Kultography

Hamarosan a boltokban Törőcsik Mari és Bérczes László beszélgetőkönyve

Hamarosan a boltokban Törőcsik Mari és Bérczes László beszélgetőkönyve

Kultography írása itt: - 2016-10-24 14:23

Kovács nagyapa mozijáról és a Nagykert rózsafáiról, a pélyi templom oltáráról és a velemi diófáról, a cannes-i életműdíjról és a szomszéd Margitkáról, az angolkisasszonyokról és a főiskolai felvételiről, mesterekről és pályatársakról mesél Törőcsik Mari Bérczes László új könyvében. Az élvezettel, humorral és fájdalommal elmondott történetekből egy kivételes személyiség és egy egyszerű ember portréja rajzolódik ki.

befunkycollage_10.jpgunnamed_12.jpg„Kábé öt éve nyúzom Marit, hogy csináljunk könyvet. De nem akart könyvet senkivel” – emlékszik Bérczes László a kezdetekre. Végül – a „Bérczes-féle szelíd erőszak” miatt és Máhr Teréz cinkos segítségének köszönhetően – két nyáron át ültek össze Törőcsik Mari velemi házában, hogy „dolgozzanak a beszélgetőkönyvön”.

„Izgulok is folyamatosan. Tudok-e jól kérdezni, felkészült leszek-e, tudok-e, tudunk-e jelen időt lopni a milliószor elmondott történetekbe? Lesznek-e soha el nem mondott történetek? Leszek-e méltó partner, aki pont akkor szól és jól, amikor kell, aki nem erőszakos, de nem is béna jámbor? És hogy megértik-e majd az olvasók, legyenek akár érintettek, hogy nem a tények fontosak, hisz tudhatjuk, semmi sem úgy volt, és ki tudja pontosan, hogyan is volt. A fontos az az ember, akit Törőcsik Marinak hívnak” – írja Bérczes László ezekről a nyári velemi beszélgetésekről.

A hosszú és érdekfeszítő beszélgetésfolyamban ugyanúgy benne van a pélyi kislány ártatlan és naiv derűje, mint az élettől elköszönő, bölcs asszony fanyar humora. Számtalan izgalmas történettel találkozhat az olvasó: ezek részben személyes, családi epizódok nagyszülőkről, szülőkről, testvérekről, szerelmekről és férjekről, és persze Törőcsik Mari lányáról és fogadott fiáról, művészekről, rendezőkről és színésztársakról.

Beszélgetnek, sört pattintanak, és örülnek, hogy süt a nap. Törőcsik Mari fesztelenül mesél, és mindketten tudják, hogy az emlékezet néha botlik, szalajt. Nem is az itt a lényeg, hogy napra pontosan mi történt ennek a rendkívüli művésznek az életében, hanem – ahogy Bérczes László mondja – azt keressük, ki az az ember, akit Törőcsik Marinak hívnak. Hogyan él, hogyan közlekedik az emberek között, hogyan gondolkodik. Hogyan tekint a világra. Sőt bármilyen önző szándék, arra hívom az olvasót, hogy Mari tekintetével nézzen a világra, amikor ezzel a könyvvel találkozik. Azért akarom ezt, mert szerintem jó dolog így nézni a világra. Az az egyszerű mondat jut eszembe, amit Zsótér mondott a Brand kapcsán. 

Megmutatni egy embert. Ezt akarom. Egy embert, akit érdemes megmutatni. A gazdag képanyaggal illusztrált beszélgetőkönyvet 2016. november 4-én 19 órakor mutatja be az Európa Könyvkiadó a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. A könyv főszereplőjével, Törőcsik Marival és a szerzővel, Bérczes Lászlóval Veiszer Alinda beszélget.

Forrás és kép: Európa Könyvkiadó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása