A hétvégén a jellegzetes székelyföldi süteményé a főszerep a budapesti Városháza Parkban. Az I. Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományos kelt tésztából készült finomságok mellett, olyan különlegességeket is megkóstoltunk, mint a csokicseppes vagy a vaníliakrémmel és eperöntettel töltött kürtőskalács.
A nemsokára tíz éves születésnapját ünneplő Vitéz Kürtős idén ősszel életre hívta az ország első Kürtőskalács Fesztiválját. Október 12-én és 13-án a Városháza Parkban nem csak az édesszájúak, de a lisztérzékenyek vagy épp az egészséges életmód hívei is megtalálhatják a számításukat, azaz a kalácsukat.
A kürtőskalács elkészítésének és ízesítésének számtalan módja van, így a fesztiválon faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú ízvariációban és számos méretben kapható a kelt tésztából készült finomság. A látogatók megismerkedhetnek a hagyományos székelyföldi sütemény készítésének a módjával, sőt a közös sütés is szerepel a szombati programban. A "Kürtőskalács egyszerre sütés rekordjához" összesen 200 darab kalácsnak kell egyszerre sülnie.
Aki azonban csak falatozni szeretne, és a sütést meghagyná a profiknak, rengeteg különböző ízesítésű és méretű kalácsból válogathat. Természetesen megtalálhatóak a hagyományos, cukros, fahéjas, diós, kókuszos, kakaós, mandulás kürtőskalácsok, de olyan különlegességekre is lelhetnek a látogatók, mint a csokicseppes kürtőskalács. Ez utóbbit mi is megkóstoltuk, és bátran ajánljuk mindenkinek. Az omlós, puha, édes tészta és az apró csokicseppek kombinációja igazán ütős párosítás. A modern minikalács a Kürtőske is belopta magát a szívünkbe, a vaníliakrémmel, tejszínhabbal, vagy épp eperöntettel töltött ínyencségekkel pedig egyszerűen nem tudtunk betelni. A Kürtős Krémes és Kürtős Csapágy fantázianévre hallgató finomságok 300 és 400 Ft-ba kerülnek.
Azonban a liszt- és tejérzékenyeknek, valamint az egészséges életmód híveinek sem kell otthon maradniuk, a szervezők gondoltak rájuk is. A fesztiválon olyan újdonságok is kaphatóak, mint a teljes kiőrlésű lisztből vagy glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kalácsok. A gluténmentes kürtőskalács kissé kemény, és némi utóízt is tapasztaltunk, de alapvetően komolyabb problémáink nem voltak vele, a teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény, azonban nem nyerte el a tetszésünket. Sem az íze, sem az állaga nem hasonlított az általunk oly nagyon szeretett kürtőskalácsra. A nagy kalácsok ára 900 és 1200 Ft között mozog.
A rengeteg édesség mellett lacipecsenyés, pálinkás standok is vannak, azonban érdemes jobban szemügyre venni a bio házicsokikat is, a pisztáciást jó szívvel ajánljuk, de bio lekvárokat és sajtkülönlegességeket is kóstolhatunk. A kulináris élvezeteket jó zenével párosították a szervezők, szombat délután színpadra lépnek az X-Faktor erdélyi csillagai, Csobot Adél, Baricz Gergő és Antal Timi, őket pedig a Keresztes Ildikó Band követi este nyolc órától. Vasárnap a Hot Jazz Band és a Balkan Fanatik húzza el a látogatók nótáját. A gyerekeket kézműves foglalkozások, rajzverseny, arcfestés, lufi hajtogatás és különböző Székelyföldi interaktív játékok várják.
A fesztiválról további információt itt találtok.
Kommentek