Kultography

A csobánolás a kulturális örökség részévé válhat

A csobánolás a kulturális örökség részévé válhat

Kultography írása itt: - 2012-12-31 13:00

A szövetség célja, hogy 14 ezer aláírást gyűjtsön össze 35 olyan magyarországi településről, ahol bukovinai székelyek és leszármazottaik élnek. Azért 14 ezret, mert 1941-ben ennyien települtek Magyarországra. A magyar szellemi kulturális örökség jegyzékébe jelöli a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége a bukovinai betlehemest, a csobánolást, a kezdeményezést eddig ezren támogatták aláírásukkal.

A csobánokról - hegyi pásztorokról - elnevezett bukovinai betlehemes a népcsoport sajátos történelme során egyedülálló módon maradt fenn, és ma is virágzik. A népszokásnak több változata van, de az egyes változatok lényegesen nem térnek el egymástól. Utoljára december 24-én este Bonyhádon a Tolna megyei Tevelen élő fiatalok az istensegítsi szokást elevenítették fel előadásukban.

A szövetség 2013 áprilisáig gyűjti magánszemélyek, szervezetek támogató nyilatkozatait, azt követően küldi el jelölését a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottságához.

A kulturális örökség nemzeti jegyzékében eddig tizennégy elem szerepel, a listára idén a Kassai-féle lovasíjászmódszer, a Sárköz népművészete, valamint a borsodnádasdi molnárkalács került fel, a magyar solymászat és a matyó népművészet az emberiség szellemi kulturális örökségének is részévé vált.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása