Kultography

Halimádók Mekkája az Andrássy úton

Halimádók Mekkája az Andrássy úton

gyukerim írása itt: - 2013-03-25 09:10

Ha az Andrássy úton sétálnánk, tegyük fel magunknak a kérdést: vajon miért megyünk be szívesebben a sarki három négyzetméteres giroszoshoz, mint a szemben lévő kockás terítős magyaros étterembe? Egzotikumra vágyunk? Unjuk a pörköltet? Inkább azért, mert előbbiben nagyobb esélyünk van arra, hogy azt kapjuk, amit ígér, faxni, minősíthetetlen felszolgálók és belül fagyott mikrózott ételek helyett.

Budapest nagy szerencséje, hogy szaporodnak az ilyen helyek, és az egyszerűség mellett már a minőség is kezd egyre fontosabb szerepet kapni. Gondoljunk csak azokra a fiatalokra, akik azon dolgoznak, hogy rátaláljanak a tökéletes pulled pork receptjére, vagy arra a két fiatal mesterszakácsra, akik menő étterem helyett egy picuri helyen napról napra adnak új értelmet annak, amit a levesről gondoltunk.

Ha tényleg az Andrássy úton sétálunk, mire idáig eljutunk a gondolatmenetben, el is haladunk a Jókai utca mellett, majd eljutunk oda, ahol valamikor Budapest első, finoman szólva nem túl jó indiai gyorsétterme működött. És ahol néhány napja nyitott egy hasonló, egy koncepciót követő, minőségi hely, a The Bigfish. Alapszintű angoltudással már rájöhettünk, mit kínálnak: halas ételek, a levesektől, a szendvicseken, a fish and chipsen és a paellán át friss halból meg tengeri herkentyűkből készülő ételekig.

Ha csak erről szólna a Bigfish, már akkor is elégedettek lehetnénk, hiszen egy-két első fecskén kívül alig találunk halra, tengeri ételekre specializálódott éttermet a városban. Ám ez a hely, amely a budaörsi halpiac mára legendássá vált büféjének, a Fishmongernek nem is olyan kicsi testvére, ennél jóval többet kínál. Nem csak egyszerű, a kiváló alapanyagoknak köszönhetően is kiváló ételeket, de abszolút laza hangulatot (halkés csak kívánságra). Igen, pont úgy érezhetjük magunkat, mint ha Nyugat-Európában járnánk egy trendi bisztróban.

Ne legyenek persze illúzióink: ha igazán különleges halra vágyunk, meg kell fizetnünk az árát. A gyorskaják ára azonban tényleg barátságos: fish and chipset elvitelre egy ezres alatt is kaphatunk, a szendvicsek valamivel ezer forint felett vannak. Egy adag (fél kiló) kagyló 1890 forint, a tészták és a saláták ára is nagyjából innen indul és 2-3 ezer forint között mozog.

[caption id="attachment_47486" align="alignleft" width="203" caption="A galéria megtekintéséhez kattints a képre!"][/caption]

Ha pedig rászánjuk az időt és nem sajnáljuk magunktól az élvezeteket, érdemes csipegetni és próbálkozni. Nincs ugyanis klasszikus étlap: a frissensültekhez mi választhatjuk ki a halat vagy valamilyen tengeri ételt, amelyet előttünk mérnek le, a kész étel árát így a súly határozza meg. A kínálat változó, az alapanyagok ugyanis frissen érkeznek, ugyanúgy felbukkanhat a hűtőben pisztráng, osztriga vagy éppen egy méretes homár.

Nem csak a tengeri ételek iránti rajongás mondatja velünk: Budapestnek szüksége volt egy olyan helyre, mint a Bigfish. Ha már tengerünk nincs, legalább az igazi ízét hadd kapjuk meg a sok kifagyasztott tőkehal, agyonszárított lazac és rágós tintahal után.

Azt is megkockáztathatjuk, hogy a következő hónapok egyik nagy dobása lesz a hely a fővárosban. Reméljük, hasonló színvonalon és lelkesedéssel.

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása