Kultography

Lírai mese felnőtteknek a szerelemről - Senki madara

Lírai mese felnőtteknek a szerelemről - Senki madara

Karlócai Regina írása itt: - 2015-06-05 09:04

Közel áll hozzám Szabó T. Anna költészete, ez a pátoszmentes, ám érzékeny, figyelmes és nagyon női líra, ezért izgalommal és kíváncsisággal vettem kézbe legújabb kötetét, a Senki madarát. Bár prózáról van szó, nem csalódtam. A költőnő nem bújt ki a bőréből, a mű, amit létrehozott formáját tekintve próza ugyan, nyelvezete azonban kifejezetten költői, mély és játékos.

senki-madarabanner.jpgtn6_b1337035.JPGA Senki madara gyönyörű mese egy egyszerű pásztorfiúról és egy darumadárból lett lányról. Mese, mégpedig felnőtt mese, küzdelemről, szerelemről, férfiról és nőről, elhagyatásról és egymásra találásról. Mese a szabadságról, a sajátról és a másikéról, mese télről és tavaszról, alkotásról és pihenésről, áldozatról és önfeláldozásról.

S miközben mélyen és őszintén mese, egyúttal ízig-vérig költészet is. A nyelv, amelyen megszólal, a költészet nyelve, hiszen mindaz, amiről szólni akar, voltaképpen csak ezen a módon szólaltatható meg. A mese mögött, a szerelem mögött, az élményszerű történet mögött egy sokkal mélyebb téma húzódik meg: alkotó és alkotás, művészet és lélek, odaadás vagy önfeladás, látás vagy láttatás viszonya.

Észre kell vennünk azt is, milyen szép maga a kötet, amit kézbe veszünk. Rofusz Kinga képei voltaképp nem is illusztrációk a szó hagyományos értelmében, hiszen szerves részét alkotják a könyvnek, az írott műnek is. Jó érzékkel megálmodott és gyönyörűen megalkotott festmények, melyek önmagukban is megállnák a helyüket, miközben hozzátesznek az olvasmányélményhez. Nem is véletlen, hogy a borítón az író és az illusztrátor neve egyenlő súllyal van feltüntetve, hiszen egyik sem mellékszereplő a másikhoz képest, s ez mind a szövegnek, mind a rajzoknak javára válik.

Épp ezért ajánlom e könyvet minden költészet- és mesekedvelőnek, azoknak, akik szívesen gyönyörködnek szép és tartalmas képekben, legyen bár szó nyelvi avagy vizuális ábrázolásról. Szabó T. Anna Senki madara című kötete a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A csodás kötetet akár a Könyvhéten is megvehetitek, az írónő június 6-án, szombaton a Vörösmarty téren dedikálja a Senki madarát a Magvető Könyvkiadó standjánál délután négy órától.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása