Kultography

Ma jelenik meg Leonard Cohen tizennegyedik albuma

Ma jelenik meg Leonard Cohen tizennegyedik albuma

Kultography írása itt: - 2016-10-21 14:32

A tágabb értelemben vett rockzene egyik leghitelesebb dalszerzője és előadója 82 évesen készítette el You Want It Darker című anyagát.Tizennegyedik albumát jelenteti meg a mai napon Leonard Cohen.

leonard-cohen-announces-new-album-you-want-it-darker-e8b1abea-cf05-4320-85e1-4aa9f29c7268.jpgleonard-cohen-announces-new-album-you-want-it-darker-e8b1abea-cf05-4320-85e1-4aa9f29c7268.jpgAz anyagra kilenc új szám került fel, a szerzemények producere Adam Cohen, a kanadai előadó fia. A lemez felvezetéseként a címadó dalt Leonard Cohen Paul Kalkbrenner, az ismert német dj-producer gondjaira bízta.

"Cohent nem lehet beskatulyázni. Egyszerre található meg benne a színvonalas kultúra és az utcai szleng, Buddha és a blues, így sohasem tudhatod, mivel áll elő éppen. Lakott Nashville-ben, Los Angelesben, a Los Angeles mögötti sötét hegyekben, a Mount Baldy Zen Centerben, valamint a szamarairól és kolostorairól ismert Hydra nevű görög szigeten is. Olyan híres filmalkotókat inspirált, mint Rainer Werner Fassbinder vagy Oliver Stone, a Miami Vice című sorozatban pedig az Interpol vezetőjét alakította. Tévedés minden, amit gondolsz róla" - fogalmazott korábban Pico Iyer, Cohen bizalmasa, író, újságíró.

A mindkét ágról zsidó rabbi felmenőkkel rendelkező Leonard Cohen az ötvenes években költőként tűnt fel Kanadában és gyors szakmai sikerre tett szert. A zenéhez - amely gyermekkorában már meghatározó volt számára - Judy Collins terelte vissza, aki 1966-ban megjelent In My Life című lemezére két Cohen-szerzeményt, a Suzanne-t és a Dress Rehearsal Raget is felvette.

Dalai generációkra voltak hatással; írt szerelemről és halálról, családról, vallásról, a társadalomról, kritikai kését számtalanszor döfte a pénz és a média hatalmával visszaélőkbe - olvasható a közleményben, amely emlékeztet arra is, hogy az alkotót regényíróként is elismerik, a száraz, de vicces komédia mestere. Emellett a kilencvenes években hosszú éveket töltött egy buddhista kolostorban napi tizenkét óra meditációval. Mindezek - még sok mással együtt - a kortárs zene egyik legizgalmasabb történetévé teszik az övét.

Szerzeményeiből - a www.leonardcohenfiles.com honlap statisztikái szerint - több mint kétezer feldolgozás született világszerte. 2009 augusztusában hatalmas sikerrel koncertezett a Papp László Budapest Sportarénában, életrajzi könyve magyarul is megjelent.

Leonard Cohen 1967-ben adta ki első albumát (Songs of Leonard Cohen) és azóta is aktív szereplője a zenei színtérnek. Egyik legismertebb dala, a Hallelujah az 1984-es Various Positions című lemezen szerepelt először. Az igazán nagy sikert mégsem ez a korong, hanem az 1988-as I'm Your Man hozta meg neki, amelyen a korábbiakhoz képest lényegesen modernebb, már-már szintipopos irányba mozdult el.

Az 1992-es The Future sötét szövegvilágáról és az aktuális politikai és társadalmi feszültségeket boncolgató mondanivalójáról lett emlékezetes, majd kilenc év szünet után jött a Ten New Songs album, amely újfent fényes sikert aratott világszerte.

Ezt is sikerült túlszárnyalnia a 2012-es Old Ideas lemezzel, amely minden Cohen-album közül a legmagasabb slágerlistás helyezésekkel tűnik ki. Tizenharmadik korongja, a Popular Problems egy nappal a 80. születésnapja után jelent meg, besöpörve a szakma, a média és a közönség újabb elismerését.

Forrás: MTI

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása