Kultography

Lemezek 2015-ből, amelyeket várhatóan rongyosra hallgatunk

Lemezek 2015-ből, amelyeket várhatóan rongyosra hallgatunk

Kultography írása itt: - 2015-01-12 16:09

 Az elmúlt esztendő kimondottan erősre sikeredett a megjelent albumok mennyisége és minősége szempontjából, és máris itt az új év, benne új reményekkel és új, egész estés hallgatnivalókkal. Így ideje elébe menni az eseményeknek: írásunkban összegereblyéztünk 10 olyan lemezt, amelyek begyűjtését remegő csontozattal várja szerkesztőségünk.

hangjegy_viz_alatt.jpg

Enter Shikari - The Mindsweep

enter_shikari_the_mindsweep.jpgA legaktuálisabb darab a gyűjteményünkben, hiszen január 19-én jelenik meg a brit srácok negyedik albuma. Hogy mire számíthatunk tőlük? Semmi biztosra. Az Enter Shikari ugyanis büszkén hirdeti, hogy semmiféle zenei korlátot nem ismernek, és abban se reménykedjen senki, hogy valaha is két egymáshoz hasonló albumot szállítanak le. Az infókat azért csöpögtetik, így a poszt-hardcore durvulatok mellé várhatók mézédes dallamok, a Scooter legszebb napjait idéző elektronikus pötyögtetések, komolyzenébe illő hangszerelési megoldások, düh, szépség - meg ami közte van. Három nótát már nyilvánosságra hozott az ES (The Last Garrison, Never Let Go of the Microscope, Anaesthetist), ami újfent csak azt bizonyítja, hogy mind muzikálisan, mind szövegileg ezerfelé kalandoznak Shikariék. Az őszi budapesti koncertjük előtt adott interjúban az énekes Rou a lemez témáiról is beszámolt nekünk, vagyis egyértelmű, hogy a negyedik lemezen sem fogytak ki a mondanivalóból. No és külön várjuk a beígért Kodály és Bartók hatásokat!

Faith No More - ???

faith-no-more-new-album-2014.jpgA rajongótábor öregszik, de lelkesedéséből mit sem veszít, és a jelek szerint ugyanez elmondható rajongásuk tárgyáról is: tizenhét év után új lemezt ad ki idén a Faith No More. A kilencvenes évek egyik első számú alternatív rockot játszó csapatának elmebaja sem csökkent fikarcnyit sem, amit már jelzett az első, novemberben kiadott kislemez címe (Motherfucker) is. Ha a többi szám is ennek az őrült lendületét követi, akkor igazi csemegében lehet részünk – amúgy a zenekar magánkiadásában. Ahol a zenekar a zene összes műfaji határát feszegeti, míg Mike Patton énekes, felvértezve karrierje összes kanyarában (a punktól az operáig) szerzett tapasztalataival, remélhetően most is a józan ész határain billeg. És ha az albumot megtámogató turné netán felénk tesz kanyart, akkor megbizonyosodhatunk afelől, megérte-e csaknem húsz év szünet után újra stúdióba vonulnia a Faith No More-nak.

 

Imagine Dragons - Smoke + Mirrors

 

articlesharedimage-45224.jpgAz Imagine Dragons alig két éve, egyszercsak berobbant a köztudatba, köszönhetően Radioactive című kislemezüknek, majd fülbemászó és éppen divatosan alternatív zenéjük be is betonozta őket a sláger- és sikerlisták elejébe. Egyáltalán nem érdemtelenül, azért azt gyorsan tegyük hozzá. Aki nem volt olyan szerencsés, hogy élőben is láthassa őket a tavalyi Szigeten az is pontosan tudja, mennyire széles spektrumon képesek érzelmeket kiváltani a zenéjükkel, pedig semmi különös truvájról nincs szó. Mégis, a felemelő, hősies dallamok mellett szépen megférnek táncra perdítő, vagy éppen szívszorító dalok, miközben maga a stílus ugyanaz marad. Éppen ezért várjuk tűkön ülve a Smoke + Mirrors februári megjelenését, kíváncsian arra, meg tudják-e tartani ezt a kezdeti lelkesedést illetve hogy mi újat tudnak még hozni ezek a las vegasi fiúk. Az első, I bet my life névre hallgató kislemez mindenképpen bizakodásra ad okot.

 

Moonspell - Extinct

moonspell_extinct.jpgA Moonspell a portugál Tankcsapda. Vagyis ők a dél-európai ország legnépszerűbb rock/metal csapata, de világszerte ismerik a nevüket – főként azok, akik a teliholdnál esedékes farkasemberré váláshoz gótikus zenét tartanak ideálisnak. A luzitán sötét költőiség ötösfogata jó 20 éve meresztgeti metszőfogait a feketébe öltözött színtérre, és mára valóban kultikus státuszt értek el. Köszönhető ez elsősorban frontemberüknek, a szenvedélyes és érzékeny vámpír szerepében tökéleteset nyújtó Fernando Ribeirónak. A verseskötetek és novellák írásában is jeleskedő frontember 2015-re azt ígéri a Moonspell tábornak, hogy új lemezükön – farkasemberkedés ide vagy oda - visszavesznek az acsarkodásból, és egy szelídebb hangvételű anyaggal mutatják meg a fiatalabb generációknak, hogy milyen is egy igazi gótikus/dark rockalbum. A március 15-ére várható Extinct mindenesetre azt már most elmondhatja magáról, hogy borítója jó eséllyel pályázik az év legbizarrabb grafikája babérra.

 

U2 - Songs of Experience (?)

 

Nagyon várjuk, de nagyon bizonytalan kategória. Ahogy az előző lemezt, a Songs of Innocence címűt is éveken keresztül csak ígérték és csak vártuk, úgy bizony a "testvérke" érkezése is erősen bizonytalan - főként, hogy Bono mostanság egyre rendszeresebben töri össze különböző csontjait és egyéb alkatrészeit. A Songs of Innocence nem csak megjelenése, de zenei tartalma miatt is kapott hideget-meleget, ezért aztán különösen kíváncsiak vagyunk arra, mi az, amit ezeken a dalokon felül még produkált a U2 a csend éveiben. Persze a meghirdetett, városonként két estés koncertturné annyit azért enged sejtetni, hogy kicsit líraibb, "csendesülősebb" dalokra számíthatunk, mégis, nem lenne meglepetés, ha nagyon meglepődnénk. Egy dolog biztos csak, a U2 szerintünk még mindig a világ egyik legjobb bandája, és ritkán tévednek (nagyot)...

 

coldplay.jpgColdplay: A Head Full of Dreams

 

Ritkán hallhatunk olyan keserédes hírt, mint amivel Chris Martin szolgált a rajongóiknak: már nagyban dolgoznak a hetedik stúdiólemezükön, aminek már címet is adtak. Hogy mi ebben a rossz? Hát a mondat második fele, amelyben Martin az új anyagot a Harry Potter - könyvekhez hasonlította, vagyis - ha talán nem is örökre - egy jó időre búcsúznunk kell majd a Coldplay-től. Persze a frontember nem zárta ki, hogy a jövőben még zenélni fognak ők így együtt, de most mindenki szeretné egy kicsit a saját útját járni. Azért óriási elkeseredésre nincs ok, hiszen minden bizonnyal kiváló lemezzel búcsúznak majd, a Head Full of Dreams megjelenése után pedig turnéra indul a banda. Jó eséllyel nem marad egy szál jegy sem a nyakukon...

 

Brains - ???

img_8902_resize.JPGEgy ilyen összeállításból nem maradhat ki, hogy egy kicsit a hazai pályán is körülnézzünk, és ha már így teszünk, akkor helyet kell szorítanunk az egyik legizgalmasabb és legígéretesebb formáció új albumának. A Brains áprilisra ígéri friss lemezét, és már azt is lehet tudni, hogy ennek bemutatója alkalmából tárjai ki kapuit a látogatók előtt idén először (április 24.) a Budapest Park. A Full Range című előd tele van jobbnál jobb dalokkal, így az MC Columbo vezette brigád alaposan feladta magának a leckét, ha túl akarják szárnyalni a legutóbbi korongot. A már bemutatott két újabb nóta (Superheroes, Take You High) alapján aggodalomra semmi ok, a Brains továbbra is verhetetlen a bemozdulásra ingerlő drum’n’bass himnuszok „gyártásában”. Az már többször bebizonyosodott, hogy igazán a színpadon vannak elemükben, de szinte biztosra vehető, hogy a jelenleg még cím nélküli új lemez házi körülmények között is felpattintja majd a hallgatót a karosszékből.

 

Adele: 25 

 

adele.jpgA rajongók és a kritikusok körme már valószínűleg elég régen elfogyott az angol díva új lemezére várván. Adele még tavaly májusban a születésnapján egy sokat sejtető mondatot twittelt ki ("Viszlát 25, még találkozunk idén!"), és ott és akkor biztosra vettük, hogy nem kell már sokat várni az új anyagra. Adele legutóbbi albuma fél évig (24 héten át) csücsült a Billboard listájának tetején, és több mint tízmilliós eladásnál jár, nem beszélve a különböző díjakról, amiket az énekesnő megnyert (gyakorlatilag egyszerűbb lenne azokat a zenei díjakat felsorolni, amiket még nem nyert meg). A hagyományokat követve ezt az albumot is Adele életkora után nevezték el 25-nek, és reméljük, hogy május 5-ig meg is érkezik - ne kelljen a nyomdai javítás miatt újabb hónapokat várni rá.

 

Emeli Sandé - ???

 

emeli-sande-52fe6e6e-hero.jpgEgészen 2012-ig kellett várnunk arra, hogy megtudjuk: Emeli Sandé nem csak csodálatos dalokat ír (többek között olyan énekeseknek, mint Rihanna vagy Alicia Keys), de egészen elképesztően jó hangja is van ahhoz, hogy elénekelje őket. A skót énekesnő Our Version of Events című debütáló lemezénél semmi nem fogyott jobban Angliában abban az évben, ami nem is csoda, hiszen az olyan slágerek, mint a My Kind of Love, a Heaven, vagy a Next to Me jó időre kibérelték a helyet a szívünkben. Sandé az év végén adta hírül, hogy hamarosan elkészül az új album is, amit ő maga is nagyon nagy izgalommal vár, mert őrületes lesz. Mi hiszünk neki és már öltöztetjük a lelkünket, hogy érkezzen bele az a sok jó, amit úgy ahogy ő, senki nem tud megtölteni (vagy csak az ő dalaival).

 

Pendulum - ???

Na ez az a lemez, amit nagyon sokan várnak nagyon régóta, és bár voltak évek, amikor semmi esély nem kínálkozott arra, hogy valaha is elkészül, most kicsivel több a sansz arra, hogy a drum’n’bass ausztrál/brit királyai új hanganyagot tegyenek le a táncparkettre. Utoljára 2010-ben jelentkeztek lemezzel (Immersion), majd a Swire-McGrillen duó belekezdett a Knife Party-ba, míg MC Verse és El Hornet DJ haknikkal tartották életben a (takarék)lángot. Aztán szinte a semmiből érkezett a bejelentés, hogy 2014 nyarán jön az új Pendulum album – amiből persze nem lett semmi. Most megint elindult a sutyorgás, és ezúttal a zenekarvezető Swire sem vetette el ennek a lehetőségét. Igaz, meglehetősen óvatosan fogalmazott, hiszen leginkább leporolt, régi dalötletekről tett említést; majd azt is megjegyezte, hogy semmi kedve újra a d’n’b műfajban bohóckodni, és élő koncerteket se várjon tőlük senki. Mi azért ezt az új lemezt nagyon várjuk, és ha 2015-ben tényleg megjelenik, az idei év egyik legnagyobb durranása lehet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása