Kultography

Játékos jóga, kiegyensúlyozott gyerekek

Játékos jóga, kiegyensúlyozott gyerekek

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-04-11 08:00

Kúszás, mászás, ugrálás, nyávogás – bizony ilyen egy igazi gyerekjóga-óra. A módosított ászanák hol állatokra, hol növényekre hasonlítanak, az oktatók pedig egyszerű történetek segítségével kapcsolják össze a gyakorlatokat és teszik mesés varázslattá a foglalkozást. Mindeközben fejlődik a gyerekek fantáziája, nő az állóképességük, és megtanulják a helyes légzést is. Míg a felnőtteknek való jógában legtöbbször a pózok kitartásán van a hangsúly, addig az apróságoknál a mozgás folyamatossága, az izomcsoportok megmozgatása kerül a középpontba. A nyújtó és lazító gyakorlatok által a kicsik teste rugalmasabbá és erősebbé válik.

A jóga azonban nem csupán sport. A foglalkozás során a test mellett jelentős hangsúlyt fektetnek az apróságok lelkére, belső világuk fejlesztésére is. Az órákon a gyerekek jobban megismerik önmagukat, megtanulják, hogy ne fojtsák el érzéseiket és hogyan vezessék le dühüket. A különböző játékos stresszkezelési és relaxációs technikák elsajátításával kiegyensúlyozottabbak lesznek. Mindemellett a feladatok segítik koncentrációs képességük fejlesztését is, ami nagyban hozzájárul a könnyebb beilleszkedéshez az óvodában és az iskolában.

Életkor alapján, a legtöbb helyen két csoportba sorolják a gyerekeket, a kisebbeket az ovijóga (3-6 éves korig), míg a nagyobbakat a sulijóga (7-12 éves korig) foglalkozások várják. Az óvodásoknak tartott jógaórák játékosabbak, míg az iskoláskorú gyerekeknek szóló foglalkozásokon már nagyobb szerepet kapnak a légző- és koncentrációs gyakorlatok is. Utóbbi korosztálynál az órák részét képezik a tartásjavító ászanák is, amelyek segítik az iskolai élethez való alkalmazkodást, és általuk megelőzhető a gerincferdülés, ami napjainkban egyre elterjedtebb a diákok körében.

A jógaórákkal kapcsolatban csak pár alapszabályra kell a szülőknek odafigyelni. A kezdés előtt egy órával már ne egyen a gyermek, a gyakorlatokat pedig laza, mozgást nem akadályozó ruhában végezze. A foglalkozásokon nincsenek megkötések, bármilyen fizikai állapotú gyermek részt vehet rajtuk.

Budapesten több stúdióban is tartanak ilyen órákat, például a Jóga-szigeten, az AMAsole Jóga Stúdióban és az ASRAM-ban is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása