Kultography

Négy izgalmas könyv 2013 végéről

Négy izgalmas könyv 2013 végéről

Kultography írása itt: - 2014-02-22 19:35

Négy teljesen különböző, ámde ugyanolyan izgalmas könyvet olvastunk, amelyek még 2013 végén jelentek meg. Egy magyar és három külföldi szerző műve. Megdöbbentő valós történetes gyilkosos, disztópiás, katonai-politikai thrilleres és ijfúsági regényes szellemes.

konyvekslid.jpg

Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete

Stroud a Bartimaeus-sorozattal lopta be magát a szívünkbe, így egyértelmű volt számunkra, hogy az új sorozatát sikitolepcsoborito.JPGis figyelemmel akarjuk követni. Nem is csalódtunk, most sem. A Lockwood és társa sorozat hasonlóan szellemes – illetve ténylegesen is szellemes –, mint a dzsinn történetei, bár, aki arra számít, hogy egy második Bartiameust kap, az csalódni fog. Ez is egy remekül átgondolt, tökéletesen felépített regény, amely sodorja magával az olvasót, aki idővel azon kapja magát, hogy képtelen letenni a kötetet.

Az új sorozat szellemirtó fiatalokról szól, Angliában játszódik. Ötven éve már, hogy az ország járványszerű kísértetjárástól szenved, a kísértetektől pedig meg kellene szabadítani az országot. Ezért számos, a kiírtásukra szakosodott ügynökség jön létre. Ami azonban fontos: az ügynökök csak gyerekek, tinik lehetnek, mert a felnőttek nem képesek látni őket. Lucy Carlyle, az ifjú, eleinte ügyetlen, bár tehetségesnek, jó látnoknak mondható ügynök, bár szép karrier reményében érkezik Londonba, egyszerre a város legkisebb és legpechesebb ügynökségének csapatában találja magát, melyet az igéző mosolyú Anthony Lockwood vezet. Miután egy ügyet végzetesen elszúrnak, az ügynökség léte veszélybe kerül. Hamarosan adódik egy utolsó esély a cég megmentésére, ám ehhez el kell tölteniük egy éjszakát Anglia kísértetek által legsűrűbben lakott házában. És megúszni élve. Az ügy ráadásul még annál is nehezebb, szövevényesebb, mint amilyennek elsőre tűnt...

Eredeti, fantáziadús történet, amelyet nem csak tiniknek, hanem felnőtteknek is ajánlunk, mert minden korosztály képviselőjét képes megfogni a könyv. (Animus Kiadó)

Lissa Price:  A testbérlők - Leszámolás

leszamolas.jpgAnnak ellenére vártuk Lissa Price könyvének folytatását, hogy valójában az első rész kidolgozása hagyott némi kívánni valót maga után. Az alapsztori azonban érdekes elgondolás volt, a megvalósítás pedig pörgős, olvastatta magát a regény.  A főhős, Callie, akinek az első rész végére sikerült elérnie, hogy a testbankot, ahol a spóraháború után árván maradt fiatalokat átalakították és felhasználták a gazdag szépkorúak szórakoztatására, bezárják. Az élete azonban nem lesz egyszerre szebb és jobb, hiszen az „Öreg", aki mindennek az okozója, aki fel akartak használni az árván maradt tiniket, elmenekült és a fejében lévő chipjén keresztül továbbra is képes kapcsolatot létesíteni Callie-val.

Ráadásul Callie chipje különleges, más, mint a többieké, akiket akár élő bombává is át tudnak alakítani. Ahogy a címből is sejthető, Callie ebben a részben leszámol ellenségé(ei)vel, bosszút áll mindazért, ami történt. Útközben azonban számos nem várt esemény, csavar történik, aminek természetesen az olvasó is örül, hiszen minél hamarabb ki akarja deríteni, hogy mi mögött ki áll, hol, mi történt. Izgalmas olvasmány, amely azonban magában hordozza ugyanazokat a hibákat, mint az előző rész, néha pedig azt éreztük: Price többet akarna markolni, mint amennyit valójában képes. A karakterábrázolás még most sem tökéletes és ismét találkoztunk túlzónak, értelmetlennek ható fordulattal.

Az első rész nélkül nem érdemes olvasni, mert az előzmények nélkül érthetetlenné válik a történet. (Agave Kiadó)

P. Gál Judit: Halálosztókhalalosztok.JPG

Megdöbbentő, megrázó, érdekfeszítő, letehetetlen. Ez P. Gál Judit könyve, amelyben olyan eseteket boncolgat, olyan esetekről beszél az elkövetőkkel, áldozatok hozzátartozóival, amelyekről hazánkban szinte mindenki hallott. A Halálosztók tipikusan az a mű, ami nehezen viselhető, mégis az ember egyszerre végezni akar vele, mert érdeklik a részletek. Huszonkét eset, régebbiek és egészen újak (például a Szita Bence-gyilkosság). A könyv az írónő korábbi sorozatának, az Ördögök ügyvédeinek az új része, bár véleményünk szerint mindközül ez az eddigi legizgalmasabb. A kötetben a szerző az utóbbi évek olyan emberölési eseteit dolgozza fel, amelyeknek egyetlen közös nevezőjük van: az ész nélküli brutalitás.

A gyilkosságokig vezető életutak azonban merőben eltérőek. A szerző interjúalanyai között van például Gere Ákos, a pécsi egyetemi ámokfutó, Jozef Rohác, akit Fenyő János és még öt ember megölésével gyanúsítanak, illetve a soproni lőtéri gyilkosság miatt elítélt húszéves Végerbauer Roland is. A könyvben megszólalnak ügyvédek, rendőrök, valamint beszél Bándy Kata gyilkosának barátnője is.  (Babusz Bt.)

Tom Clancy: Célkeresztben

clancy.JPGA tavaly elhunyt író, külföldön még 2011-ben megjelent könyve, az utolsó munkáinak egyike (utána már csak másik kettő jelent meg). A Célkeresztbennek (mint ahogy az utolsó két könyvének is) ismét Jack Ryan a főszereplője, a középpontban pedig továbbra is a hírszerzés áll. A végső összecsapás tétje ismét Amerika és a világ megóvása egy terrorista katasztrófától. Jack Ryan, a CIA volt feje, Amerika első embere már visszavonult a nagy akcióktól, és épp az amerikai elnökválasztáson jelölteti újra magát. Fia, Ryan Junior azonban apja nyomdokaiba lépve igyekszik a hírszerzésben jeleskedni.

Csakhogy mindkettejük terveit felborítja egy ellenséges csoportosulás, amelyik megpróbálja befeketíteni apa és fia nevét. Junior egyik esküdt ellensége az elnökjelölt apát hozza kínos helyzetbe a választások közepén, miután a nevét egy régi politikai gyilkossággal hozza összefüggésbe, melynek kapcsán régi barátja, az előző regényekből ismert Clark is menekülésre kényszerül… Míg Clark menekülés közben próbálja hatástalanítani az üldözőit, Ryan Junior a hírszerzési szupercsapat többi ismert tagjával egy növekvő közel-keleti konfliktust próbál megakadályozni: Pakisztán lepaktálását a terroristákkal, és egy nukleáris robbanófej megszerzését, mellyel bármelyik országot kényszerű szövetségesükké tennék. Az óriási fordulatszámon pergő technothriller ezernyi meglepetést tartogat, és azt üzeni mindenkinek: e stabilitás nélküli világban jobb a belső ellenséget elkerülni, mert kívülről kétszer akkora veszély fenyeget…

Remekül összerakott, okos, aprólékosan kidolgozott regény, a műfaj kedvelő számára szinte kötelező. (Partvonal)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása