Kultography

Tíz izgalmas program a tavaszi fesztiválról

Tíz izgalmas program a tavaszi fesztiválról

Kultography írása itt: - 2014-02-21 14:08

Március 21-től ismét Budapest lesz a kultúra fővárosa. Ekkor kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely egészen április 6-ig várja számtalan izgalmas programmal – táncelőadás, koncertek, színházi bemutatók - az érdeklődőket. Kiválogattuk a szerintünk tíz legizgalmasabbat.

tavaszislid.jpg

Recirquel - A Meztelen Bohóc

Kétségtelen, hogy a fesztivál egyik (ha nem a legizgalmasabb) programja az első magyar új cirkusz társulat második darabjának bemutatója. A csapat olyannyira népszerű, hogy az több tucatnyi program közül az övék volt a fesztiválon az első olyan előadás, ami telt házas lett. Ráadásul nem csupán egy előadásról beszélünk. A Recirquel összesen négy alkalommal lesz látható a fesztiválon, ezekeből az online jegyfoglalási rendszeren tegnap este már csak a március 29-e vasárnap, délután 15 órás előadásra volt néhány szabad hely, illetve az áprilisi, már fesztiválon kivülire.

A Meztelen Bohóc című előadás báli mulatságba invitálja a nézőket, amely során a jelenetek egy gondolatra épülnek: vajon hány réteget és álarcot kell eltávolítanunk magunkról, hogy megpillantsuk puszta valónkat?

Szentpétervári Eifman Balett - Rodin

Az orosz balett világhírű, éppen ezért ez az előadás is kihagyhatatlan. Rodin című (képünkön jelenet a darabból) előadásukban a világ egyik Rodintanc.jpglegjelesebb szobrászának, Auguste Rodinnek, valamint segítőjének, szerelmének és múzsájának, Camille Claudelnek állítanak emléket. Szenvedélyes kapcsolatuk története tele van drámával. Tizenöt év együttlét utáni szakításuk Camille mentális leépülésének, destrukciójának kezdetét jelentette. Végül 1943-ban, harminc év elmegyógyintézeti kezelés után, elfeledetten halt meg. A történet a zsenik tragikus természetéről szól, s mint a koreográfus előző műveiben, itt is a modern pszichologikus balett testbeszéde áll a középpontban.

Előadás: Március 31., Április 1. 19 óra Vígszínház

Philipp Glass: A szépség és a szörnyeteg

A mesére a felnőtteknek is szükségük van. Jót tesz a léleknek. Ilyen mese A szépség és a szörnyeteg is, amelyet már sokan, sokféleképpen elmeséltek, és most egy újabb verziót ismerhetünk meg. A film és az opera határterületére csábít Philip Glass darabja. A zeneszerző az 1940-es évek kultikus filmjének hangzását alkotta újra. A művet négy énekes és a Philip Glass Ensemble élőben, a vetített filmmel tökéletes összhangban szólaltatja meg.  A Jean Cocteau-féle filmhez azonban Glabb nem egyszerűen kísérőzenét írt: az eredeti párbeszédek helyére négy énekesre komponált szólamot. Glassnak nem ez az egyetlen „filmkoncertje": Tod Browning 1931-es Drakuláját is feldolgozta.

Előadás: március 22. 19.30 Művészetek Palotája

Puccini: Tosca

Az Operaházban látható Toscában Cavaradossit José Cura alakítja majd, Tosca szerepét Boros Csilla énekli majd. A Tosca egykori bemutatóját óriási várakozás előzte meg, de a fogadtatás messze nem volt átütő. A sodró tempójú opera - akcióoperának is nevezik - csak fokozatosan vált sikerdarabbá. A szarkértők szerint a Tosca hatása különösen erőssé válhat karizmatikus énekes-színészek előadásában, mint amilyen Boross Csilla, Kálmándi Mihály és a Budapestre utazó José Cura. Aki néhány éve nem látta és hallotta az argentin tenor fenomenális Cavaradossi-alakítását Szegeden, most pótolhatja az elmaradását.

Előadás: március 23. 19 óra Magyar Állami Operaház

Festők a tükörben - Magyar Önarcképek az Uffizi képtárból

A firenzei Uffizi-képtár őrzi a világ legnagyobb, több mint 1650 darabból álló művészönarckép-gyűjteményét, melynek alapjait 1664-ben Leopoldo de’ Medici fektette le. Utódai évszázadokon át folytatták a gyarapítást, és ennek köszönhetően ma itt találhatóak a leghíresebb európai és Európán kívüli festők önarcképei Raffaellótól kezdve korunkig. Magyar festők munkái 1872-től vannak jelen a világhírű gyűjteményben: jelenleg 21 művész 24 alkotása. A magyar önarcképek közül jó néhány soha nem volt még kiállítva Magyarországon, köztük a hazai látogatók és szakemberek számára is több ismeretlen, publikálatlan művel.

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum

Megnyitó: Március 21. 11 óra

Vertigo20

vertigotanc.jpgNoa Wertheim a jeruzsálemi Rubin Zene- és Táncakadémia elvégzése után csatlakozott a Tamar Táncegyütteshez. Itt ismerkedett meg Adi Sha’al koreográfussal és táncossal, aki olyan tánccsoportokkal dolgozott már korábban, mint a Kibbutz Táncműhely vagy a Batsheva Táncegyüttes. A két művész az életben és a táncban is társak lettek, és 1992-ben megalapították a Vertigo Táncegyüttest. Első közös munkájuk (Vertigo - Szédülés) egy rövid duett volt. A táncstúdió Fehér zaj című előadásával Pécs Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatán találkozhattunk, a Tavaszi Fesztiválra legújabb produkciójukkal érkeznek.

Előadás: március 29. 19 óra Nemzeti Táncszínház

Katonák

Száz évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött a Nagy Háború, melyet ma már úgy ismerünk: az első világháború. Az évfordulót két, különböző nézőpontból fogalmazó művön keresztül idézi meg az előadás: egy magyar prózai egyfelvonásos (Hunyady Sándor: Bakaruhában) és egy emblematikus zenemű (Stravinsky: A katona története) találkozik a színpadon. Az egyik azt a naiv és reménykedő pár hónapot jeleníti meg, amikor még vértelen villámháborút emlegetett a propaganda. A másik a valóságot, a háború realitását tárja elénk a zene és a színház közös nyelvén. Az előadás részben tiszteletadás, emlékezés az áldozatokra, részben felhívja a figyelmet a háború értelmetlenségére. Egyszerű, hétköznapi, emberi kívánságot tolmácsol, nehogy a történelem megismételje önmagát. A két történetet ugyanaz a színészcsapat kelti életre (Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Tenki Réka, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra), a produkciót rendezőként Mátyássy Bence jegyzi. A darab az Orlai Produkcióval közösen készül.

Előadás: március 27. 19 óra Thália Színház

Matt Bianco-koncert

árt már nálunk, nagy sikert aratott és most visszatér a Matt Bianco, akik ezúttal a Concertgebouw Jazz Orchestrával együtt lépnek fel. A Matt Bianco legismertebb számait - Half a Minute, Whose Side Are You On, Come Out of Your Lazy Bed, More Than I Can Bear, Don’t Blame it on That Girl - Mark Reilly és Mark Fisher adja elő a világ egyik legnevesebb jazz-zenekara oldalán, Henk Meutgeert vezényletével.

Koncert: március 30. 20 óra Művészetek Palotája

Rojotango Live

A Rojotango érdekes és ötletes programja Astor Piazzolla és Pablo Ziegler tangóit, valamint argentin és brazil népdalokat kínál Erwin Schrott érzékien sötét hangjának segítségével. Erwin Schrott Uruguayban született, 28 évesen debütált operaénekesként. Villámgyors karrierje szédítő magasságokba repítette, olyan helyeken lépett fel, mint a Scala, a Met, a párizsi Opéra National, a Wiener Staatsoper, a Covent Garden vagy a Buenos Aires-i Teatro Colón. Rojotango című CD-albumának (mely ECHO Klassik-díjat kapott) elképesztő sikere után most az anyag élőben is megszólal.

Előadás: április 2. 19.30 Vígszínház

Rufus Wainwright-koncert

Érkezik napjaink egyik legeklektikusabb kortárs dalszerzője, Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright is, aki első ízben lép fel Magyarországon. Az 1973-ban született amerikai-kanadai énekes, szövegíró és komponista budapesti koncertjén nemsokára megjelenő, Vibrate című best of-albumának változatos anyagát mutatja be. A nagyközönség leginkább filmbetétdalokban hallhatta énekhangját: a Moulin Rouge, a Zoolander, a Nevem Sam, a Bridget Jones és a Túl a barátságon filmzenelemeze után legutóbb a Gengszterkorzó tévésorozat gyűjteményes albumán szerepelt, sőt az Aviátor című Scorsese-filmben látható is volt a vásznon (egy dszesszénekest alakított), de legtöbbekhez a többmilliós eladású 2001-es első Shrek filmzenelemezzel jutott el, ahol az ő előadásában hallható a Hallelujah című Leonard Cohen-szerzemény, ami azóta minden zenei tehetségkutatók alapdarabja lett.

Koncert: Április 3. 20 óra Művészetek Palotája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása