Kultography

Péntektől Miskolcra költözik a film - jön a 11. Cinefest

Péntektől Miskolcra költözik a film - jön a 11. Cinefest

Kultography írása itt: - 2014-09-06 17:24

cinefest-630x357_1.jpgSzeptember 12-21 között kerül megrendzésre a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál idén is olyan remek felhozatallal büszkélkedhet, ami láttán minden filmrajongónak leesik az álla és azonnal vonatra pattan Miskolc felé. Főleg, hogy a vetítések, mint eddig is, ingyenesen látogathatóak.

A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik.  A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

under-the-skin.jpgA nagyjátékfilmes versenyprogram továbbra is válogat a friss felfedezések és a fesztiválokon befutott tehetségek művei között. A tizenkilenc nagyjátékfilm közül az egyik legnagyobb érdeklődésre valószínűleg Jonathan Glazer Under the Skin (A felszín alatt) című, mozikba egyébként nem kerülő filmje tarthat számot. A Scarlett Johanson főszereplésével készül az alkotást mesteri egzisztencialista sci-fiként emlegetik, amelynek központi kérdése az, hogy mit jelent embernek, földönkívülinek vagy a kettő közti valaminek lenni. A Michael Faber regényén alapuló történet egy olyan hősnő szemszögéből vizsgálja meg az emberi létezést, aki egy idő után túlságosan is megszokja kölcsönzött bőrét és emberré lesz – katasztrofális következményekkel. Az idei Sundance Filmfesztivál zsűri nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrew-ról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen.  A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium  zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból. Az október 2-ai magyar premierje előtt itt láthatja a közönség a svéd-dán-norvég kooprodukcióban készült Turist-ot (Lavina/Force Majure) Ruben Östlund rendező munkásságának legújabb darabját, amely idén Cannes-ban megkapta az Un Certain Regard szekcióban a Zsűri Díját. Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét. Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a család élete így is fenekestül felfordul. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a versenyprogramban a The Two Faces of January (Kétarcú január) című film, amelynek Hussein Amini a rendezője, a főszerepekben pedig Kirsten Dunst-ot, Viggo Mortensent és Oscar Isaac-ot láthatjuk. A történet 1962-ben játszódik: Egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Találkoznak Rydal-lel, a görögül is beszélő amerikaival, aki – amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik – a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának,, ezért elfogadja a pát vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik.

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan-r.jpgSzerencsére magyar versenyzőknek sem lesz híján a fesztivál. Kerékgyártó Yvonne filmje, a Free Entry Betty és barátnője, V történetét meséli el. A lányok előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük. V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja, hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka és a lányok útjai szétválnak. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable)  című film  Reisz Gábor rendezésében  Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek.

Természetesen a versenyprogramon kívül is remek alkotásokat láthatunk a vásznon. Az év legkiemelkedőbb alkotásait bemutató Kitekintő szekció egyik legérdekesebb filmje a szeptember 18-i magyar premier előtt látható Sráckor. Richard Linklater filmjének különlegességét nem mindennapi készítése adja: valós időben, tizenkét év alatt forgatta le szereplőivel egy fiú gyermekkorának krónikáját, így a különböző idősíkokban nem más-más színészeket, hanem az idő valós múlásával felnövő/öregedő szereplőket láthatjuk. A brit rendező, Mike Leigh filmje, a Mr. Turner az angol festők egyik legnagyobbikáról, Turnerről szól. J.M.W. Turner a fény szerelmese volt, imádta, amit az épületekkel, városokkal, tengerrel és hajókkal, hegyekkel és völgyekkel tesz. A Mr. Turner egy olyan férfi portréja, aki elhidegült két lánya anyjától, ragadozóként vadászik a házvezetőnőjére és igazi áldásként tekint az élete alkonyán beköszöntő, váratlan szerelemre. Szereplők: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson. A Cannes-i Filmfesztiválon Timothy Spall megkapta a Legjobb férfiszínész kategória díját, Mike Leigh pedig az Arany Pálma jelölést az alkotásért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása