Kultography

Vérzivataros Pisti-keresés a magyar kultúra napján

Vérzivataros Pisti-keresés a magyar kultúra napján

Mádai Adrienn írása itt: - 2015-01-15 10:00

10441354_625149130914254_6051209574700204027_n_jpg.jpgÖrkény István Pisti a vérzivatarban című drámája nem éppen habkönnyű vagy könnyen érthető, nehéz rajta fogást találni és úgy bemutatni ezt a groteszk világot, hogy közben ne veszítse el a néző a történet fonalát. A GlobART társulatnak azonban sikerült egy olyan újraértelmezett Pistit létrehoznia, ami különös lüktetésével magával ragadja a nézőtéren helyet foglalókat, akik az előadás apróbb hibái ellenére is elgondolkodva, magukba mélyedve állnak fel a végén a székekből. A magyar kultúra napján az Újpest Színházban ingyenesen nézhető meg a Somogyi Anna rendezte darab.

10440974_627671377328696_6228058389024429866_n.jpgTörténelem, akkor, most, te, én, mi, és egyáltalán ki az a Pisti? Örkény István 1969-es Pisti a vérzivatarban című drámája jó tíz évig pihent az íróasztal fiókjában, mire anno 1979-ben a Pesti Színház úgy döntött színpadra állítja a művet. Ennek igen egyszerű oka volt. Az a fajta groteszk, abszurd és szatirikus örkényi világ, ami a művet jellemzi, már a kor közönségének is nehezen emészthető volt, és a helyzet azóta sem változott. Sokaknak első reakciója a darab címe hallatán az elborzadás, hogy itt most valami gyötrő és kínlódó két órás történetről lesz szó, amiből semmit nem fognak érteni és jó ha kibírják ébren. Épp ezért volt merész vállalkozás a GlobART csapatától, hogy első előadásuknak pont ezt az Örkény művet választották. Magasra tették a mércét, és sikerült megugraniuk. Fiatalos, modern hozzáállásuk és szemléletmódjuk új lendületet ad a drámának, emészthetővé, fogyaszthatóvá, maivá teszi azt. 

"A darab ritmikáját a folyamatos kérdésfeltevés adja. Ki az a Pisti? Férfi? Vagy egy nő? Te, én, vagy ő, esetleg mindnyájan? Egy ember, akinek az életén átsüvített a XX. század? Igen. Én, te, ő – bármelyikünk. S hogy milyenek vagyunk? Nem jók vagy rosszak, hanem jók és rosszak. Hol jobbra fordulunk, hol balra, hol így döntünk, hol úgy. Mi vagyunk a halkan, lesütött szemmel suttogók és az önmagukból kivetkezve ordítozók. Gyilkosok és áldozatok. Akik újra és újra feltámadunk minden halálból. Akik történelmünk útvesztőiben újra és újra vállalkozunk arra, hogy szembenézzünk önmagunkkal néha hatalmas belső erő birtokában, néha erőnkön felül, néha az utolsó leheletünkkel. Milyen élet várja a porszemnyi kisembert Európa közepén?" - áll a darab ismertetőjében a megannyi kérdés és kétség, ami tökéletesen jól jellemzi az előadást, és azt az érzést is, ami a nézőre telepszik közben. Torz tükrön keresztül nézzük a hétköznapjainkat, újra és újra magunkra, környezetünkre ismerve, miközben a kérdések folyamatosan visszhangoznak a fejünkben, mi vajon bábok vagyunk vagy Pistik? Lehetünk egyszerre mindkettő? Lehet, hogy Pisti is csak egy báb? Válaszokra azonban hiába várunk, azokra magunknak kell rájönnünk.

Az élő zenével és tánccal fűszerezett előadásnak azonban megvannak a maga apró cseprő hibái, hiányosságai is. Néhol a színészi játékot érezzük kicsit iskolásnak, máskor nem éri el azt a mélységet a jelenet, amit ki lehetett volna belőle hozni, és a darab egy-két résznél túlzottan lelassul, előidézve ezzel a jól ismert hullámvasút effektust a dinamikájában. Mindezek ellenére egy szerethető, élvezhető, elgondolkodtató előadásról van szó, amire érdemes időt szánni. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a GlobART egy fiatalokból álló társulat, amit 2013 őszén alapított Somogyi Anna rendező, 2014 június 4-én pedig már a Pisti a vérzivatarban bemutatóját üdvözölhették a nézők. A Pisti mellett folynak a következő darab próbái is, aminek szövegkönyvét a társulat két tagja, Pataki Anita és Pivarnyik Anikó jegyzi, és várhatóan tavasszal kerül sor a bemutatójára.

A magyar kultúra napján, január 22-én ingyenesen lehet megtekinteni a Pisti a vérzivatarbant az Újpest Színházban. Bővebb információ a társulat Facebook-oldalán.

10274318_627663847329449_207830399460212762_n.jpg

Fotók: GlobART - Örkény István: Pisti a vérzivatarban

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása