Kultography

Óriáspolip-kultusz London alvilágában

Óriáspolip-kultusz London alvilágában

Pataki Anita írása itt: - 2014-03-27 17:48

China Miéville regénye az urban fantasy legjobb hagyományait ötvözi a szerzőre jellemző frissességgel és intelligenciával. A Kraken egy, a műfaj rajongóit minden szempontból kielégítő, fantáziadús és letehetetlen alkotás.krakslid.jpg

China_Mieville_Kraken_b1_72dpi.jpg

China Miéville hasonló alapossággal és játékossággal nyúl az urban fantasy-hez is, mint ahogy a sci-fit átértelmezte a Konzulvárosban - annyi különbséggel, hogy a Kraken műfaján kicsit kevesebb fogás maradt már. Az urban fantasy (vagyis a jelenben, modern, városi környezetben játszódó, ám mágikus-misztikus elemeket nem nélkülöző történet) ugyanis már maga a fantasy szűkített körű, ha úgy tetszik alműfaja, így kevesebb benne az újításra való lehetőség. Ennek ellenére Miéville könyve, amellett, hogy a jól ismert alapokra építkezik, mégis tud meglepetéssel szolgálni. Egyfolytában a tragédia és a komédia, a groteszk és a tárgyilagos, a halálosan komoly és a paródia határvonalán egyensúlyozik, amitől az alapvetően is őrült és szórakoztató történet még sokkal élvezetesebb lesz.

A Kraken története akkor indul be, mikor a Londoni Természettudományi Múzeumból ellopnak egy preparált polipot. De nem akármilyen polip ez, fajának leghatalmasabb példánya, így a maximum csak daruval mozgatható, tekintélyes súlyú állat köddé válása sokkal nagyobb fejtorést okoz mindenkinek, mint egy mezei rablás. Billy Harrow, az állat egyik preparátora és a bűncselekmény felfedezője hasonlóképp értetlenül áll az események előtt, de amibe ezután keveredik, ahhoz hasonlóról még talán álmodni sem tudott volna. Az még csak egy dolog, hogy a kultuszrendősrég be akarja szervezni szakértőként, de hogy a lakásában varázsütésre megjelenő emberek rabolják el, hogy aztán egy beszélő tetoválás próbálja kifaggatni, na az már kicsit sok. És ez még csak a kezdet...

A Kraken gyakran Neil Gaiman-t, a műfaj egyik legjobb és legismertebb íróját idézi mind motívumaiban, mind történetszövésében, de ez egyáltalán nem jelent rosszat. Ahogy egy különösnél különösebb szereplőkkel tarkított, varázslattal, kultuszokkal és szektákkal megbolondított alvilágba ereszkedünk le, London olyan arcát ismerhetjük meg, ami nemcsak a hétköznapi emberek, de az ebben a dimenzióban élők kollektív szeme elől is rejtve marad. Éppen ezért ki tudja, vajon nincs-e legalább egy csipetnyi igazság az olvasottakban? Ez az urban fantasy, és így a Kraken egyik legnagyobb vonzereje: a körülöttönk lévő világot olyan ügyesen fűzi össze a mesével, hogy végeredményben el is hihetjük, hogy ez a valóság. Miért ne hihetnénk, hogy a szürke aszfalt alatt egy izgalmas világ rejtőzik, csak mi vagyunk túl egyszerűek ahhoz, hogy bejussunk? Az ellenkezőjét bizonyítani legalábbis nem tudjuk. Billy Harrow figurájával együtt pedig abban a kiváltságban is részünk lehet, hogy mégis bepillanthatunk ebbe a sokszor taszító, ám összességében lenyűgöző világba, ami talán sokkal pontosabb tükröt is tart elénk, mint azt gondolnánk.

A műfaj rajongóinak mindenképpen ajánlott a Kraken, de az urban fantasy-vel, vagy a fantasy-vel csak barátkozók is bátran tegyenek vele egy próbát, nem fogják megbánni.

A kötet az Agave Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása