Kultography

Örökké élni nem muszáj, hazatérni igen

Örökké élni nem muszáj, hazatérni igen

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2012-10-19 09:40

A lengyelek (egyik) legnagyobb ma élő drámaírójának naplója azt az időszakot öleli fel, amikor koránt sem önkéntes száműzetéséből 1997-ben visszatér szülőhazájába. A Hazatérésem naplójának első, kisebbik része még a mexikói ranchon írodott, míg jelentősebb része már Krakkóban. Mindössze három éves időszak az író életéből, de a könyv olvasója panorámaképet kap Mrożek életéről.

Hogy miért lehet érdekes mindez egy magyar olvasó számára? Talán ez a kérdés fölösleges is, különösen azoknak, akik ismerik és szeretik Mrożek műveit. Habár 1963-ban elhagyta Lengyelországot, folyamatosan nyomon követte és részese volt hazája mindennapjainak, külföldi újságok hasábjain tiltakozva a kommunista diktatúra ellen. Olaszország és Franciaország után Mexikóba költözött, ahol második feleségével hét éven át, egy mindentől távol eső kis földön élt. " Ha akarod - mondom erre-, visszamegyünk Európába. Párizs vagy Krakkó, válassz. - Krakkó - felelte gondolkodás nélkül. És ilyen egyszerűen, egy pillanat alatt eldőlt további sorsunk. Főleg az enyém." Mrożek első sorai ezek, de azt azt követő oldalak bizonyítják, nem is ilyen egyszerű ez.

Az, ami ez után következik valamennyi magyar számára is érdekes és elgondolkodtató. Mrożek ugyanis sallangoktól mentesen beszél hazájáról, arról, mit jelent oda visszamenni, ahol annyi szörnyűség történt az elmúlt évtizedekben, és amit - és ezt nehezen vallja be magának is - ő mégiscsak magára hagyott. Mit jelent hirtelen megint lengyelnek lenni, annak minden előnyével és hátrányával együtt? Milyen érzés a remeteségből visszacsöppenni Európa kulturális szempontból egyik legnyüzsgőbb városába?

A hazatérésem naplója nem csak azért jó, mert a fenti kérdésekre keresgethetjük a választ, hanem azért is, mert sok-sok párhuzamot találunk majd a lengyelség és a magyarság között. Ezt persze mi sokszor elütjük a "lengyel, magyar - két jó barát..." kezdetű rigmussal, de attitűdjeinkben, történelmünkben és leginkább jelenünkben is sok hasonlóság van. Mrożek pedig kíméletlenül kritizálja azt, ami ebből káros, vagy esetleg műanyag, de ugyanakkor minden sorából átüt az a szeretet, ami valahol mélyen minden gondolatát motiválja.

Szerethető könyv, amit olvashatunk akár folyamatosan, de néha-néha szemezgetve is. Mrożek gondoskodik arról, hogy ami lényeges, az megérkezzen hozzánk.

Sławomir Mrożek: Hazatérésem naplója című könyve az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása