Kultography

Felépítették Leonardo da Vinci Kolosszusát Pécset

Felépítették Leonardo da Vinci Kolosszusát Pécset

Kultography írása itt: - 2014-03-28 07:55

Tegnap átadtaák azt a 8,5 méter magas lovat, amely a Leonardo da Vinci által megálmodott eredeti Koloszus pontos mása. A szobor ahhoz az Európában egyedülálló Leonardo teljes életművét bemutató kiállításhoz kapcsolódik, amely április 15-én nyitja meg kapuit a városban.

foto2.jpg

A 8,5 méteres szobor eredetijét Leonardo da Vinci Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, foto2.jpgazonban csak annak hatalmas agyagmodellje készült el, amit végül a Milánót megszálló katonák elpusztítottak. A Széchenyi téren felállított ló részeit két kamion szállította Pécsre. A 13 tonnás építmény talapzatába statikai okokból, körülbelül 8000 liter vizet töltöttek, felállítását közel egyhetes építő munka előzte meg. A Leonardo ló az áprilisban nyíló tárlat első darabja, amelyet a Firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum állított össze.

A Pécsen nyíló tárlat nemcsak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló, hiszen ez az eddigi legnagyobb volumenű összefoglaló Leonardo mérnöki munkásságáról. A kiállítás a világhírű olasz polihisztor találmányai alapján készült több mint 50 méret- és korhű modellt, eredeti rajzokat, kéziratokat mutat be; valamint a modern kor multimédiás eszközeivel segíti a látogatók eligazodását Leonardo korában.

Az átadásal egy időben elindult a visszaszámlálás is. Leonardo ló szobra mellett egy zászló jelzi a kiállítás megnyitásáig hátralévő napok számát. A zászlót minden délután 5 órakor reneszánsz zeneszó kíséretében cserélik ki a Széchenyi téren.

A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum két helyszínén, a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.) lesz látogatható szeptember 30-ig.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása