Kultography

Mindenkinek van egy városa - elindult a Színes Város Fesztivál

Mindenkinek van egy városa - elindult a Színes Város Fesztivál

Pataki Anita írása itt: - 2014-08-19 09:30

Augusztus 15-én elindult az elhagyatott belvárosi tűzfalak tehetséges művészek általi befestése köré szerveződött Színes Város Fesztivál. Az első elkészült művet a Dob utca 36-38. alatt leshetjük meg, és ha az ezt követő művek csak legalább ilyen látványosak lesznek, már akkor nagyon jól járt a város a projekttel. Akárcsak az érdeklődők a plusz programokkal.

IMG_4442.JPG

IMG_4441.JPGA Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál új, művészeti- és zenei fesztiválként egy hónapon át várja az érdeklődőket a belváros számos pontján. A programsorozatban 12 kültéri tűzfalat festenek meg hazai és külföldi képzőművészek, közel száz zenei program (például Quimby-, Tankcsapda- vagy Infected Mushroom-koncertek) kerekasztal beszélgetések, kortárs aukciók és slam események kíséretében. A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatója után immár az első, a fesztivál keretein belül elkészült alkotást is szemügyre vehettük. A Dob utca 36-38. szám alatti parkoló fölé magasodó mű két művész, Jakócs Dorka és Tripsánszki Dávid közös munkája, a téma pedig a "Budapest vagy más nagyváros?" kérdés. Falfestményük urbánus népmese-szerű alakokkal és két határozottan elkülöníthető, mégis egymáshoz idomuló stílusban készült, gyönyörű, részletgazdag freskó, ami azonnal valóban színesebbé teszi a sarkot - és kicsit még szomorúbbá a mellette csupaszon és málladozóan maradt tűzfalakat. De ha ez a fesztivál sikeres lesz talán nem is olyan sok idő múlva már egyetlen szürke, pergő vakolatú fallal sem kell találkoznunk a város szívében.

Nádudvari Noémi, esztéta és a fesztivál művészeti kurátora kihangsúlyozta, hogy ez nem egy graffiti-fesztivál, hanem urban art. Ezzel a graffiti szóhoz kapcsolódó, sok esetben valós alapú negatív megítéléstől szeretné elhatárolni a megfestett tűzfalakat és a művészeiket, hiszen ezekre az alkotásokra egy pillanatig nem lehetne a vandalizmus bélyegét ráhúzni. Ehhez elég csak megnézni az elkészült és a még készülőben lévő festményeket, vagy utánanézni annak, hogy a legtöbb művész végzett grafikus vagy éppen tetoválóművész, akik kevéssé valószínű, hogy kirakatokra rajzolt tag-ekkel múlatják az idejüket. Ehelyett rengetegféle stílusban színesítik a hónap során a belvárost, így ne lepődjünk meg, ha jártunkban-keltünkben egy-egy felállványozott falhoz érünk, inkább álljunk meg egy kicsit és lessünk be a kulisszák mögé.

IMG_4442.JPG

Mivel a fesztivál célja - az urban art elterjesztése, a város színesítése és a szórakoztatás mellett - a különféle hátterű és gondolkozású emberek közötti kommunikáció beindítása, így a falak is aktuális, a városi életben gyakran felmerülő, gondolatébresztő kérdésekre vagy dilemmákra reflektálnak majd. Az első, Budapestet más nagyvárosokkal párba vagy ellentétbe állító fal mellett például a Buda vagy Pest kettősségre is kapunk majd egy falat. Ezek mögé a kérdések mögé pedig olyan ismert "képviselőket" is állítottak, mint Kolovratnik Krisztián színész, Iszak Eszter műsorvezető, Ács Zoltán a Design Terminál kreatív igazgatója vagy éppen a BP Shop atyja, Lenkey Ákos. Hogy ők mit gondolnak az adott témákról vagy az utcai művészetről annak az adott tűzfalak kapcsán hangot is fognak adni - most már az utca emberére vár a feladat, hogy kövesse a példájukat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása