Kultography

Tavaszi koncert-váró-terem

Tavaszi koncert-váró-terem

Kultography írása itt: - 2015-03-08 17:24

Megállíthatatlanul közelít a tavasz, és ilyenkor nemcsak a virágok nyílnak, hanem a hallójárataink is - méghozzá a jobbnál jobb muzsikákra. Az előttünk álló hetekben pedig bőven lesz miben gyönyörködni, lesz mire táncolni és lesz mire zúzni, ugyanis minden stílus szerelmese találhat ezen a bőséggel termő "réten" kedvére való "virágot". Avagy így fest a Kultography kis tavaszi koncertajánlója.amaranthe_kiemelt.jpg

img_0488_resize.JPGBoldog szülinapot, Akvárium!

Márciusban ünnepli 1 éves születésnapját a megújult Akvárium Klub. A nem mindennapi eseményen a rendezvényközpont mindhárom terme és a főváros legnagyobb terasza is élettel telik meg: a 6 éves Random Trip mellett fellép - mások mellett - Richard Dorfmeister is. Budapest legújabb és legnagyobb klubja - az ünnep jegyében - a következő hetekben-hónapokban több világsztár vendéget is felvonultat: többek között a Parov Stelar Band (március 17.), a Stereo MC’s, a De-Phazz (április 3.), John Mayall, Wilkinson és Nneka (április 16.)  is színpadra lép majd; a Lamb pedig március 4-én már tiszteletét is tette a NagyHallban.

Voodoopesti mulató a Lombok árnyékában

A budapesti zenés éjszakai élet egyik patinás helyszíne, az Orfeum ad otthont március 25-én egy varázslatos alkalom erejéig az ismert dalszövegíró és énekes, Lombos Márton, ismertebb nevén Lombos El Marci és a Juhász Attila Jazz Septet Voodoopest című produkciójának. A Voodoopest album életszagú dalszövegeihez a hazai jazz színtér favorit csapata, a Juhász Attila Jazz Quartet teremtette meg a minőségi, de egyben közérthető smooth jazz hangulattal átitatott muzsikát. Lombos Márton dalszövegíró énekes nevét a nagyközönség először 1999-ben ismerhette meg, amikor a Warpigs zenekar énekese lett. Dalszövegíróként többek között Takács Nikolasnak, Tóth Verának, Gáspár Lacinak, a Back II Blacknek, és a Sugarloafnak is jegyzett szövegeket. Díjai mellett az egyik jelentős mérföldkő, hogy a 2010-ben megrendezésre került Jazzy Jazz Dalversenyen Jazz u 10. című dalával nyerte el az első helyezést és a legjobb szövegírónak járó díjat. Marci dalszerzőként a 2015-ös Dal-on is letette névjegyét: Oláh Gergő A tükör előtt című dala egészen a középdöntőig menetelt.

Dögös svéd énekesnő: csupa NAGYBETŰVEL

Csupa nagybetűs címet adott új kiadványának az Amaranthe: a svédek április 5-én mutatják be Budapesten - a Club 202-ben - a MASSIVE ADDICTIVE stúdiólemezt. Az együttes képes volt kitűnni a számos remek metal zenekart kitermelő göteborgi színtérről; sikerük egyik titka, hogy három énekessel állnak színpadra: Jake E. dallamos éneke és Englund Wilhelmsson extrém vokáljai mellett az elbűvölő Elize Ryd énekesnő hangja, személye határozza meg az Amaranthe arculatát. A harminc éves, és a rajongók által csodálattal körbevett énekesnő nem csak a zenekar tagjaként ismert: nemrég például az Eurovíziós Dalfesztivál svéd válogatóján is feltűnt, ahol a One By One című musicalből adott elő egy részletet. Az európai turnén - és így Budapesten is - ott lesz a szintén göteborgi Engel is, melyet 2004-ben alapított az In Flames-ből ismert Niclas Engelin. A modern metalt játszó banda az új, RavenKings című lemezével érkezik a Club 202-be. A svédekhez egy friss felfedezett, a finn Santa Cruz is csatlakozik: az alig 20 éves srácok a Skid Row és a Guns n' Roses nyomdokaiban haladva játsszák pörgős hard-rock dalaikat.

amaranthe31067.jpg

A múlt vibráló energiái

Egyszeri, különleges időutazásra invitálja rajongóit az Anathema: 25 éves születésnapjukra a korai és a legfrissebb albumok kedvelői is egyforma lelkesedéssel készülhetnek, hiszen a Resonance turné keretében a zenekar minden nagy korszakát megidézik majd a színpadon, méghozzá két korábbi oszlopos tag, Duncan Patterson és Darren White vendégszereplésével. A turnét nyitó budapesti koncertre április 8-án kerül sor a Barba Negra Music Clubban.

selahsue04_alexanderbrown.jpgA május a neo-soul dívák hónapja az A38 Hajón

Alig egy hát leforgása alatt a műfaj két sztárja is megfordul a hajón. Akua Naru május 21-i fellépését alig egy héttel előzi meg a belga Selah Sue koncertje. Selah Sue pár éve a Szigeten lépett fel, tavalyelőtt meg az A38 Hajón tartott tomboló sikerű klubkoncertet. Az elektronikus neo-soul egyik legnagyobb európai előadója március 30-án jelenteti meg rég várt második nagylemezét. A Reason bemutató turnéja pedig Budapestet is útba ejti május 12-én, úgyhogy mi sem maradunk ki a földrész "legfeketébb" énekhangjából. A koncertre már el is indult a jegyértékesítés, méghozzá ITT.

A 60-as évek filmzenéi trip-hop stílusban - vagy fordítva?

Marc Collin, a Nouvelle Vague alapítója egy évtizednyi siker után új projektet talált ki. A nyolcvanas évek újhulláma helyett ezúttal a kilencvenes évek vannak fókuszban. Talán a Bristol névből is kiderül, hogy az együttes a trip-hop legnagyobbjai, a Massive Attack, Tricky, a Portishead és a Morcheeba számait dolgozza fel, a jól megszokott csavarral. Most kiderül, milyen az, ha az Overcome-ot, a Roads-t vagy a Moog Islandet elegáns cool jazzel és a hatvanas évek filmzene-fílingjével elegyítik. A Nouvelle Vague első budapesti fellépése egykor az A38 Hajón volt - logikus hát, hogy a Bristol is itt mutatkozik be, méghozzá május 28-án.

Lamb fotó: Demjén Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása