Kultography

Történetek az 1920-as évek Kanadájától az ISIS szíriai fogolytáboráig

Történetek az 1920-as évek Kanadájától az ISIS szíriai fogolytáboráig

Kultography írása itt: - 2016-09-06 12:21

Az ősz beköszöntével szívesen vesszük kézbe a komolyabb témákat boncolgató könyveket, legyen szó akár a női emancipációról az 1920-as évek Kanadájában, a gyermekek jogairól vagy épp egy az ISIS fogságába esett európai fényképész történetéről. Összeállításunkban most hat olyan regényt ajánlunk a figyelmetekbe, melyek többet nyújtanak puszta szórakozásnál. slider_25.jpg

1. Carrie Snyder: A futónő 

futono.jpgAz 1928-as amszterdami olimpián végre nők is indulhattak az atlétika versenyeken, melyre egészen odáig nem volt példa. Carrie Snyder regényében ezt az időszakot és történelmi jelentőségű eseményt dolgozza fel egy futónő szemén keresztül. Bár Aganetha Smart karaktere kitalált, de az 1928-as olimpián valóban volt kanadai női atléta a versenyzők között, Ethel Smith azonban nem 800 méteren, hanem a 4x100-as női váltóval nyert, valamint a 100 méteres távon állhatott fel a dobogó csúcsára. A valós történelmi helyzetek inspirálta történet lebilincselő. Nemcsak azért mert képet kapunk a kor kanadai társadalmáról és a sportolók életéről, de azért is, mert Snyder nem ragad le az 1920-as években, napjainkig kalauzolja az olvasót, bemutatván, hogy milyen a sorsa egy 104 éves olimpiai bajnoknőnek. A fordulatokban gazdag regény a női emancipációról szól, egy olyan nő életútját mutatja be, aki szembe ment a korral és a társadalmi nézetekkel már sportkarrierje során is, utána pedig modellkedni kezdett, bátran és merészen vállalva önmagát. Épp ezért mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Libri Kiadó gondozásában megjelent A futónőt, sportkedvelőknek és a történelem iránt fogékonyaknak egyaránt.

2. Ian McEwan: A gyermektörvény

gyermektorveny.jpgIan McEwant sokan a brit irodalom egyik legjobb kortárs írójának tartják - nem érdemtelenül. Történeteit mély, ám cseppet sem túlzó érzelmekre építi, amelyeket hiteles és sokrétű karakterek élnek meg. Hősein keresztül - legyenek akár kitéve a II. világháború sokéves viharának (Vágy és vezeklés) vagy csupán egyetlen, különleges napnak (Szombat) - mindig az emberi mibenlét, a lélek, az elme titkait kutatja és fedi fel az olvasók előtt. Regényeit olvasva olyan intenzitással pörög az ember agya, mint egy jóféle krimiben, csak itt nem a tettes kiléte az érdekes, hanem az "Én vajon mit tennék a helyében?" kérdés állandó felbukkanása. A Scolar Kiadó gondozásában megjelent A gyermektörvény esetében pedig ez hatványozottan igaz - lévén maga a regény is egy bonyolult, egyszerre jogi és hitbeli kérdésre keresi a választ. Van-e bárkinek joga rávenni valakit arra, hogy az a hite ellen cselekedjen, ha csak így menthető meg az illető élete? És mi van akkor, ha egy 17 éves, már nem teljesen gyerek, ám nem is igazán felnőtt kamaszról van szó? Ebben a korántsem egyszerű ügyben kell döntésre jutnia Fiona Maye bírónőnek, miközben nemcsak a magánéletének széthullása nehezíti meg a dolgát, de az ügy középpontjában álló 17 éves Adammel való megismerkedése sem marad érzelemmentes. Döntése pedig ezúttal valóban életet vagy halált jelent...

3. Centauri: Jákob botja

jakob.jpgTovábbra is Jack London varázslatos alakja lebeg Centauri újabb, a Jégvágóhoz kötődő, de önállóan is olvasható regénye felett. Ám most nem az író vélt vagy valós családi kapcsolatait boncolgatja tovább, hanem arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan lehet Jack Londonná válni. És ez valamennyire igaz is, már ha a hamisítatlan amerikai hős London életét egy ilyen, ugyancsak tipikusan amerikai család- és kalandregény képében képzeljük el. Na de miért is ne tennénk? A hagyományos értelemben vett férfi lét klasszikus értékeinek pápájaként London több generációnyi kalandvágyó fiú előtt járt példával, de hogy ő hogyan jutott el eddig, az legalább ugyanannyira érdekes és kalandos, mint bármelyik regénye. San Francisco utcáin egy fiatal fiúval ismerkedünk meg, aki egyszer majd ez a nagy író, ez a példakép lesz - de itt és most ő sem több mint egy egyszerű srác, aki úgy dönt, az ismert helyett az ismeretlent választja. Mi pedig vele tartva talán tényleg megtanulhatunk valamit arról, hogyan is lehet Jack Londonná válni. A Jákob botja a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

4. Puk Damsgård: Az Iszlám Állam fogságában

iszlam.JPGDaniel Rye dán fényképész tizenhárom hónapon át volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az ISIS foglya Szíriában. 2014 júniusában hatalmas váltságdíj fejében szabadult. Az akkor huszonhat éves Daniel a neves dán újságírónőnek, Puk Damsgård-nak mesélte el a történetét, aki megrázó dokumentumregényt írt belőle. A tényfeltáró beszámoló Daniel Ryéval és családjával készült számos interjú és beszélgetés alapján született, s nemcsak azt mutatja be az olvasónak, hogy milyen borzalmakat kellett elszenvednie Danielnek, hanem azt is, hogy milyen lehetetlen dilemmákkal szembesült, és milyen idegölő tárgyalásokat folytatott a családja az emberrablókkal. A szerző beszélt fogolytársakkal, dzsihadistákkal, szakértőkkel és informátorokkal, és ritka bepillantást enged annak a túsztárgyalónak a titkos műveleteibe, aki Daniel és fogolytársa, a Dzsihád John által lefejezett James Foley amerikai újságíró felkutatásán és kiszabadításán dolgozott. Az Iszlám Állam fogságában augusztusban, Pap Vera-Ágnes fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadónál.

5. Alexandra Salmela: 27, avagy halál teszi a művészt

27.JPGFinnország különös hely lélegzetelállítóan gyönyörű helyekkel és elbűvölően fura emberekkel, akik számára a csend és a szauna a mindennapok vallása. De leginkább a csend a szaunában, némi alkohollal körítve. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - kiváló helyszíne lehet a személyes útkeresésnek, az elmélyedésnek, a művészi kiteljesedésnek. Angie, a regény sodródó főhőse, éppen valami ilyesmire vágyik. Hogy pontosan mire van szüksége azt nem tudja, de egyvalamiben biztos: áhított hírneve elérését 27 éves korában bekövetkezett halála fogja biztosítani. És mivel Angie már a huszonhetedik évét tapossa, nem maradt sok ideje, hogy valami maradandót alkosson mielőtt csatlakozik a legendás Huszonhetesek táborához. Ám, ahogy már említettem, Finnország furcsa hely, és egy kedves család szaunakunyhójában meghúzódva olyan dolgokra is rájöhet az ember, amikre egyáltalán nem is számított. Még talán az is kiderülhet, hogy nem csak a halál lehet mágikus a huszonhetedik évben. A 27, avagy a halál teszi a művészt című regény a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg. 

+1 Jordi Llobregat: Vesalius titka

vesalius.JPGBarcelona, 1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek. A könyörtelen gyilkos utáni hajszába három civil is belekeveredik. Daniel Amat, az Oxfordban élő fiatal tanár, aki különös körülmények között meghalt édesapja miatt tér vissza Barcelonába. Bernat Fleixa, aki újságíróként dolgozik a Correo de Barcelonánál, és leghőbb vágya egy olyan esetről írni, amely végre híressé teszi. Az orvostanhallgató Pau Gilbert, akinek minden lépését súlyos titkok övezik. A gyilkos kézre kerítése érdekében ők hárman egy olyan 16. századi anatómiai kézirat nyomába erednek, amely merőben megváltoztathatja a tudomány állását. Jordi Llobregat regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban tavaly. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás jogai, többek között az Egyesült Államokban is, hazánkban az Agave Kiadó gondozásában jelenik meg a Vesalius titka.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása