Kultography

Különleges táncszínházi produkciók a Nemzeti Színházban

Különleges táncszínházi produkciók a Nemzeti Színházban

Kultography írása itt: - 2016-09-12 10:44

Közös évadkezdésre készül a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház, szeptembertől különleges táncszínházi produkciókkal is gazdagodhat a Nemzeti Színházba járó közönség. A Nemzeti Táncszínház szervezésében kortárs és folklór előadások színesítik a teátrum repertoárját.

horda267_w.jpgA Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén hagyta el a Karmelita kolostor épületét, így idén már a harmadik olyan évadát kezdi meg, amikor táncelőadásaikat különböző helyszíneken mutatják be. A 2016/2017-es évad újdonsága, hogy produkcióikat a Nemzeti Színház impozáns épületében is megvalósítják.

A közös együttműködés első darabja a Szegedi Kortárs Balett A munka gyümölcse című budapesti bemutatója lesz a Gobbi Hilda Színpadon. A szeptemberi 21-i előadás remek bemutatkozási lehetőséget biztosít a Juronics Tamás vezette társulatban dolgozó fiatal alkotóknak. De helyet kap a Nemzeti Színházban A Feledi János – Feledi Project Psychéje is, ami egy féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért.

duna_csodaszarvas_dusag_50351.jpg

Egy régi-új kuriózummal is készül a Táncszínház: újra látható lesz Bozsik Yvette Kabaréja, mely a 20-as, 30-as évek német kabarévilágába kalauzolja el a nézőket a nagyszerű koreográfus segítségével, aki a Zenebohóc szerepében lép a színpadra szeptemberben és októberben is Nemzetiben. Műsorra tűztük két vidéki kőszínház tánctagozatának előadását is: a korszakalkotó olasz filmrendezőnek, Federico Fellininek emléket állító Férfiak, nők, Fellini című táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe engednek bepillantást az októberi műsorunkban. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában pedig Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála azonos című, tánccal és mozgással elmesélt történetét.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttest nem kell bemutatni a Nemzeti Színház közönségének, hiszen a nagysikerű Körhinta című előadásban már bizonyította tehetségét. Október 28-án Zsuráfszky Zoltán …még Egy mondat… című alkotói estjével tisztelgünk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

A flamenco a fúzió műfaja. A fiatal táncművész, Pirók Zsófia által megálmodott Suspiros – Sóhajok-ban a különböző kultúrák mozdulatai és Szokolay Dongó Balázs virtuóz játéka ötvöződik.

Az évet egy új bemutatóval, a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég címen készülő új darabjával zárjuk. A produkció zenéjét és koncepcióját napjaink egyik legnépszerűbb alternatív énekese, zeneszerzője, Szabó Balázs jegyzi. Az előadás ötvözi a zene, a tánc, a költészet, a színház és a bábművészet eszközeit, létrehozva egy sajátos, a tradícióból inspirálódó mai táncszínházi világot.

Fotó: Nemzeti Táncszínház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása