Kultography

Könyvek országszerte, ameddig csak a szem ellát

Könyvek országszerte, ameddig csak a szem ellát

Kultography írása itt: - 2015-06-01 20:06

Immár 86. alkalommal rendezik meg a magyar könyvhetet június 4–8. között Budapesten több helyszínen, országszerte kb. 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Kolozsvárott is. A könyvünnep alkalmából a Kultography egész héten jobbnál jobb magyar és külföldi szerzők regényeit ajánlja a könyvszerető olvasóknak.

konyvek.jpgcultura-konyvhet-olvasok.jpgBudapest

A 86. Ünnepi Könyvhetet és a 14. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Sárközi Mátyás József Attila-díjas író nyitja meg június 4-én, délután 16 órakor, a vidéki, országos megnyitónak Győr ad otthont, ahol az ünnepi szónok 11 órakor az ugyancsak József Attila-díjas Dragomán György lesz. A budapesti központi helyszínen, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik. A részletes program megtalálható a könyvhét hivatalos oldalán.

Balatonfüred

Az irodalom, a bor és a zene jegyében rendeznek fesztivált keddtől Balatonfüreden. A 86. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó program díszvendége Lator László Kossuth-díjas költő lesz. Lesz rendhagyó irodalomóra Kollár Árpáddal, a Fiatal Írók Szövetségének elnökével, a Harry Potter-könyvekhez kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozás, valamint közönségtalálkozó Adamik Zsolttal, a Bibedombi szörnyhatározó és az Ördögbőr grófja című könyvek szerzőjével. Vörös Niki dzsesszénekesnő Bóbita muzsika című előadásával, a Zsebsün együttes interaktív gyerekműsorral vendégszerepel, Jordán Tamás közös versmondásra hívja a fiatalokat a Balaton-partra és Orbán János Dénes Salvatore Quasimodo-díjas költő is diákokkal beszélget majd a költészetről. A legkisebbeket a Vaszary alkotóműhelybe várják, ahol Hallgasd a mesét és rajzold a képet címmel rendeznek programot.

Nyíregyháza

Változatos programok, könyvbemutatók, koncertek és előadói estek várják a közönséget az Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán is. A csütörtöki megnyitó díszvendége Vámos Miklós író lesz, aki beszédét követően Bornai Tibor zenésszel ad beszélgetéssel tarkított koncertet az Ének évada című, a könyvhéten megjelenő kötetéhez kapcsolódva. Ezt követően Fejős Éva mutatkozik be a közönségnek Úton hozzád című regényével. Pénteken, június 5-én Szabó T. Anna költő és Dragomán György író lesz Nyíregyháza vendége, valamint V. Süle Ilona, File Mónika és Bodnár István köteteit ismerhetik meg az érdeklődők. A szombati program egyik csúcspontja a beszélgetéssel egybekötött könyvadományozás lesz, majd Háy János költő-író és Beck Zoltán zenész ad verses-zenés műsort. A könyvhéten bemutatkozik két fiatal író: Rácz-Stefán Tibor Fogadj el! és Róbert Katalin Szívből, színből igazán című regényének közös bemutatóján Gerliczki András irodalomtörténész beszélget a szerzőkkel az irodalom és a tabutémák kapcsolatáról.

Szeged

Több mint kétszáz programot tartanak a könyvhét alkalmából Szegeden. A központi helyszínen, a Dugonics téren csaknem harminc sátorban jelennek meg a könyvhét partnerei, kiadók és különböző szervezetek. Szinte az egész várost bekapcsolják a programsorozatba, a könyvtárakon és művelődési házakon kívül ugyanis kávéházak, kiállítóterek, a Móra Ferenc Múzeum és a Belvárosi mozi is eseménnyel készül. A szegedi könyvhetet Szilasi László irodalomtörténész nyitja meg csütörtök délután a Dugonics téren, ahol kiosztják a könyvkiadási támogatásokat. A város 6 szerzőt, szervezetet támogat 1 millió forint értékben. Emellett ekkor adják át a város Év könyve díját, amelyet idén egy gyermekkönyv kap. A Rotary Club által tavaly megjelentetett Mi mesénk, mesék gyermekeknek gyermekektől című könyv érdemelte ki idén a szegedi elismerést, amelyet helyi gyerekek írtak és illusztráltak. 

versvillamos.jpg

Miskolc

Versvillamos rója útját múlt hét szerda délutántól Miskolcon, a Tátra típusú különleges hangulatú szerelvény a hamarosan kezdődő 86. Ünnepi Könyvhétre, és a szintén júniusban közönséget váró, tizenötödik alkalommal megrendezendő Bartók+ operafesztiválra hívja fel a miskolciak, és a jeles eseményekre a városba érkezők figyelmét. A versvillamoson "napi gondolatmadár, versvirágok, olvasósarkok várják az utasokat, hiszen az a nem titkolt célja, hogy emlékeztessen mindenkit az olvasás örömére. A rendezvénysorozatot a hagyományokhoz híven a díszvendég, idén Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő nyitja meg. A miskolci városi könyvtár könyvadománnyal támogatja a Kárpátalján, nehéz körülmények között élő magyarokat - ehhez a felajánláshoz a téren bárki csatlakozhat: a Magyar Vöröskereszt segítségével könyvet és pénzadományt gyűjtenek, amelyet a segélyszervezet juttat el a beregszászi járásba.

Székesfehérvár

Június 1-jétől tíz napon át tart Székesfehérváron a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok: a rendezvényen könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal, egyéb kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Az idei esemény díszvendége Vári Fábián László József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus és Faludi Ádám író, költő lesz. A tíznapos rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója június 4-én lesz, de már azt megelőzően is lesznek programok a város különböző pontjain. Szombatig a Városház téren a kitelepülő könyvtárak, könyvesboltok bemutatókkal egybekötött dedikálásai, illetve koncertek, színházi előadások biztosítják majd a tartalmas időtöltést. Olyan ismert költők, írók látogatnak Székesfehérvárra, mint Szentmártoni János, Domonkos László, Lőrincz L. László, Kollár-Klemencz László, Müller Péter és Vámos Miklós.

Kolozsvár

Kolozsváron ötödik alkalommal szervezik meg idén az ünnepi könyvhetet, ezúttal a budapestivel egy időben, de új helyszínen. A rendezvény színpadját és a könyves standokat ezúttal a középkori vár falai mellett haladó Fogoly (Potaisa) utcában állítják fel. Idén a 125 éve született Makkai Sándor írót, erdélyi református püspököt állítják a rendezvények középpontjába. Tematikus beszélgetéseket terveznek Makkai írói és egyházi munkásságáról, valamint az itthon maradás-elvándorlás kérdéséről is. Utóbbiról Makkai Sándor váltott ki heves irodalmi, közéleti vitát Erdélyben az 1930-as években, miután Magyarországra telepedett. A korábbi gyakorlattól eltérően az erdélyi magyar kiadóknak nem kell bérleti díjat fizetniük a standokért. A könyvhét színpadján idén is egymást követik a zenei, tánc- és bábszínházi előadások, és a rendezvény az írókkal való találkozásra is lehetőséget teremt.

Forrás: Kultography/MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása