Kultography

Ízletes kolbászolás az Astorián - BITE sausage & beer

Ízletes kolbászolás az Astorián - BITE sausage & beer

Pataki Anita írása itt: - 2014-06-08 21:00

A Nyugati téren tavaly megnyílt BITE bakery café sikere után az újabb üzlet célpontja az Astoria volt. Ám a bulinegyed kapujában elhelyezkedő kávézó nemrégiben - igazán bölcsen - "kolbászozóvá" alakult, megfizethető árakon kínálva minőségi alternatívát a gyorséttermek között választani kényszerülő arra járóknak.    slid_8.jpg

IMG_3495.JPGA BITE sausage & beer a mostanában újraéledő, nosztalgikus kolbászevési-trendet meglovagolva és a tulajdonosok saját, a hentespultok kincsei iránti lelkesedésükbe fejest ugorva indult útjára. Az eredeti kávézó vonalat még 2011-ben találták ki, amit nyolc hónapnyi próbasütés és a termékek végső formájának kiötlése után 2013-ban követte a Nyugati téri üzlet megnyitása. A siker után természetes lépésként újabb boltot nyitottak, ám rövid idő alatt kiderült, hogy ami remekül megy az egyik helyen, az nem biztos, hogy másutt ugyanúgy működőképes - így lett a fahéjas csigákból kolbász, a csapolt joghurtól pedig sör. Persze a jól ismert és kedvelt, édes finomságokat továbbra is megtalálhatjuk eredeti helyükön, hiszen mindkettőnek megvan a maga helye a városban. Sőt, akinek a két hely nem lenne elég, az hétfőtől a Madách téren megtalálható, tíz méteres utánfutóval rendelkező Foodtruckot is felkeresheti a franchise termékeiért.

A minőséget a kolbászozóban is ugyanúgy szem előtt tartva készülnek az ételek, ahogy a kávézóban. A kolbászok külön beszállítótól érkeznek, ahol maga a megrendelő határozhatja meg  a fűszerezésen túl akár a kolbász zsírtartalmát is. A sör oldal még bevallottan kiforratlan, hiszen csak a megszokott egy-kétféle csapolt sörrel találkozhatunk, de még nem jutottak el odáig, hogy ezt kidolgozzák, hogy leüljenek néhány főzdével, ám biztosak lehetünk benne, hogy ez sem fog sokat váratni magára.

Az árak terén igazán baráti kolbászozó (290 forinttól találhatunk kolbászt, és a 1290-es cserkészmenüvel bőven jól lehet lakni) a klasszikus fajták mellett több érdekes különlegességet is kínál, mindent rostlapon, felesleges zsiradék nélkül sütve. Ha kolbászra gondolunk akkor valószínűleg a "sima" sütőkolbász jár a fejünkben, így természetesen a BITE-ban is megtalálhatjuk ezt a kellemesen fűszeres, 30%-os zsírtartalmával a legsúlyosabb kolbászként kínált fogást. Hasonlóan tradicionális ízzel szolgál a vékonyabb, fűszeresebb grillkolbász vagy a gyerekkorunkat idéző, ám annál sokkal jobb minőségű, roppanós cserkészkolbász. A hagyományokhoz híven egy nagy karéj parasztkenyérrel, savanyú káposztával és savanyúsággal, a henteseket idéző zsírpapír divatosabb változatán, fatálcán kínálják a választott kolbászokat.IMG_3504.JPG

Ám a megszokott dolgoknak itt vége is szakad, hiszen az alapvető szószok mellett különféle gyümölcs- és zöldséglekvárokat is kérhetünk a Kaldeneker Lekvárosháznak köszönhetően, melyek legyenek akármilyen szokatlanok, néhány kombináció kifejezettek ínycsiklandozó eredménnyel jár. A citromos bajor kolbász (nem tévedés, citrommal ízesített fehér bajor kolbászról beszélünk) rebarbarás meggydzsemmel például egyszerűen mennyei, de a sima, jól ismert debreceni mellé is remekül illik a mentás almazselé. De persze az olyan alaptermékek is megtalálhatóak, mint a  császárszalonna vagy a hurka, ám ez utóbbi éppen a kínálat leggyengébb láncszeme, nem túl ízes és a kissé túl édes mustár sem nagyon segít rajta. Ezzel ellentétben a borjúkolbász istenien csípős és jól illik hozzá a medvehagyma-chutney, de az erre járó, sertéshús-mentes étrendű külföldi vendégeket szem előtt tartva kitalált kacsakolbász sima és csilis verziója is igazán izgalmas és remek fogás. Ezt levendulás eperlekvárral kóstolhattuk, mind a kolbász, mint a dzsem ínycsiklandozó, együtt és külön-külön is. 

A BITE sausage & beer-ben a kísérletezőkedvű és a hagyományos ízekhez vonzódó vendégek is megtalálhatják a nekik tetsző kolbászokat, tehát a megszokott, talponálló hentesezés divatos, street food-ra alkalmazott verzióját mindenképp megéri kipróbálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása