Kultography

Kultography ebédelős helyek TOP 10

Kultography ebédelős helyek TOP 10

Kultography írása itt: - 2013-11-25 12:47
Sokszor jelent gondot az, hogy hol ebédeljünk éppen, mert a jól megszokott helyet már kicsit unjuk. Összegyűjtöttük nektek azokat a helyeket, ahova mi szívesen járunk ebédelni. A sorrend nem jelent rangsort, mindegyiket ugyanannyira kedveljük.

 

bodegitaslid.jpg

Finomító Kantin

Ócska poén, de tény: a Finomító Kantin úgy kellett a Batthyány tér–Déli pályaudvar tengelyre, mint egy falat kenyér. Mert lehet itt ebédelni sok helyen, de jót a legjobb jóindulattal is alig. A Finomító tulajdonosai egyszerű képlet alapján működtetik apró, fehér kantinjukat: egy pult mögött naponta háromféle levest, háromféle egytálételt, salátákat és hamburgereket kínálnak házi szörppel, menüben is. A titok abban van, hogy ezt a néhány ételt megbízhatóan jó minőségben készítik el: leveseik ötletesek, a saláták kiadósak, a hamburgerről meg legyen elég annyi, hogy bárányburgerük pillanatok alatt vált legendássá a városban. A Finomító beülős helynek igen apró, ám ehhez az ide látogatók láthatóan hozzászoktak, így ha épp nincs hely, akkor sem kell kifordulni, bízhatunk benne, hogy nemsokára felszabadul.

Cím: II. kerület, Varsányi Irén utca 33.

Köles

A Kertész utcában nyílt meg Budapest első olyan étterme, ahol gluténmentes ételeket lehet kapni. Igazi hiánypótló hely, ahol végre azok is nyugodtan étkezhetnek, akik gluténallergiások, anélkül, hogy furcsának tűnő kérdéseket kellene feltenniük az éttermekben, ahol sokszor nem is tudtak a kérdésükre válaszolni.

A Kölesben naponta van menü is, de amúgy is csak néhány fogást készítenek egy-egy napra. Az ételek annak ellenére, hogy gluténmentesek ízletesek és finomak, bátran merjük azoknak is ajánlani, akik amúgy „normál” étkezésen vannak. Egy-egy fogás kiadós, a Hortobágyi húsos palacsintá adagját nőként nem tudtuk eltüntetni, pedig az ízével semmi gond nem volt. Érdemes kipróbálni a házi szörpöket is, mennyeiek.

Cím: VII. kerület, Kertész utca 41.

Bordó Bisztró

A Bordó Bisztró nemrég nyitott a Nagymező utcában, közel a Radnóti Színházhoz. Az étlapon többféle konyha ételei megtalálhatók, amelyek közül ebédidőben háromfogásos menüket is lehet kérni. Meghatározott fogások szerepelnek az állandóan választható ebédmenüben, illetve minden nap vannak friss, csak aznapi menüs fogások is. Mindezt 11.30 és 17 óra között. Az állandóan választható fogások között jelenleg például sütőtök krémleves, mexikói zöldségleves, kókusztejes csirkeleves, sült, balzsamecetes paprikasaláta, csirkemell roston, zöld curry csirkével brokkolival, cukkinivel, Chili con Carne, sertés szűzérmék és New York sajttorta szerepel. A tészta és a hal ajánlati naponta változik, illetve van napi leves is.

Cím: VI. kerület, Nagymező utca 3.

L.A. Bodegita

Vannak helyek, ahol még soha nem csalódtunk az ételben. Ilyen a Lajsz András nevével fémjelzett L.A. Bodegita a Pozsonyi utcában, ahol eddig bármikor ettünk mindig megnyaltuk mind a tíz ujjunkat a menü után. Legyen szó az ebédre készített napi ételekről vagy a’lá cart étkezésről.

A Bodegitában azért is szeretjük a menüt, mert nem unalmas, tucat kajákat kínálnak benne, mint sok helyen, hanem számos érdekes, nem mindennapos étel is megtalálható a napi kínálatban. Választhatunk két vagy három fogást, az árak ennek megfelelően változnak. A héten például sajtkrémleves, disznótoros, sólet, halászlé és csirkenyárs is szerepel a menüben. Az étkek adagja kiadós, bőven jól lehet lakni két fogással, sokszor a harmadik már nem is fért belénk. Az ebédhez kérhetünk simán csapvizet is, de a limonádéjuk isteni.

Cím: XIII. kerület, Pozsonyi utca 4.

Spiccproject

Nem tipikus pesti ebédelős hely a Spiccproject, bár ez nem az ő hibájuk, hanem a mi megszokásunk. Amibe nehezen fér bele, hogy hiába tudnánk gyorsan lezavarni a déli étkezést, eszünk ágában sincs, inkább rendelünk egy pohár bort és csevegünk meg bámulunk kifelé az ablakon.

Márpedig a Déryné kistestvére pont erre csábít a piknikebédjével. Az adagok nem nagyok, így számítsunk arra, hogy az elénk kirakott fogások közül nem lesz elég a leves-főétel kombó. Így már – és persze a pohár borral – az ár is magasabb lesz az átlagos ebédnél, cserében pont úgy érezhetjük magunkat, mint ha Párizsban ugornánk ki bekapni valamit és erőt gyűjteni a délutáni munkához.

Cím: I. kerület, Roham utca 5.

Szimpla Háztáji

A Szimpla Háztájiról külön is írtunk, de nem hagyhatjuk ki ebből az összeállításból sem. A leves és a főétel naponta változik, mikor ott jártunk épp sűrű, illatos paradicsomleves és krumplifőzelék volt a menü fasírttal, de szürke marhából készített gulyásleves, karfiolleves is gyakran szerepel a kínálatban különböző főzelékekkel kiegészítve. A levesben ráadásul az a jó, hogy annyit szedünk magunknak, amennyi a tányérunkba belefér, vagy amennyi épp jólesik, így mindenki maga döntheti el, mekkora adaggal óhajt megbirkózni. A napi menü ára 1100 forint. Igazi finomságok a különleges házi szörpök. A kínálatban szerepelnek piros ribizlis, fekete ribizlis, szedres, csalános, bodza bogyós, levendulás szörpök, sőt egy kettőnek van cukormentes verziója is, mint például a levendulásnak. A szörpöket helyben is fogyaszthatjuk (120 ft/dl), de ha valamelyik megízlik, akkor egy üveggel is vehetünk belőle.

Central Bistro & Bar

Budapest belvárosában, a Bazilika árnyékában, egy karnyújtásnyira a Parlamenttől több fogásos ebédmenüvel várja délben a Central Bistro & Bar az éhes vendégeket. Az étterem konyhája ötvözi a magyar ízvilágot a modern gasztrokultúra elemeivel, így a töltött káposzta mellett lazac tatárt vagy épp diós padlizsánkrémet is találhatunk a hetente megújuló étlapon.

A 990 Ft-os menübe egy csésze leves vagy előétel, és egy főétel tartozik. Minden héten négy különböző leves és egy előétel közül választhatunk, valamint nyolc főételből. Az ízletes fogások mellé házi szörpöt kortyolgathatunk. A levendulás és bodzás frissítőket csak ajánlani tudjuk, 3 dl 190 Ft-ba kerül. A Centralban mindenki megtalálja a saját szájízének megfelelő fogást, a konzervatív húsleves és sült csirke kedvelők sem maradnak éhesen, de a különlegesebb ételekre vágyók is kielégíthetik gasztronómiai kíváncsiságukat.

Cím: V. kerület, Nádor utca 13.

Noir et l’Or

A Király utca népszerűsége az utóbbi pár évben elképesztő méreteket öltött, a „legpestibb utcának” is kikiáltott, éjjel-nappal forgalmas környéket ebédidőben is érdemes meglátogatni, mert a Noir-ban remek ebédmenüt kaphatunk: két, illetve három kiváló fogást mindössze 990,- illetve 1290,- forintért. Az étterem heti menüt kínál, fogásonként öt-hat változatot, melyből szabadon válogathatunk. Előételként saláták, levesek, főételként hús-, hal- és tésztaételek szerepelnek, de külön köretet vagy salátát (250,- forint), illetve desszertet is kérhetünk a menü mellé. Az egészséges és a hagyományos konyha hívei is találnak kedvükre valót, az ételek ízletesek, két fogás után pedig a nagyobb étkű vendégek is elégedetten távozhatnak.

Cím: VI. kerület, Király utca 17.

ZIZI Bár


Bár csak tavasszal nyitott, és még bőven új érkezőnek számít a csapatban, a ZIZI nem csak fantasztikus pezsgőivel, prosecco-ival és cava-ival vett le minket a lábunkról, hanem ebédmenüjével is. Ismét a belváros – ezen sajnos mi sem tudunk változtatni – de egy hosszabb ebédszünetet is megér utazással együtt. A menü egyik fele magyaros, másik verziója pedig azonos levessel, de tüzes tapasokkal kerül hétköznaponként délidőben az asztalra. A levesek már önmagukban is nagyon tartalmasak és laktatóak, így aki ezután már csak küzdelmek árán bírna el a magyar konyha remekeivel, annak kiváló választás a 3-4 kis fogásból álló főétel. Amivel persze ugyanúgy jól lakhatunk, de az illúzió mégis a miénk. A magyaros szekcióban ettünk már remek paprikás krumplit, vagy fantasztikus falusi tyúkhúslevest, de a spanyolos menüvel is több mint elégedettek voltunk, legyen szó a kecskesajtos sült paprikáról, tejszínes spenótról, vagy akár fokhagymás garnéláról. A két verzió 1190,- illetve 1490,- forintba kerül, hozzá desszertet 250,- forintért kérhet, aki még bír édességre gondolni.

Cím: ZIZI Bár, Hercegprímás utca 12. Budapest, 1051

Matrjoska Bisztró

A Matrjoska az új orosz kedvencünk a Lőrinc Pap téren. Akár napi menüre, akár vacsorára is bármikor szívesen betérünk ide. A Matrjoska már enteriőrjében is különleges, a falra festett, az orosz kultúra „ismert sztárjait” felvonultató képekkel, a nyírfából vagy éppen kiszuperált szamovárokból (kézzel lyuggatva!) készült csillárokkal vagy a nyers fafelületekkel egyszerre idézi elénk a végtelen tajga képét és annak vendég- és vodkaszerető népét. Itt kérem még a csapolt sör is szamovárból kerül a korsókba, a kialakításban tehát a legapróbb részletekig mindenben visszaköszön a „ruszki hatás”.

A napi menüben általában szerepel egy orosz fogás, illetve egy más stílusú étel is, hogy az is tudjon mit enni, aki nem éppen az orosz konyha rajongója.

Cím: VIII. kerület, Lőrinc Pap tér

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása