Kultography

Tejes édességek hőség idején

Tejes édességek hőség idején

Kultography írása itt: - 2012-08-12 08:32

A tej egy olyan örökérvényű ital, mely még a víznél is jobban hűsít a meleg nyári napokon. Összefoglalónkból megismerhettek három remek tejes édességet a nagyvilágból, amik igazán frissítően hatnak hőség idején.

Nem véletlen, hogy a tej a világ egyik kedvenc itala és tápláléka, hiszen immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű. A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, személyenként 93 litert évente, Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter a tejfogyasztás. Mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk.

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek.

A világ számos országában készülnek tejes desszertek, amiket ma már mi is könnyedén elkészíthetünk. Következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia tejdesszert-ajánlat:

Klasszikus madártej

- 1,5 l Tolle 2,8% ESL tej
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 tasak vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folytonos kevergetés mellett a forró tejbe öntjük. A fehérjéket ezután kemény habbá verjük, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresztünk bele. A habgombóc mindkét oldalát főzzük meg, majd a tejjel együtt hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

Barackos Panna cotta

- 4 dl tejszín
- 2,5 dl Tolle 2,8% ESL tej
- 10 g zselatin
- 5-8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 3-4 sárgabarack
- 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrás után adagoljuk tálkákba, és ha lehűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozzuk a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzzuk össze mozsárban, majd szórjuk meg a barackot.

Créme Brulée

- 3,5 dl tejszín
- 1,2 dl Tolle 2,8% ESL tej
- 5 tojássárgája
- 6 dkg + 6 teáskanál cukor
- vaníliakivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tejszínt a tejjel összeforraljuk, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban elkeverjük, majd a forró tejszínes tejet lassan hozzáadjuk, és addig keverjük, míg össze nem áll. Finom szűrőn átszűrjük, a habot lemerjük, majd a soufflé-formába öntjük. A tepsibe annyi meleg vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni.

A sütőből kivesszük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása