Kultography

Közepesen laktató mogyoró szélesvásznon

Közepesen laktató mogyoró szélesvásznon

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-01-26 13:24

A mogyoró - meló (6) egyszeri kaland, és itt nem csak a különböző rágcsálókra gondolunk, akik Peter Lepeniotis filmjében a téli élelemért küzdenek. Sajnos a néző sem érzi azt, hogy egynél többször érdemes megnézni az alkotást. mogyi.png

The-Nut-Job-Image.jpgA park lakóinak életébe ősszel kapcsolódunk be, amikor is a téli élelem készleteiket próbálják feltölteni. Grimbusz, a magányosan éldegélő mókus felfedezi a park melletti mogyoróárust, de persze a hosszú jóllakás lehetőségéért meg kell küzdenie a többi rágcsálóval. Az akció a lehető legrosszabbul sül el, és a végén a parkban élők raktáraként funkcionáló odvas fa is felrobban. A történteként Grimbuszt okolják és száműzik a parkból. A lila mókus nem sokáig marad szomorú, a városban egy újonnan nyílt mogyoró boltra bukkan. Azt azonban ő sem tudja, hogy az üzlet csak egy álca, a tulajdonosok a szomszédos bank készleteit akarják megfúrni, egészen pontosan a pénzes zsákokat mogyoróval tömöttekre cserélni. Így kerül szembe Grimbusz régi és új barátai oldalán a bankablókkal, miközben a parkban élő gonosztevőkkel is meggyűljön a baja.

tnj_q189_s0230_lgt.l.000254.jpgA film azok közé tartozik, amelynek célközönsége valóban a 6 és 10 év közötti korosztály. Az őket moziba kisérő felnőttek maximum egy-egy bájos szereplőnek köszönhetően szórakozhatnak, ilyen például Grimbusz csöndes bajtársa, Haver, a patkány. Ez azonban egy picit kevés, volt is hiányérzetünk a film után. Azt pedig végképp nem értjük, hogy miért kellett a poénok közé rángatni Psy-t és a Gangnam-style-t. Mármint persze értjük, hogy ez marketing, csak ilyen szempontból is kicsit lerágott csontról beszélünk.

THE-NUT-JOB-Movie-Trailer-12.jpgTermészetesen tisztában vagyunk benne, hogy nem kell minden animációs filmnek felnőttek számára is szórakoztatónak lennie (sok ilyen alkotás át is dől a mérleg túloldalára és éppen a kisebbeknek nem való), de A mogyoró-meló nem is igazán törekszik erre, ráadásul gyerekszemmel nézve sem egy túl nagy durranás. Valószínűleg rágcsálós animáció filmek terén inkább sokadszorra megnézzük a L'ecsót, mint másodszorra ezt a mostani filmet.

Rossz rajzfilmnek ettől persze nem neveznénk A mogyó-melót, inkább csak középszerűnek. Egyszer érdemes gyerekekkel megnézni, mert bájos történet barátságról, hősiességről, és arról, hogy nem mind arany, ami fénylik.

Mert néha csak egy zsák mogyoró.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása