Kultography

Berlin, filmek, csillogás

Berlin, filmek, csillogás

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2012-02-10 17:40

Tavaly vele zárult, idén pedig vele nyitott a Berlinale: Diane Kruger szeret Berlinbe járni februárban. A színésznő Marie Antoinette-et formálja meg az alkotásban, amelyet a jelenlegi tervek szerint idén hazánkban is bemutatnak majd. A nyitófilm sztárjai mellett ebben az évben a német fővárosba érkezik majd a fesztiválra többek között Angelina Jolie, Christian Bale, Clive Owen, Meryl Streep, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Keanu Reeves, Billy Bob Thorton, John Hurt, Robert Pattinson és Javier Bardem is.
– Nagyon fontos számomra ez a fesztivál, mindig jó érzés hazajönni. Versenyben lévő alkotással itt lenni mindig nagy izgalom, de az, hogy a nyitófilmmel érkezhetek, az nagy dolog számomra. Ráadásul azért is fontos ez nekem, mert német szárzamású francia királnyőt alakítok a filmben – nyilatkozta Diane Kruger.
Fliegauf Bence (akit a közönség leginkább Fliegauf Benedek néven ismer) filmjének bemutatója február 16-án csütörtökön lesz. A Csak a szél című drámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között véghezvitt romák elleni merényletsorozat inspirálta. Az alkotás egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. A film története nem kapcsolódik direkt módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot.
Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, de a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt.
A fesztivál díjairól döntő zsűri elnök idén Mike Leigh rendező, a zsűri tagjai: Anton Corbijn fotográfus, filmrendező, Asghar Farhadi iráni filmrendező, Charlotte Gainsbourg színésznő, Jake Gyllenhaal színész, François Ozon filmrendező, Boualem Sansal algériai író, Barbara Sukowa német színésznő.
Arra, hogy a zsűrinek hogy tetszik majd a magyar film, hogy melyik alkotást ítélik a legjobbnak mind közül, egészen február 18-ig kell majd várnunk, ekkor tartják a díjkiosztó gálát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása