Kultography

Kétbalkezes vagyok, de egyszarvút akarok!

Kétbalkezes vagyok, de egyszarvút akarok!

Blahó Dávid írása itt: - 2015-08-13 14:50

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy fából faragott, fakezű királyfi, aki egyszer egy szép napon elvetődött a Szigetre, és miután elég port benyelt, úgy döntött, felüdülésre vágyik. Meg egy unikornisra. „Nesze, fiam, itt a szerszám meg egy sisak: csinálj magadnak!” – mondták neki az ArtZone területén. Ő meg fúrt, faragott, hogy egyszarvút alkosson. Vagy legalább egy gombát.img_20150812_164501.jpg

img_20150812_172112.jpgNem tudom miért, de a legtöbben gombát készítenek. Vagy péniszt.” – közölte a lehető legnagyobb természetességgel a Sziget ArtZone területén található Unicorn Factory egyik munkatársa, amikor arról érdeklődtem, hogy az önjelölt szobrászművészek milyen alkotási formákra cuppannak rá a legjobban. Ha valaki egyébként még nem tudná: az ArtZone egy sziget a Szigeten belül, a zöldebbik fajtából, ahová bár behallatszik a tucc-tucc, mégis el tudsz nyúlni, nincs pofád eldobni a poharad, megcsodálhatsz egy virágokból felépített hatalmas gorillát, vagy csomó kreatív műfajban teheted próbára a képességeid.

Rengetegen fűrészeltek, kopácsoltak vagy pingáltak sárga munkavédelmi sisakban az Unikornisgyár sátránál, hogy ha nem is szarvas pacilovat, de legalább egy falloszt vagy egy gombát barkácsoljanak a leginkább mészkőre emlékeztető anyagokból. Elnézve a műremekeket, néhány valóban még fel nem fedezett tehetség is rejtőzködhetett a sárga fejfedők alatt. És hogy itt vár-e sikerélmény a fakezű királyfikra? „Fene se tudja. Itt semmi sem muszáj vagy ciki, próbáld ki magad.” – kaptam az instrukciót, de úgy döntöttem, maradok az írásnál.

Az ArtZone legszínesebb jelensége Holy Olga aranyban pompázó sátra, amibe egészen szürreális retro díszítőelemek kerültek; a Kisképzőnél valóságos tömeg tolongott a különböző nációk fiaiból és lányaiból, hogy Sziget emblémás vagy zenekaros pólókat nyomjanak saját kezűleg; a Deák17 Galéria állomáshelyén pedig - a környezettudatosság jegyében - használt kartonokból bárki néhány perc alatt gördeszka-utánzattal áldozhat a természetmegóvás oltárán. Itt még azzal is szembesülhetünk, hogy a Sziget mennyi égtájról rántja össze az embereket, mert az elhelyezett térképre oda lehet firkantani azt a tájegységet, ahonnan a Hajógyárira érkezett a szitizen (találtunk egy Arizonát jelölő pöttyöt is, ami nem éppen a szomszédban van).

Miután a Lámafarmnál ledöbbentünk azon, hogy milyen ötletesen és sexy-n fel lehet használni dekorációként az üdítőitalos kupakokat, az elmaradhatatlan testfestés és henna hívogatott, de jobban birizgálta a fantáziánkat a hangszerkészítő műhely, ahol épp két úriember csépelt papucsnak látszó tárggyal gumicsőnek tűnő tárgyakat. A tábla szerint a nap hangszerkészítéssel indul, majd délután ezeket megszólaltatva indulhat az össznépi muzsikálás. De igen nagy az érdeklődés a VISART portájánál is, ahol igazán XXI. századi szórakoztatási formát választottak: mi kiválasztjuk a hátteret és az eszközt, aztán odaállunk a green box elé, majd egy tablettal lefotóznak minket, és az összeállt képet azonnal e-mailben el is küldik nekünk. Menő.

Ahogy az egész ArtZone az. A természet, a nyugalom és a kreativitás szigete a Szigeten belül. Ahol a királyfik és bárki más is alkotó királynak érezheti magát – még egészen a Sziget utolsó napjáig.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása