Kultography

Az énekesnő, akit ismerned kéne: Ingrid Michaelson

Az énekesnő, akit ismerned kéne: Ingrid Michaelson

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-05-13 18:17

Rengeteg olyan előadó van Amerikában, aki több százezres rajongótáborral rendelkezik, és nem mellesleg remek zenész, mégsem jut el híre Magyarországra. Vagy csak nem tudunk róla, hogy mennyiszer is hallottuk. ingridke.png

ingr.jpgIngrid Michaelson neve valószínűleg a magyar hallgatóknak semmit nem mond, pedig dalait akár többször is hallhattuk, ha követtük a Grace Klinikát, belenéztünk a Dokikba, a Dr. Csontba, a Vámpírnaplókba vagy akár a Tuti gimibe. Az indie-pop műfajt kedvelők bizonyára ismerősebben mozognak az apai ágon svéd származású énekesnő munkásságában, de nem lennénk meglepve ha hamarosan ő is annyira felkapott lenne, mint a nemrég Grammy-jelölésig jutó Sara Bareilles. Leginkább azért, mert Ingrid zenei és szövegírói szempontból is sokkal erősebb, csak hát a marketing...

Ingrid-Michaelson-Lights-Out-2014-1200x1200.pngAz ismerkedésre jó apropó Ingrid legújabb, Lights Out című lemezének meghallgatása. A nemrég megjelent, sorban hatodik korong a Billboard listáján az ötödik helyen nyitott, míg a független lemezek listáján az első. Az indie-pop műfaj sajátja, hogy a szöveg sokkal komolyabb hangsúlyt kap, mint a rádiós slágerek többségében, ezt a mélyebb tartalmat pedig sokszor nem is variálják túl a zenei alappal, egy gitár vagy zongora elég is. Ingrid előszeretettel játszik például ukulelén, az ütemet pedig a dob mellett vagy akár helyett is taps pótolja. 

A végeredmény fülbemászó dallamok, amik mögött ott van a gondolat is. Így van ez a Lights Out albumon, ahol helyet kapnak a lassabb taktusok (Wonderful Unknown, Open Hands, Ready To Lose), és a pörgősebb-vidámabb darabok is (Girls Chase Boys, Afterlife, Home)

Michaelson dalaiban az az igazán szerethető, hogy a jól megkomponált dalok valamelyik jó eséllyel "betalál", így mindenki találhat maga számára kedveset, és az album egésze háttérzeneként és tartalmas kikapcsolódásként is jól működik. Ha pedig megszerettük a műfajt, az albumon közreműködő zenészek (Greg Laswell, Mat Kearney, A Great Big World)  munkássága mentén szintén érdemes folytatni az utazásunkat az indie világában.

Ha kedvet kaptatok a Lights Out-hoz, Ingrid hivatalos Youtube-csatornáján meg is hallgathatjátok!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása