Kultography

Ezek az ország legjobb fagyizói

Ezek az ország legjobb fagyizói

Kultography írása itt: - 2014-08-26 14:30

Soltvadkert, Pilisvörösvár, Érd, Balatonmáriafürdő – többek között itt vannak az ország (Budapestet nem számítva) legjobb fagyizói. Az összeállítás elkészítéséhez olvasóink segítségét kértük, a legtöbb szavazatot egyértelműen a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó és a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda kapta. Egy azonban biztos: a listán szereplő összes helyen remek a fagyi, reméljük jön még az indián nyár, hogy lehessen kóstolgatni.fagyis.png

f1.jpgFlorida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

A Balatoni álom fantázianevet viseli a Balaton idei fagylaltja. Mi valamikor tavasszal kóstoltuk meg először, és – vigyázat, vacak poén következik! - azóta arról álmodunk. Az összetevők ugyanis marcipán, pezsgő, és a tetején epervelő. Ezt a csodát a balatonmáriai Florida fagyizónak köszönheti az emberiség, ám a hatalmas pultban más kincseket is találhatunk. A legendás fagyizó olyan nehéz akadályokat is gond nélkül vesz, mint a túrógombóc vagy a mákosguba, de a nem túl komplikált ízek is fantasztikusak.

Cím: Rákóczi utca 85.

f4.jpgSzent Korona Cukrászda, Soltvadkert

Az 1971-ben alapított cukrászda sokak kedvence az országban, több tucat e-mailt kaptunk a nevével, címével. Miután elmentünk megkóstolni a soltvadkerti jeges finomságokat, azt is megértettük, hogy miért: ízes, könnyed fagylaltok készülnek itt, amelyek igazi élményt jelentenek. Naponta körülbelül 20-30 féle fagyival várják a vevőiket, vegyesen krémes és gyümölcsös változatokkal. Utóbbiak tele gyümölcsdarabokkal, megtartva a gyümölcs eredeti ízét, mindenféle utó- és mellékíz nélkül.

Cím: Soltvadkert, Kossuth Lajos utca 5.

Pataki Cukrászda, Érd

Az érdi Pataki Cukrászda évek óta tartja magát, illetve a fagyija minőségét. A Patakiban szeretnek kísérletezni, a hagyományos (eper, mogyoró, csoki, vanília és még sorolhatnánk) ízek mellett különleges változatok is megtalálhatóak a kínálatban, illetve szinte mindig vannak újdonságok is. Idén készült már banánfagyi karamellával, csokifagyi narancs sztracsatellával, mangófagyi pisztáciával, illetve mogyorós túrófagyi muskotályos öntettel is. Ráadásul az augusztus a fagyi hónapja a cukrászdában, így aki még a héten ellátogat hozzájuk 150 forintért vásárolhat egy gömböt.

Cím: 2030 Érd  Balatoni út 61

dömi fagyi.jpgDömötöri Cukrászda, Sopron

Tavaly a VOLT Fesztivál alatt még egészen véletlenül fedeztük fel, a gombócos tapasztalatok miatt viszont idén már majdnem ugyanolyan vonzó volt, mint a Hurts vagy a Nero koncertje. Antik hangulat, kiülős rész, mindez a belváros közepén, alig pár lépésnyire a színháztól. Mi kell még? Mondjuk olyan ízkavalkád, hogy - jó értelemben - belezavarodsz a kínálatba. Nem is volt elég egy kör, a kezdésnek kikért négy gombóc után muszáj volt még visszamenni egy három gömböt számláló újabb "rundra". Csak néhány megkóstolandó ínyencség a sok közül: nutellás banán, vadepres mascarpone, bécsi mandula. Innentől kezdve nekünk Sopron nem csupán a Hűség, hanem az íncsiklandóan finom hűs jég városa is.

Cím: Sopron, Széchenyi tér

Vár Kávézó, Szigliget

A sorbet macerás műfaj: sok gyümölcs kell bele, tej vagy tejszín nélkül is ugyanolyan állagú, selymes fagylaltot kell készíteni. A szigligeti Vár lábánál található kávézóban azonban mindegyik akadályt hibátlanul veszik, (és mivel a fagyik tényleg gyümölcsből készülnek, természetesen gluténmentesek), sőt, a fantáziájukkal sincs baj. A csipkebogyóból készült fagylaltjuk velem sok-sok év után szerettette meg a rég meggyűlölt gyümölcsöt, de a szilva is nagyon finomra sikerült, a málnáról meg ódákat tudna zengeni, aki már megkóstolta.

Cím: Kisfaludy utca 26.


Emil Cukrászda, Pilisvörösvár

f3.jpgPilisvörösváron és a környéken lakók, valamint a 10-es úton közlekedők véletlenül se hagyják ki a környék egyik legjobb cukrászdáját, ahol a díjnyertes süteményekhez több éve a fagylaltok is felnőttek. Óriási a választék, és az előhűtött kelyhekben felszolgált fagylaltot elegáns környezetben fogyaszthatjuk el.

Cím: Pilisvörösvár, Fő utca 132.

Capri Cukrászda, Pécs

Az összeállításból nem maradhat ki Pécs sem, ahol csak az nem talál fagylaltot nyáron, aki nem akar. A mi javaslatunk a már nevében is nyálcsorgató Citrom utcába vezet, ahol a város egyik legnépszerűbb cukrászdája található. Nem is véletlenül szeretik olyan sokan a Caprit, hiszen kiváló süteményeik mellett legalább annyira kiváló fagylaltokkal várják a betérő kitikkadt vendégeket. Azért is jó ez a hely, mert a megbízható alap fagyikon kívül időről-időre olyan különlegeségekkel is szolgálnak, mint a tejszínes cseresznye vagy az epres pezsgőfagylalt - és igen, ezek mind olyan jók, mint ahogy hangzanak. 

Cím: Pécs, Citrom u. 7.

dömi fagyi.jpgT&T Pékség és Cukrászda, Pilisvörösvár

Ha már Vörösváron járunk, nem muszáj mindig az Emilt választani, ugyanis néhány percre egy másik fagyizó is megbújik, ha autóval megyünk érdemes jól figyelni, mert könnyen elvéthetjük az éles kanyar után megbúvó helyet. A T&T sokáig csak egy péküzem volt, ahol a sós és édes pékárukat, süteményeket egyaránt érdemes volt kipróbálni. De az elmúlt pár évben a fagylaltok is felnőttek a színvonalhoz, és az elmúlt időben akárhányszor arra jártunk, sosem csalódtunk. Gyümölcsfagyik méretes gyümölcsdarabokkal (az epret mindenképp ki kell próbálni), a csoki (fehér és fekete) különböző variáció szintén visszatérő elemei a tölcsérünknek, illetve a karamell fagyit is szívünkbe zártuk.  

Pilisvörösvár, Bécsi út 6. 

f2.jpg

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása