Kultography

Sztori- és receptgyűjtemény ínyenc olvasóknak

Sztori- és receptgyűjtemény ínyenc olvasóknak

Szakács Kriszta írása itt: - 2015-01-14 13:30

Túl azon, hogy a színpadok élő legendája, a magyar színjátszás egyik legnagyobb mókamestere, és fantasztikus drámai színész, nem mellesleg pedig Süsü barátunk magyar hangja, Bodrogi Gyula a gasztronómia iránti vonzalmát sem titkolta soha. Jelent már meg szakácskönyve, a Bodrogi családnak étterme is van, vagyis náluk az ételek elkészítése is öröm, az elfogyasztáson túl persze. Ahogy a színpadon, az életben is kész energiabomba, nem meglepő tehát, hogy 80 évesen még egy szakácskönyvre is van ideje és energiája.

bodrogi_slider.png

Előre jeleznénk, hogy azoknak, akik újévi fogadalomként egészséges életmódot, húsmentes étkezést, netán fogyókúrát fogadtak volna, komoly lelkierőre lesz szükségük, ha kézbe veszik a könyvet. De ha vállalják a kihívást, még azok az olvasók is, akik nem kifejezetten a pavlovi reflexeket elindító ételfotókra, vagy az ínycsiklandó ételek receptjeire kíváncsiak, imádni fogják ezt a könyvet.

bodrogi-5_s.png

Bodrogi személyes varázsából, életének számtalan poénos, megható, szórakoztató történetéből is ízelítőt kaphatunk, és azt talán mondanunk sem kell, nagy mesélővel van dolgunk. Minden egyes receptet egy hozzá köthető sztorival vezet fel, amin sírva nevethetünk, amit megkönnyezhetünk, de az biztos, ha nem is vágytunk volna épp’ kocsonyára vagy csülökre, az anekdota végére egészen biztosan másra sem tudunk gondolni. Olyan bennfentes sztorikat olvashatunk a Bodrogi pályáját kísérő színésznemzedék óriásairól, amikből kiderül például, hogy mi köze a filmtekercsek dobozának a gasztronómiához, vagy hogy miként lesz egy kocsonyás tréfából megható meglepetés.

A receptek maguk – talán nem is meglepő módon – erőteljesen a magyaros konyhára koncentrálnak, a fent nevezett kocsonyán kívül például pacalpörkölt kerül terítékre, és nem hiányozhatnak a Nagy Vadász zsákmányából készült ételek sem: találunk whiskey-vel bolondított fácánlevest, borban párolt vaddisznócsülköt is a menüben. Nem egy fogyókúrás recepthalmaz, de természetesen azért a könnyebb ételek kedvelőire és az édesszájú olvasókra is gondoltak a receptek összeállításánál, hiszen pisztrángot, sőt, házi málna jégkrémet is készíthetünk a könyvből. Persze csak ha nem ragadunk le az olvasásnál.

 malna-1.png

Nehéz eldönteni, hogy a sztorik vagy a receptek miatt élvezetesebb-e a könyv, de az biztos, hogy a konyhamestereket olvasásra, az olvasókat pedig ínyencségekre csábítja. A könyvet az Alexandra Kiadó jelentette meg.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása