Kultography

Brutál zúzás a moziban: megérkezett Antal Nimród Metallica-filmje

Brutál zúzás a moziban: megérkezett Antal Nimród Metallica-filmje

Kultography írása itt: - 2013-09-26 19:30

A Metallica-rajongóknak valószínűleg az lesz a legtöbb bajuk Antal Nimród filmjével, hogy nem lehet felállni és tombolni a zenére, hanem relatív nyugodtan, maximum a fejüket és lábukat ritmusra mozgatva kell végignézni az alkotást, ami koncertfilmként zseniális. Nagyjátékfilmként, vagy ahogy hivatalosan aposztrofálják, zenés akciófilmként azonban nem igazán állja meg a helyét.

Hazai zenei és filmes körökben bombaként robbant annak idején a hír: Antal Nimród rendezi a Metallica koncertfilmjét. Később Nimródhoz operatőrként csatlakozott Pados Gyula is, így jogosan érezzük egy kicsit magyarnak a világ egyik legnépszerűbb bandájának zúzását bemutató alkotást. Ahogy korábban is írtuk, az eredmény zsenáilis lett, igaz mi azt mondjuk: ez nem játékfilm, hanem remek koncertfilm, ami a végére egy brutálisan menő, monumentális Metallica-klippé áll össze. A hangzás, a látvány, a rendezés, a képek azonban zseniálisak, nem mindennapi mozis show-t hozott össze a banda és a két magyar művész. A 3D és az IMAX ebben az esetben tökéletesen érvényesül, olyan látványban lehet része a nézőnek, amivel nem mindennap találkozhat vagy talán még soha nem is látott.

A film alapötlete a Metallica tagjainak fejéből pattant ki, ők szerették volna, ha nem hagyományos, a turnéjukat bemutató mű készül róluk. Saját bevallásuk szerint a dokumentarista stílus a Some Kind of Monsterben elég volt nekik. Bár forgatókönyv még nem létezett, elkezdtek társat, rendezőt keresni a filmhez, így merült fel Antal Nimród neve is, akit végül meghívtak egy találkozóra a csapattal, hogy megossza velük elképzeléseit és ötleteit a film fiktív részeivel kapcsolatban.

„Nimródnak van ez az őrült tekintete. Ahogyan mesélte, hogy milyen hatással volt rá fiatal korában Magyarországon a Metallica zenéje, tudtuk, hogy elég őrült ahhoz, hogy elkísérjen minket ebben a kalandban. Nimród találta ki ezt a városi rémálom-utazást, amely végigkíséri az egész filmet.” – mesélte a kezdetekről Lars Ulrich, a Metallica dobosa.

A Metallica: Through the never ezen a héten a budapesti IMAX moziban lesz látható, jövő héttől azonban más filmszínházakba is megérkezik 3D-ben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása