Kultography

Isten, a dunai űrhajós

Isten, a dunai űrhajós

Blahó Dávid írása itt: - 2014-04-08 18:29

IMG_4401_resize.jpgAz Anna and the Barbies szerint Isten maga a rock ’n’ roll, a Faithless és Pink pedig DJ-ként látja. Az ír lélektan más. Náluk Isten egy űrhajós. Négyen legalábbis biztosan ezt vallják. És eljöttek, hogy minket is „megtérítsenek”. Hol máshol, mint egy – űr nélküli - hajón.

God Is An Astronaut, Greg Gale – 2014. április 7. – Budapest, A38 Hajó

Se űr, se üresedés nem volt, ugyanis a God Is An Astronaut rajongói teljesen megtöltötték a Petőfi-híd lábánál horgonyzó bárka gyomrát. Az ír zenészek Európa-turnéjuk keretén belül jutottak el hozzánk, hogy bemutassák legfrissebb, Origins című lemezüket, illetve a 2002 óta föld körüli pályán keringő pályafutásuk egyéb más szerzeményeit is. Izgalmas a poszt-rock színtér, és szerencsére itthon is van pezsgés, hiszen tavaly tiszteletét tette nálunk a 65daysofstatic és a Maybeshewill is, a GIAA pedig egyenesen harmadszor járt Budapesten.

Nagy naivan azt hittem, hogy Greg Gale személyében egy szigetországi előadóhoz lesz szerencsénk, de a színpadra lépését követően rögtön kiderült, hogy határokon inneni az akusztikus gitáros/énekes és kicsiny csapata. Egy gimnáziumi színjátszókör bájosságával és téblábolásával zenéltek: Greghez csatlakozott egy vokalista és egy basszusgitáros srác, illetve egy fehér ruhába bújt hegedűs lány.

IMG_4250_resize.JPG

Gyorsan leszögezték, hogy zenéjüknek semmi köze nem lesz az utánuk következő produkcióhoz, és nem lódítottak. Kelta népzenei hatásokat felvillantó saját dalokkal (pl. a klipes Children of Hope) és feldolgozásokkal szórakoztatták az erőteljesen gyülekező publikumot: utóbbiak között volt a Ring of Fire Johhny Cash-től, a Little Lion Man a Mumford & Sons-tól, illetve zárásnak az Old Dan Tucker. Greg alkalmanként harmonikán is játszott, és az ehhez társuló hegedűdallamok tényleg olyan koboldisztikus atmoszférát teremtettek, hogy talán még a Kinsella-ikrek vezette God Is An Astronaut tagjai is táncra perdültek a backstage-ben.

IMG_4296_resize.JPG

De ha táncra nem is, a színpadra biztosan, méghozzá nem sokkal 21:15 után. Némi meglepetésre a Weightless-szel kezdtek, ami egy lassan kibomló, nyugis darab, de talán az elrugaszkodáshoz – a kilövéshez? – nem létezhet ennél tökéletesebb nyitány. A GIAA zenéje ugyanis hömpölyög, árad, megnyugtat, felzaklat, elcsendesít vagy tombolásra késztet – akár egy folyó. Ezernyi arca van, és nem tudhatod, a következő pillanatban melyiket veszi elő. Éppen ezért volt kiváló helyszín az A38, mert ennyire közel voltunk a vízhez, amely elem annyira ott van a dalaikban; és kiváló volt azért is, mert ezúttal is hibátlan hangzást kaptunk.

IMG_4310_resize.JPG

A dalcímeikben is benne van a végtelenség, a magasba emelő vagy mélységbe rántó hangulat, az örvénylés, a semmibe vetettség, a hatalmas tér, és mindezekre ráborulva megannyi szépség. Ami erről a koncertről sem hiányzott. Hogyan is hiányozhatott volna, mikor olyan hangjegyekbe foglalt kollázsokat és montázsokat kaptunk tőlük, mint az Echoes, a Spiral Code, a Forever Lost, a Worlds In Collision, a Fire Flies and Empty Skies, vagy a ráadást nyitó Red Moon Lagoon. Lemezbemutató turné lévén az Origins-ről jött a legnagyobb dózis, de bőszen válogattak az All Is Violent, All is Bright korongról is. Ami megint csak annyira találó cím az esetükben…

IMG_4316_resize.JPG

A zenészekből alig láttunk mást, mint három hajcsomót a szemet gyönyörködtető vetítés árnyékában, és ha némi hiányérzetünk lehet a koncerttel kapcsolatban, akkor pont ezt a művészi zárkózottságot említhetjük. Pedig óriási energiával játszottak, legyen szó Cure-os, dark wave-es gitárharmóniákról, szférikus és vokóderes énekfoszlányokról, vagy olyan elektro zuhatagról, mint amit Jamie Dean gitáros/billentyűs produkált a The End of the Beginning végén. De ide vehetném akár a bemutatott új nóta zaklatott, fortyogó szaggatottságát is.

IMG_4466_resize.JPG

Mégis, egy kicsivel több kapcsolattartás a közönséggel tartalékolt energiákat szabadíthatott volna fel: mindösszesen talán egyszer vontak be minket egy kis tapsoltatás erejéig. Pedig nem maguknak való arcok: jó néhányszor megköszönték, hogy ilyen sokan vagyunk, a ráadás előtt meg még poénkodtak is azon, hogy Trónok harca lázban égnek a tévésorozat folytatása miatt, és ahogy végignéznek a tömegen, a kezek tengerén, olyan, mintha egyenesen Deresben lennének.

IMG_4405_resize.JPG

Mi több, a buli után – pár percnyi pihenőt követően – visszajöttek a színpadra, kedvesen elbeszélgettek a rajongókkal, vállalták a közös fotókat, dedikáltak, vagyis egyáltalán nem játszották meg, hogy ők a turnézó rocksztárok. Mert nem is azok. Hanem művészek, szentjánosbogarak egy folyó partján, kiknek fényét talán még az űrből is látni. Erre az éjszakára súlytalanok lehettünk velük, menetelhettünk együtt a tejúton, fordított aspektusból láthattuk a világot.

Mintha kiléphetnél az álmodból, és valósággá válthatnád. A God Is An Astronaut megmutatja, hogy mindez lehetséges. A végtelen él, létezik és lélegzik.

Fotók: Demjén Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása