A meteorológusok hétvégére Indián nyarat ígérnek, így várhatóan a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál pálinkaújdonságait, kolbász- sajt- és borkülönlegességeit szikrázó napsütésben kóstolhatják végig a látogatók. A rendezvényen bemutatkoznak Mexikó nemzeti ételei és itala, a tequila, melynek szakszerű fogyasztására érdemes odafigyelni: a jó tequilát ugyanis tisztán isszák.
Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben az agavé-ból készült Isteni nedűként számon tartott italt „kísérő” nélkül fogyasztják. A világ más részein a silver változatát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal isszák. A gold esetében a szertartás fogyasztáskelléke a fahéj és a narancs.
A só - és a citrusféléket a rossz ízek (főleg az utóízek) elfedésére alkalmazzák, ezért az ilyen „rituálékat” abból az időszakból eredeztetik, amikor az Egyesült Államokban divatba jöttek a gyengébb minőségű mixto tequilák. A Pálinkafesztiválon ezekre a kiegészítőkre garantáltan nem lesz szükség, ahol az el Jimador, Mexikó első számú tequilája is megjelenik.
De nemcsak a mexikói párlatok és ételek terén lesz bőséges a kínálat. A pálinkafőző-mesterek különleges ízeket kínálnak majd és egy új, egyedi pálinkamárka is megjelenik a fesztiválon, Szemtelen néven. A szőlő, törköly és borpárlatok négyféle íze és a hozzá tartozó karakterek megelevenednek az október 4-7 közötti gasztronómiai rendezvény Hunyadi – és Oroszlános udvarában.
Kommentek