Kultography

Ki itt belépsz, hívd elő a benned élő művészt!

Ki itt belépsz, hívd elő a benned élő művészt!

Blahó Dávid írása itt: - 2015-07-01 13:52

A törpök élete nem csak játék és mese, a Sziget pedig nem csak bulizás és sörözés. Éppen ebből a célból kap immáron második éve külön területet a fesztiválon az ArtZone, ahol a közönség kellemes környezetben szabadíthatja fel a kreatív energiáit. A különleges kezdeményezés megálmodója és szervezője, Pálosi Boglárka válaszolta meg a kérdéseinket egy kávé és egy szóda társaságában.artzone_kiemelt.jpg

artzone_holy_olga_es_bogi.JPGAki most találkozik először ezzel a névvel, annak mit kell tudnia az ArtZone-ról?

- Maga az ArtZone 2014-ben jött létre, amikor bekapcsolódtam a Sziget Fesztivál dekor munkacsoportjába - kezdte az "időutazást" Pálosi Boglárka (képünk bal szélén). - Akkor vetettem fel az ötletet, amit a Sziget nagyon szívesen fogadott, hogy legyen egy olyan helyszín, amit a kreativitásnak dedikálunk: ingyenes workshopokkal, alkotási lehetőségekkel, illetve minden olyan tevékenységgel, ami kapcsolódik a képzőművészetekhez és a designhoz.

Vagyis egy kreatív sziget a Szigeten belül?

- Mivel a fesztivál egy nagyon zsizsegő, mozgó, magas fordulatszámon pörgő tömegesemény, ezért szerettem volna teremteni egy olyan területet, ahol az emberek egy kicsit visszavonulhatnak magukba azért, hogy feltöltődjenek. Nem az én világmegváltó gondolatom, hanem tény, hogy a kreativitás és az alkotás felszabadít és boldoggá tesz. Éppen ezért olyan mesebeli, varázslatos, és egy kicsit jó értelemben gyerekes az ArtZone, mind megjelenésében, mind a programokban, mert azt szeretnénk, hogy akik felkeresnek bennünket, azok felidézhessék a gyerekkoruk könnyedségét és gondtalanságát, valamint újra felfedezhessék az akkor bennünk élő alkotó vágyat.

A Sziget ideális terep is ahhoz, hogy ebben az egy hétben olyan ingerekkel gazdagodjunk, amik az év többi részében csak nehezen jutnának el hozzánk.

- Nem véletlenül hirdeti magát úgy a rendezvény, hogy ez a szabadság köztársasága. Ezen belül az ArtZone-nál mindenki szabadjára engedheti a kreatív energiáit, és olyan dolgokat sajátíthatnak el, amikre korábban nem volt lehetőségük, vagy csak nem volt bátorságuk kipróbálni.

artzone_get_creative.jpg

Mivel már a második évébe lép az ArtZone, így nyilvánvalóan mind a főszervezők, mind a látogatók részéről kaptatok olyan visszaigazolást, hogy erre van igény.

- Szerencsére igen, és nagy boldogsággal tölt el, hogy pozitívak voltak a visszajelzések. Tavaly forgatott nálunk egy francia televíziós csoport, az Arte, és az ő újságíróik azt mondták, hogy az ArtZone a legjobb hely a Szigeten (mosolyog). Erre nagyon büszke vagyok, még ha nem is lehet rangsort felállítani, hiszen a fesztivál valamennyi helyszíne külön karakterrel rendelkezik, és ezek közül a miénk csak a „kirakós” egyik darabkája. A jó feedbacknek köszönhető, hogy idén egy kicsit még színesebb lesz a program, például külföldi alkotókkal is lehet találkozni nálunk.

Kik lesznek ők és mivel készülnek?

- Többek között itt lesz az egyik legmenőbb francia street art művész, M. Chat. Aki nyitott szemmel járt Párizsban, az biztosan felfedezett néhány nagy, sárga macskát az épületek falán: ezek M. Chat munkái. Itt is fest majd nekünk ilyen macskákat, és tőle a rajzolás mesterfogásait is el lehet lesni. Valamint jön az olasz Officina Nomade csoport, akik egy nagyon érdekes koncepciót találtak ki. Az ókori filozófiához nyúltak vissza, amikor azt mondta Platón, hogy ha valaki beszél, akkor annak az igazság nyelvén kell megszólalnia. Az Officina Nomade ennek alapján arra fókuszál, hogy manapság, amikor például a chaten vagy más internetes csatornákon különböző rövidítéseket alkalmazunk, akkor ebben az igazság hogyan képes megjelenni. A workshopjuk során képeslapokat lehet majd készíteni, amiket aztán digitális formában küldhetünk el a választott címzetteknek, azzal a kikötéssel, hogy igazat kell szóljanak ezek az üzenetek.

artzone_festenek.jpgFigyeltek arra, hogy a külföldieknek művészeti hungarikumokat mutassatok be, és fordítva, a magyar közönség szemét felnyissátok a más országokban futó, divatos irányzatokra?

- Természetesen egy bizonyos minőséget elvárunk a nálunk megjelenő szervezetektől és csoportoktól. Hogy mást ne mondjak, a Paloma minden nap más-más designerrel és workshoppal készül majd; illetve jönnek galériák a saját művészeikkel, akikkel lehet együtt festeni és rajzolni, valamint millió és egy érdekes dolgot ellesni tőlük. Nyilván a merítésünk nem reprezentatív (mosolyog), de azért sokan ott lesznek azok közül, akik elérhetők, beleillenek a fesztivál közegébe, és érdemesek arra, hogy a nemzetközi fiatalság is megismerje a nevüket. Remélem, hogy ez a kör majd évről évre bővülhet.

Voltak olyan csoportosulások, akik a tavalyi év sikere után maguktól kerestek meg téged, hogy ha lehet, idén is szeretnének ArtZone-osok lenni?

- Mindenki vissza akart jönni, aminél nem kell különösebben magyarázni, hogy mennyire jó érzés volt (mosolyog). Sajnos olyan akadt, akinél szervezési okok miatt nem sikerült biztosítani azt, hogy idén is köztünk legyen, de szerencsére a tavaly megjelenő intézmények nagy része 2015-ben is felfedezhető lesz nálunk.

Mik azok a 2014-es tapasztalatok, amiket leszűrtetek, és amelyek bizonyos változásokat idéznek elő?

- Mivel nagyon sok minden történik egyszerre, hiszen közel 20 sátor van az ArtZone területén, ezért tavaly nem sikerült zökkenőmentesen kommunikálni a közönség felé, hogy éppen hol és mit lehet alkotni, illetve milyen workshopokon lehet részt venni. Ezen idén változtatunk, és átláthatóbbá tesszük a programot. Ezen felül van a Szigetnek egy Art of Freedom nevű nyílt művészeti pályázata, és a nyertes alkotások egy része az ArtZone-on belülre kerül: egyrészt azok, amelyek illenek a mi mesevilágos koncepciónkba, másrészt a picit törékenyebbek, amik nálunk jobban védelmet élveznek.

artzone_logo.jpgVagyis ti a nyugalom szigeteként funkcionáltok a Szigeten?

- Úgy vélem, hogy ha átlépsz egy kapun, az pszichológiailag hatással van rád. Itt megtörténhet az a változás, hogy a nagyon bulis fesztiválközegből átlényegülj egy kicsit, átkerülj egy más tudatállapotba. Azt tapasztaltuk, hogy tavaly ez meg is valósult. Ennek köszönhetően egy barátságos, valóban amolyan nyugalom szigete hangulat alakult ki az ArtZone-ban. Mindenki egy kicsit kedvesebb, a hozzánk látogatók jobban odafigyelnek egymásra és a környezetükre. A Kapusátor a főbejáratunk, ahol idén az Art Quarter Budapest művészeti rezidenciaközpont kurátora által összeválogatott kiállítást lehet megtekinteni. Fontos információ még, hogy tavaly 22 órakor zártunk, idén viszont éjfélig leszünk nyitva, a worshopok pedig 21 óráig tartanak majd. Ettől az időponttól kezdve a zárásig egy olyan átmeneti szakasz lesz, amikor a sátrak nyitva tartanak, és lehet beszélgetni az intézmények képviselőivel, illetve a kihelyezett installációkat körbe lehet járni.

Volt olyan Szigetelő, aki tavaly direkt azért keresett fel benneteket, mert valami mást keresett a dübörgő koncertek után?

- Igen, több ilyen bejegyzést is olvastunk, de voltak, akik a helyszínen adtak hangot ennek a véleményüknek. Azért nagyon jó és különleges a Sziget – nem véletlenül választották meg másodszor Európa legjobb fesztiváljának -, mert a színház- és táncsátor műsorai, a múzeumi negyed kitelepülése, a cirkuszi előadások és a világzenei koncertek valóban tartalmas programokat ígérnek, és a szórakozás mellett a kulturális élmények is eljutnak a Szigetelőkhöz. Ebbe illeszkedik bele az ArtZone is, hiszen nálunk minőségi időt lehet eltölteni napközben is. A bulizásnál kifele adsz magadból valamit, az ArtZone-nál viszont fel tudsz töltődni a saját alkotásod által. De ha valaki csak pihenni akar, nálunk azt is megteheti, és egy kellemes környezetben töltheti újra az „aksijait” az esti partyhoz.

Részletes program:
http://sziget.hu/fesztival/artzone
https://www.facebook.com/SzigetFestivalArtZone

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása