Kultography

Augusztus legcukibb állatkája: Sid, a bébi tobzoska

Augusztus legcukibb állatkája: Sid, a bébi tobzoska

Kultography írása itt: - 2012-07-31 15:30

Valószínűleg kevesen ismerik ezeket a különleges és titokzatos állatkákat, és sokaknak a tobzoskáról először egy középkori hangszer jut az eszükbe. Valójában egy rendkívül félénk hangyászfajról van szó, ami Afrikában és Ázsiában él – írja Lucy Cooke a National Geographic riportere és producere a Huffington Poston.

„Siddel a Bizarr állatvilág forgatásán ismerkedtem meg. Ő volt a SanWild Vadaspark egyik kis bentlakója, akit anyukájával együtt az orrvadászoktól mentettek meg Louise Jouberték még 2011 szeptemberében. Az elmúlt években új divatőrület ütötte fel a fejét Kínában, a tobzoskákat csodagyógyszerként kezdték el használni a kínai orvoslásban.” – meséli Cooke.

A fokozott stressz hatására, miután a SanWild vadasparkba kerültek Sid édesanyja elfordult pár hónapos kölykétől és nem volt hajlandó etetni azt, ezért Louise vált a kis tobzoska pótmamájává. Ez pedig igen nehéz feladatnak bizonyult, hiszen erről a titokzatos állatkáról nagyon keveset tudunk. Lousie első megoldandó feladata az volt, hogy hogyan nyugtassa meg és tartsa melegen az apróságot. Életük első hónapjaiban a kis tobzoskák anyjuk hátára kapaszkodva élnek, ezért egy plüssmackó belsejébe forró vizes palackot tettek, ami ideális anyapótléknak bizonyult Sid számára.

A következő probléma az etetés volt. A felnőtt tömpefarkú tobzoskáknak nincsen foguk, csupán egy hosszú ragacsos nyelvük, amivel elkapják a termeszeket. Ezért Sidnek különös tápszert készítettek: egy csipetnyi termeszt tejjel turmixoltak össze.

A kezdeti nehézségek ellenére a már kifejlett tömpefarkú tobzoskát idén nyáron szabadon engedték, és visszatérhet a vadonba. Sid teljes történetét augusztus 29-én, szerdán 18 órakor vetíti le a National Geographic Wild, Bizarr állatvilág sorozatának Afrika különcei című részében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása