Kultography

Édes rakott krumpli, kacsanyalóka, mákos szörp - elkezdődött a furcsa ételek fesztiválja

Édes rakott krumpli, kacsanyalóka, mákos szörp - elkezdődött a furcsa ételek fesztiválja

Kultography írása itt: - 2014-05-30 12:01

Hivatalos nevén a Gourmet Fesztivál. De annyi különleges, kísérletező és többször furcsának ható étellel találkoztunk rajta, hogy új nevet adtunk neki. Persze a különleges étkek mellett hagyományosabb fogásokat is találunk a kínálatban, de a legtöbb étel újító. De egyszerű ételt otthon is ehetünk.gourmet.png

DSCN8678.jpgPácolt orosz hering, különböző gyöngyhagymák, sáfrányos burgonyamártás, fürj tojás, tejföl, kapor és természetesen vörös kaviár – ez az orosz rakott krumpli. Legelőször ezt kóstoltuk meg a számos rakott krumpli elképzelés közül a fesztivál és ezzel meg is alapoztuk a kísérletező hangulatunkat. Az orosz specialitásokat kínáló Arany Kaviár étterem által készített fogás, bár a hagyományos rakott krumplit előnyben részesítők körében elsőre furcsának hangozhat, bátran állíthatjuk, hogy érdemes megkóstolni, mert igazán különleges és nem utolsó sorban finom is. Mielőtt tovább haladtunk volna még kipróbáltuk az orosz specialiást, a pelmenyit is, bárányhúsos változatban, ebben sem kellett csalódnunk.

Az este folyamán olyan csodákat kóstoltunk meg, mint például a KNRDY Wagyu mini burgerét, aminek a nevével az étterem nem állított hamis dolgot, tényleg mini, egyikünk megfogalmazása szerint olyan, mint egy túlméretes macaron. Ezzel szemben finom, és hát tudni kell, hogy a wagyu a világ legdrágább marhája, ami a világ legexkluzívabb japán fajtájának, a Kobei-nek az európai utántenyésztett változata. Sokan csak a boldog marhaként ismerik, a tartási körülményei miatt. Életünk talán egyik legjobb macaronját ettük a Paris Budapest Étteremnél, illetve bátrak voltunk és itt kóstoltuk meg a csiga ragut is, amely provance-i fűszerezéssel készült.

DSCN8701.jpgA hagyományosabb ételek közé sorolható például a Pomo D'oro Orecchietta nevű tésztája, amelyik Pomo d’oromódra paprika mártásban, sült padlizsánnal, házi füstölt ricottával készült. Szintén hagyományosabbnak mondható a Baltazárnál a csirkepörkölt galuskával, a Trattoria Toscana pizzái vagy a Macesz Huszár flódnija.

Ami biztos, hogy a friss Michelin-csillagos Borkonyhánál hosszú sorok kigyóztak, itt kapható például a kacsanyalóka is, amiről mi végül nem tudtuk meg, hogy micsoda, mert nem volt kedvünk (és leginkább már fáztunk az időjárás kegyetlenségének köszönhetően) kivárni a sort.

DSCN8699.JPGAmi biztos, hogy aki korgó gyomorral, farkas éhesen érkezik a rendezvényre, annak számítania kell arra, hogy nem két forintot fog otthagyni. Az egyes éttermeknél a fogások körülbelül 600 és 2000 forint közötti változnak, viszont általában nem nagy, laktató adag, hanem kisebb, kóstoló vagy máshogy nevezve gourmet mennyiségek. Mi 600 forintért egyébként a debreceni IKON-nál ettük a „páratlan" debrecenit, ami az étterem saját maga által készített kolbásza (egyébként isteni), 2000 forintért pedig a Sarki fűszeresnél kaptunk egy adag (20 deka) fehérboros lében készült fekete kagylót, ehhez egy deci bor is járt. Ahhoz, hogy valaki tényleg jól lakjon tesztjeink szerint legalább (függően attól, hogy mekkora étvágyú egyénről van szó) 5-10 féle ételt meg kell kóstolnia.

Aki nem éhesen érkezik a rendezvényre az egy-két fogás megkóstolása mellett kortyolgathatja a hazai bortermelők legjavának nedűit vagy elfoglalhatja magát a színpadi programokkal (reméljük, hogy nem mossa el őket az eső). A gasztroszínpadon lesz csokoládé műhely a Harrer Cukrászdával, pénteken este a Coster Michelin-csillagos séfje főz majd egy hagyományos portugál ételt, míg szombaton ebédidiőben például a Zsombói asszonyok készítenek hagyományos leveles tésztát, utánuk pedig Főzelékes Feri mutatja meg, hogy a sokak által utált étkek, mint például a Finom főzelék és a paradicsomos káposzta, nem is olyan rosszak. A pontos színpadi programokról itt található információ.

gourmet.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása