Kultography

Októberben Budapest lesz a kortárs jazz fővárosa

Októberben Budapest lesz a kortárs jazz fővárosa

Kultography írása itt: - 2016-09-19 10:52

Ha valaki azt a célt tűzné ki maga elé, hogy két hét alatt a jelenkori jazz legváltozatosabb előadóit hallgatná meg élőben, annak október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a helye. A nyitónapon egyből az elektronikus nu jazz egyik legfontosabb zenekara, a Koop feltámadásának lehet részese, egy héttel később egy nap kipipálhatja a legendás Yellowjackets és a franciák egyik legfontosabb big bandje, az Orchestre National de Jazz fellépését, fesztiválzárásként pedig a 17 évesen már Chick Coreával együtt zongorázó Hiromi koncertjét nézheti meg.

koop-001_19671_953353.jpgkoop-001_19671_953353.jpgA dallamos, táncos, szvinges nu jazz hozta meg a világsikert a Koop számára. A sokáig Svédország egyik legfontosabb zenei exportcikkének számító duó három nagy sikerű lemez után váratlanul feloszlott. A csapat zeneszerzője, Oscar Simonsson hat év hallgatás után szervezett új együttest, többek között a csodálatos hangú litván dzsesszénekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra október 7-én az A38-on tartja első koncertjeinek egyikét, ahol már a tisztán akusztikus hangzásé lesz a főszerep. Az új szerzemények mellett biztosan felcsendülnek a régi nagy slágerek is, folyamatos extázisban tartva a közönséget.

Két koncertet is ad a Yellowjackets október 14-én a Budapest Jazz Clubban. Az 1977-ben alapított kvartettben a múltban nem kisebb nevek működtek közre, mint a dobos Peter Erskine és Terri Lyne Carrington, a mai napig kultikus legendaként tisztelt Jaco Pastorius vagy Jimmy Haslip. A zenekaralapító zongorista, Russell Ferrante mellett szaxofonon az összes eddigi tag közül is a legnagyobb kedvencnek számító Bob Mintzer, dobon az 1987 és 1999 között közreműködő, majd 2010 óta újra oszlopos tagnak számító Will Kennedy, basszusgitáron pedig a 2015-ben érkező Dane Anderson fog játszani. Ugyanitt október 8-án a Bágyi Balázs New Quartet Homage to Shakespeare című lemezét mutatja be, míg október 13-án az Erkel-díjas zeneszerző és zongoraművész, Márkus Tibor 60. születésnapját ünnepli sztárvendégekkel. A pályakezdő magyar jazzmuzsikusok támogatására létrehozott Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj nyertesei - Oláh Dezső, Pecze Balázs, Kanizsa Georgina és Balogh Zoltán – pedig a Fuga koncerttermében mutatkoznak be.

ondj.jpgA Budapest Music Centerben október 11-én a zürichi zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch jazzből, funkból. kortárs, szakrális és rituális zenéből táplálkozó formációjával a The Mobile Extendeddel avatja be a közönséget különleges ritmikájú kompozíciós világába. A jelenleg Olivier Benoit vezette Orchestre National de Jazz október 14-én legújabb albumáról, a Berlinről is játszik, élőben is megmutatva, miként lehet városportrék segítségével felfedezni Európa újzenei tájait. Először érkezik Magyarországra az amerikai ütőhangszeres legenda, Adam Rudolph, akinek játéka többek között Herbie Hancock, Wadada Leo Smith és Pharoah Sanders albumain hallható, a nemrégiben elhunyt Yusef Lateeffal pedig tizenöt lemezt készített. A Go: Organic Orchestra elnevezésű projektében helyi zenészekkel dolgozik, az általa kifejlesztett tisztán improvizatív vezénylési metódussal. Budapesten alkalmi zenésztársai jól ismert, kiváló szólisták lesznek. A színpadon Harcsa Veronikát, Márkos Albertet, Hock Ernőt, Dresch Mihályt és Grencsó Istvánt is hallhatjuk.

A CAFe jazzkoncertjeinek sorát a virtuóz technikájáról és elképesztő energiákkal teli előadásiról ismert japán zongorista, Hiromi zárja a Müpában október 21-én. Igazi csodagyerekként kezdte pályafutását, első koncertjét tizenkét évesen adta, két évvel később a Cseh Filharmonikusokkal játszott, majd 17 évesen Tokióban találkozott Chick Coreával, aki egyből meg is hívta másnapi koncertjére - természetesen fellépőnek. Közös albumuk 2007-ben jelent meg. Budapestre a 2011-ben alakult Trio Projecttel érkezik. A formációnak idén áprilisban már a negyedik albuma jelent meg Spark címmel, ami egyben Hiromi tizedik CD-je. Különleges kohéziós erőket sejtet a három tag között, hogy kitartanak a trió mellett, hiszen a ritmusszekció mindkét tagja rendkívül keresett muzsikus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása