Bár a borvidék jobbára vörös borai okán ismert, a környék szőlőinek majd’ fele fehér fajtákat terem, bár ezek eddig méltatlanul kevés elismerést kaptak. Ezen akartak változtatni néhány éve a környék borászai, amikor felmerült, hogy a Bikavér fehér párját is megalkossák, hogy Eger a fehérborok kedvelői kegyeibe férkőzhessen. Az idén második (forgalomba kerülő) évjáratot március 15-én mutatták be a nagyközönségnek és a szakmának.
Hogy minél szélesebb körben ismertessék meg Eger fehérborát, az Egri Csillagot fesztiválon is népszerűsítik: április 27-én az Egri Várban párban jelennek meg az Egri Csillagok és a legjobb Bikavérek, természetesen a 2012-es évjáratból a legszebb Csillagnak választott, idén 20 éves Gál pincészet jubileumi, 20 nevű borával együtt. A borok mellett programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, lesz íjászkodás, koncertet ad Szekeres Adrienn és Feke Pál is.
Eger fehér üstököse természetesen – hasonlóan a Bikavérhez – szigorú szabályok szerint készül, mégis teret engedve a borászok kreativitásának, így pincénként egyedi, de mégis egy eszme mentén alkotott borok kerülnek a palackba. A legalább fele részt kárpát-medencei fajtákból készülő házasítás nem csak az arányok, de a fajták terén is hagy játékteret, így a végeredményt tekintve a fajtáktól és érleléstől függően a könnyed, frissítően gyümölcsös boroktól a fűszeres, fajsúlyosakig terjed a repertoár. És a kínálat hamarosan tovább bővül, az Egri Csillagból Superior és Grand Superior válogatás is készül, melyek terméskorlátozott dűlőkről, hosszabb érlelés után kerülnek palackozásra.
A kezdeményezés és a borok népszerűségét is jól mutatja, hogy már az első évben 27 borász készített Egri Csillagot, ezekből 350 ezer palack kelt el, a 2012-es évjáratból pedig már félmillió palack körüli forgalomra számítanak. De a szakma is elismeri Eger fehér zászlósborát: a bordeax-i Challenge du Vin versenyen a Demeter pincészet Csillagait ezüst és bronz éremmel díjazták. A sikerhez persze nem elég egy jó ötlet, ahhoz összefogás, egy célért való közös és áldozatos munka kell, amiből az egri borászok tökéletes példát mutattak.
Kommentek