Kultography

Egy kávé Kosztolányi és József Attila társaságában?

Egy kávé Kosztolányi és József Attila társaságában?

Kultography írása itt: - 2014-09-26 14:12

kotyogós_kiemelt.jpgA századforduló kávéháza varázslat volt, a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen eleme, a művészeti és kulturális élet pezsgő központja, ugyanakkor volt benne valami különleges, egzotikus is. Az ingyenes városi sétán az érdeklődők ennek eredhetnek a nyomába, megidézve a múltat, Kosztolányi, Rippl-Rónai vagy József Attila asztaltársaságává válva.

kávézás_régen.jpgIngyenes városi sétákat szervez ugyanis az egyik kávéforgalmazó cég. A program során a Hosszúlépéssel közösen kalauzolja végig a résztvevőket a kávéházak aranykorán, és újranyitja számukra a Japán Kávéházat. Az első séta szeptember 29-én, a kávé világnapján indul, amikor egy hatalmas csészeinstalláció és kóstoló várja a kávérajongókat az Erzsébet téren.

A városi séták keretében a résztvevők visszatérhetnek a kávéházak aranykorának számító századfordulóba. A legendás kávéházak végiglátogatása után a volt Japán Kávéházban, a jelenlegi Írók Boltjának első emeletén kóstolhatnak területszelektált kávékülönlegességeket. Három napra egy hatalmas csészébe is beülhetnek az érdeklődők: szeptember 27-től az Erzsébet téren található a Hello Wood által tervezett és épített installáció, melynek látogatói a kávé világnapján kávékóstolót is kapnak.  

A kávéház bizonyíték volt arra is, hogy lehetséges lenne barátságosan egyesíteni a legkülönbözőbb rendeket és osztályokat, pártokat és nemzeteket. A kávéház volt az első olyan intézmény, amit nők is (viszonylag) szabadon látogathattak, ahol egymás mellett, teljes békességben ült gazdag iparos és szegény művész.

Minden kávéháznak saját törzsasztala, közönsége, arculata volt. A Zrínyi például Pest rosszhírű kávéházainak egyike volt, innen ered a zrínyista, zrinyiszt kifejezés, ami a korabeli argóban naplopót, dologkerülőt jelentett. A legjobb történetek és legendák is a kávéházakban születtek. A résztvevők többek között megtudhatják, miért készült az „Ezt a képet az Abbazia kávéházból loptam” bélyegző, és hogyan került őrültek házába egy tréfa következményeként egy fiatal újságíró.

A séta végén pedig az Omnia közreműködésével a Japán Kávéház is újranyit. Kávékülönlegességeket kóstolva tekinthető meg a korabeli mennyezet eredeti részlete és egy rekonstruált nagyobb felület is. A városi sétákon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az esemény együttműködő partnerénél, a Hosszúlépésnél lehet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása