Kultography

Rollerező nyulak és napelemes babakocsi - Geszti Péter az egyedi ötletekre kíváncsi

Rollerező nyulak és napelemes babakocsi - Geszti Péter az egyedi ötletekre kíváncsi

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-05-07 10:15

Az ARC 6. alkalommal írta ki Gyerek ARC pályázatát a 6-14 éves korosztály számára, Biox, a kis marslakó tolmácsolásában. A közkedvelt kreatív pályázat idén „Hurrá, utazunk!" címmel a biztonságos közlekedés témakörét járta körbe. Arra kérték a gyerekeket, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan tehetnék biztonságosabbá, szerethetőbbé a földi közlekedést és az ezt kiszolgáló infrastruktúrát.

„Az egyik legnagyobb környezetei terhelést a világ számára a közlekedés jelenti" - magyarázta Geszti Péter, azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a témát választották az idén.

Hozzátette: "a gépjárműforgalom nagyon sok probléma forrása a nagyvárosokban, így Budapesten is. Komoly társadalmi csoportok küzdenek egymással, elég ha a kerékpárosok kontra autósok, vagy gyalogosok kontra autósok és kerékpárosok helyzetekre gondolunk. A kiállítás felhívja a családok és a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra és a biztonságos közlekedésre."

Míg tavaly hasonló témát kaptak a gyerekek és a felnőttek is, addig most a kisebbeknél egy praktikus, míg a szeptemberi kiállítás esetében egy elgondolkodtató problémát feszegetnek a szervezők. „Ebben az évben olyan kérdéskört járunk majd körbe az ARC-on, amelynek nem a provokáció, hanem az elgondolkodtatás lesz a célja. Egy olyan indulatos és előítéletességben fuldokló világot kreáltunk magunknak ebben az országban, amiben egy egyszerű művészeti provokáció már nem azt a hatást kelti, mint pár évvel ezelőtt. Azon már túl vagyunk mindannyian, hogy rámutassunk a problémákra, most már lassan a megoldásokat kéne keresni" - árulta el Geszti Péter, de a konkrét téma bejelentésre még várnunk kell egy kicsit.

A tavalyi rekordmennyiségű pályamű után, idén is több mint 400 rajz és plakátterv érkezett a Gyerek ARC-pályázatra az ország minden pontjából. A kicsiket két korcsoportba osztották, a 6-9 éveseket arra kérték, hogy tervezzenek biztonságos járműveket, illetve meseszép városi, vidéki utakat, tereket. A 10-14 évesek ennél komolyabb kihívással néztek szembe, egy plakátot kellett tervezniük a biztonságos közlekedés jegyében. „Picit nehezebb feladat elé állítottuk idén a 10-14 éves korosztályt, ez lehet az oka, hogy több plakátról is a felnőtt világ kliséi köszöntek vissza ránk" - mondta Geszti, akinek személyes kedvence egy rollerező nyuszi lett.

A zsűrizés szempontjaival kapcsolatban elárulta: „itt is az X-Faktort keressük, az egyediséget, az expresszivitást, a sajátos gondolkodást, de mindemellett természetesen fontos volt, hogy a kép legyen szép és ízléses. A gyerekek rajzai tele vannak humorral, költészettel és szabadsággal, ezért érdemes és fontos még a válság közepén is meghirdetni ezt a pályázatot, noha az anyagi ellehetetlenülés ugyanúgy jellemző ránk is, mint sok más művészetközeli projektre" - mondta Geszti.

A legjobb 80 rajzból látványos óriásmolinó kiállítás születik, amely május 25-től június 24-ig a budapesti Millenáris Parkban lesz látható. A legjobbnak ítélt alkotásokat a főtámogató, a Hankook Tire Magyarország Kft. idén is nagy értékű ajándékokkal díjazza mindkét korcsoportban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása