Kultography

Villányi bor- és gasztrotúra gluténérzékenyként

Villányi bor- és gasztrotúra gluténérzékenyként

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-08-26 11:11

A Villányi borvidék tavasztól őszig csábító célpontja a gasztronómia szerelmeseinek, hiszen nem csak kiváló borok kóstolására van lehetőség, de a helyi éttermek is kitűnő kulináris élményeket kínálnak. Összeállításunkban egy speciális szempontból teszteltük a villányi éttermeket és pincészeteket, kíváncsiak voltunk mennyire figyelnek oda az ételintoleranciában vagy allergiában szenvedőkre, különös tekintettel a gluténérzékenyekre.

villany_pinceszet.jpgGere Attila Pincészete

gere.jpgGere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. Ennek fényében mi is ellátogattunk pincetúrájukra, mely keretében egy hat tételből álló borkóstolásra is sor került. Elsőként egy könnyű és ízletes Olaszrizlinggel hangolódtunk a sétára, miközben Gere Attila felesége, Katalin mesélt a kezdetekről és a család generációkon átívelő szőlőművelési hagyományairól és a borászkodásról. A bejárás során még megízleltük többek között a Merlot, a Syraht és a Kopárt is a Gere Pincészet kínálatából, utóbbi kettőbe pedig azonnal beleszerettünk. A kiváló borok mellé saját sütésű lepénykenyeret kínáltak a résztvevőknek, számunkra pedig külön sütöttek gluténmentes kenyeret, melyet egy kisebb kosárban tálaltak, a búzalisztből készült kenyértől jól elkülönítve. Ehhez természetesen az kellett, hogy már a pincetúrára való emailes jelentkezésben jelezzük számukra a gluténérzékenységet. A pincetúra 2.990 Ft volt fejenként és közel 2 órás időtartamú.

Polgár Pincészet

10406679_1693159420905636_2404505200906457355_n.jpgPolgár Zoltán és felesége vezetésével a pincetúrán és a borkóstoló vacsorán is részt vettünk, melynek családias, barátságos hangulata semmihez sem volt fogható. A pincetúra itt merőben eltért a Gerééknél tapasztaltaktól, míg ott egy modern "üzemet" néztünk meg, addig a Polgár Pincészetnél egy régi, hagyományos pincében barangoltunk, nedves falak mellé állított hordók között. A pince ékköve a borkápolna, melynek kazettás mennyezete és kialakítása lenyűgöző látványt nyújt, igazi különlegesség gyertyafényben üldögélni ott és finomabbnál, finomabb barrique-olt borokat kóstolgatni. A vacsora során nem okozott problémát a gluténmentes ételek biztosítása, a három fogásos vacsora a mellé kínált borokkal élvezetes és rendkívül laktató is volt, így a sajttálat és a prémium borokat majd legközelebb kóstoljuk meg. A 2012-es Aranyhárs elnevezésű desszert bor igazi különlegesség, mely a hölgyek körében biztos sikert arat, míg a férfiaknak a Credot és a Kékfrankost ajánljuk jó szívvel. Ha pedig időnk engedi érdemes egy délelőtt során részt venni a Polgár Zoltán vezette dűlőtúrán is, mely során Villány tetején borozgatva tudhatnak meg többet a vidékről és a szőlőtermesztésről. A pincetúra 1500 FT/fő, a dűlőtúra 3000 Ft/fő.

Kúria Borétterem

kuria.jpgA Kúria Borétterembe már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a kialakítása magával ragadó, hisz nem túl gyakran szokott az ember első osztályú ételeket enni egy csodásan felújított pincében. A Hoffmann Oszkár vezette konyha pedig több mint elsőosztályú. A séf számára nem okoz problémát, hogy gluténérzékenyek számára is ínycsiklandó fogásokat készítsen, vagy úgy alakítsa át a már meglévő ételt, hogy az gluténmentes legyen. Az általunk megkóstolt Pecsenyekacsa lilakáposztával, hideg almapürével és hagymás törtburgonyával mesés volt, a kacsamell egyszerre volt szaftos és omlós, miközben a bőre tökéletesen ropogósra sült. Mellé a Tiffán Pincészet Csenge elnevezésű fehér borát kóstoltuk. Mivel az étteremnek nincsen saját pincészete, ezért a borlapon hét pincészet borai közül válogathatunk.

Halasi Pince

halasi.jpgA Villány központjában lévő pincesoron sétálgatva fedeztük fel a Halasi Pincészet éttermét. A hatalmas kerthelyiség rusztikus berendezésével rögtön elnyerte a tetszésünket, amit csak tovább fokozott a remek kilátás a Villányi borvidékre és a látvány grillkonyha. Az étteremben már az étlap kialakításakor gondoltak az ételintoleranciában és allergiában szenvedőkre, így minden egyes étel alatt megtalálható, hogy milyen allergént tartalmaz. Emellett a pincérek készségesen segítenek a vendégeknek, amennyiben az aktuális heti ajánlat közül szeretnének választani. Bár a Libamáj grillezett gyümölcsökkel, burgonyapürével nagyon csábító volt, végül mégis a heti ajánlatban szereplő tarjára esett a választásunk, amit fokhagymapürével, szalonna chipsszel és petrezselymes burgonyával tálaltak, és nem is kellett csalódnunk. Mivel két borkóstoló között tértünk be az étterembe, így a Halasi Pincészet borait nem fedeztük fel, de a limonádét jó szívvel ajánljuk a kissé megfáradt vendégeknek. 

Egy hétvége alatt csupán ennyi pincészetet és éttermet tudtunk kényelmesen bejárni, de aki több napra készül, még bőven akad választási lehetősége, ha gluténérzékenyként vacsorázni szeretne vagy borkóstolón akar részt venni. A Mandula Étterem és Bor-Bár, a Bock Pincészet és az Óbor Étterem is szerepel a villányi gasztro-bakancslistánkon, ahogy többek között a Jammertal Borbirtok meglátogatása is. Villány kiállta a gluténérzékeny tesztünket, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, tapasztalatunk szerint bármelyik pincébe vagy étterembe is térnek be, a személyzet kedvesen és segítőkészen fogadja a különleges igényekkel érkező vendégeket.

Fotók: Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet, Kúria Borétterem, Halasi Pincészet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása