Kultography

Minden eddiginél sokszínűbb programmal jön a Budapesti Nyári Fesztivál

Minden eddiginél sokszínűbb programmal jön a Budapesti Nyári Fesztivál

Pataki Anita írása itt: - 2014-05-18 17:16

Carmen, Aida, Snétberger koncert, Shakespeare-fesztivál, orosz balett, filmzene, különféle koncertek - és ez még csupán egy kis szelet az idei Budapesti Nyári Fesztivál kínálatából. A foci VB-vel egyidőbe eső programsorozat több ponton is erős konkurenciát teremt a meccsekkel szemben. 

3548140408083648_bnyf2014_logo_wide.jpgimage (1).jpgA Budapesti Nyári Fesztivál a nyárba sűrítve mutatja meg azt a sokszínűséget, ami egyébként is jelen van Budapesten - mondta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a fesztivál sajtótájékoztatóján, és a programokat látván úgy tűnik, igaza van. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad, mint főhelyszín köré szervezett előadások három hónapon keresztül várják a különleges helyszínen előadott zenére, színházra, operára vágyó közönséget. Idén az egyébként is hektikus időjárás mellett a foci VB is a fesztivál "ellenségévé" lép elő, de ez sem keseríti el a szervezőket, sőt. A futball iránt kevésbé rajongóknak alternatív kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, de azt is megemlítették, hogy mivel a főbb összecsapások egyébként is este tíz órai kezdéssel zajlanak majd, a sportrajongók is beiktathatnak egy-két előadást az esti meccs előtt. Ezek a programok pedig néhány hét múlva, az újjáépített Szabadtéri Színpadot felavató június 13-i Snétberger koncerttel kezdetüket is veszik.

Ahogy Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház ügyvezetője elmondta, az idei évben több jubileumról is megemlékeznek. A fesztivál legnagyobb dobásának számító, a londoni Shakespeare's Globe színház vándortársulatának Hamletjét egy három napos mini Shakespeare-fesztivál keretein belül állítják színpadra Budapesten, a bárd születésének 450. évfordulójára. Emellett Szentivánéji SlamKomédia, a Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter nevéhez fűződő kétszereplős És Rómeó és Júlia vagy éppen a Senaval és Ónodi Eszterrel kiegészült W.H. formáció Shakespeare's Sonnets and Songs című előadása várja az írólegenda kedvelőit. Magyar viszonylatban a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulójáról emlékeznek meg a Honvéd Táncegyüttes Székely Dózsa György című dramatikus táncjátékával, melynek címszerepében Novák Péter látható.

B35D7CB739EB56F9F8F5C07BBC8D5770CF4592074572DFACEF590C3C270753AC.jpg

De operából sem lesz hiány, a Szabadtéri Színpadon látható Aida és Carmen mellett két egyfelvonásos vígoperát, A csengőt és A titkos házasságot is bemutatnak a Városmajorban. Mind a Carmen, mind az Aida szereplői között tudhat egy-egy külföldi vendéget, akikkel először találkozhat a magyar közönség. Az Aidában Radames hadvezér szerepében a brazil-olasz tenort, Thiago Arancam-ot láthatjuk, míg az Oberfrank Pál rendezésében színpadra kerülő Carmen címszerepét a gyönyörű izraeli énekesnő, Rinat Shaham alakítja majd. Természetesen a balett sem maradhat le a palettáról, idén a Moszkvai Állami Akadémiai Klasszikus Balett Színház előadásában láthatunk két egyfelvonásos Sztravinszkij-darabot. 

1438.jpgÁm a legtöbb választási lehetősége persze a zene és a színház szerelmeseinek lesz, főleg, hogy a Városmajori Szabatéri Színpad is rengeteg előadásnak ad helyet egészen augusztus végéig. Olyannyira, hogy itt már a hivatalos kezdés előtt egy héttel, június 6-án elstartol a fesztivál a Sas Tamás rendezésében színpadra vitt Piszkos Fred, a kapitány bemutatójával. De a rengeteg koncert és gyerekelőadás mellett idén is megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, melynek programjában hét vidéki és határon túli színház mutatkozik majd be. Így lehetőségünk lesz megtekinteni Pintér Béla Parasztoperáját a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában, a Pécsről érkező, Hichcock-film alapján készült 39 lépcsőfokot, vagy éppen a Győri Nemzeti Színház díjnyertes Martin McDonagh-darabját, A kriplit. De koncertet ad  a Magna Cum Laude, a Bin-Jip, Boggie, a Balkan Fanatik és Fenyő Miklós is. És még mindig messze vagyunk attól, hogy a teljes programot bemutassuk. Bizton állíthatjuk tehát, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál kínálatában mindenki találhat a kedvére valót amivel eltölthet néhány remek estét a szabad ég alatt. 

A teljes programot megtalálható a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása