Kultography

Mesés elmélkedés a magányról, erőszakról, emberségről

Mesés elmélkedés a magányról, erőszakról, emberségről

Kultography írása itt: - 2014-06-21 08:11

Egy biztos: Albert Sánchez Pinol regénye nem egy könnyed nyári olvasmány: a Pandóra Kongóban annál elgondolkodtatóbb, mélyebb, súlyos kérdéseket felvető mű, amelyre megéri rászánni az időt.

pinolslid.jpg

Albert Sánchez Pinol regénye az első világháború idején játszódik, a hivatalos műfaji meghatározását tekintve Pinol_Pandora_Kongoban .jpg(vagy ahogy a sajótanyag szólt) kalandregénybe oltott fantasy. Ehhez mi még talán hozzátennénk azt is, hogy bár elgondolkodtató, mély műről van szó, mégis stílusában szerintünk sokkal közelebb áll az ifjúsági irodalomhoz, mint a felnőtt regényekhez. Ez azonban nem von le az értékéből. 

Tommy Thomson tizenkilenc éves árva gyerek – és egy néger négerének a négere: azaz fillérekért, névtelenül ír népszerű, Afrikában játszódó regényfüzeteket.  Az első világháború idején járunk, Londonban, és Tommynak meg kell élnie valamiből. Így hát elvállalja, hogy megírja egy börtönben sínylődő fiú regényes történetét, akit gyilkossággal vádolnak, miután egyedüli túlélőként visszatért egy afrikai expedícióról. Az ügyvéd szerint ezzel megmentheti az életét: a bíróság talán megérti, hogy a fiú igazat mond, nem ő gyilkolta meg az expedíció vezetőit, sőt…

Tommy lelkesen végzi a munkát, amely hihetetlenül izgalmasnak bizonyul: a fiú, Marcus Garvey nemcsak hogy gyilkos nem volt, hanem ő mentette meg az emberiséget a föld alatt élő kegyetlen lények, a tektonok támadásától.
És közben szenvedélyes szerelem szövődött közte és egy tekton lány között…

A Pandóra Kongóban jól felépített, remek fantáziával ábrázolt, pörgős alkotás, amelyet nehéz lerakni, ha egyszer az ember a kezébe vette. Pinol a történetbe számos olyan fontos kérdést vet fel, amely napjainkban nem hogy aktuális, hanem sokszor égető. Olyan erkölcsi kérdések merülnek fel benne, mint egyes fajok felsőbbrendősége, felteszi a kérdést, hogy vajon milyen mélyen is lakozik bennünk az állat, mi is az az emberség és hogy mit is jelent a magány?

Talán a könyv egyetlen hibája, hogy a fordítás nem úgy sikerült, mint ahogy kellett volna. Itt-ott nehézkes mondatszerkezetek alakultak, furcsa kifejezéseket használtak.

Érdekes könyv, amely valahol a szórakoztató irodalom és a szépirodalom határmezsgyéjén lavírozik és amelyet felnőtteknek ugyanúgy ajánlunk, mint tiniknek.  A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása