Kultography

Valami régi, valami új – hagyományok és újítások a Mesterségek Ünnepén

Valami régi, valami új – hagyományok és újítások a Mesterségek Ünnepén

Kultography írása itt: - 2012-06-30 12:30

Kézművesség, zene, tánc – minden, ami hagyomány. Immár 26. alkalommal népesül be a Budavári Palota és környéke a népművészet legkiválóbb mestereivel, a régi szakmák tradícióinak őrzőivel. Négy napon keresztül sl majd a fülbemászó muzsika, folk- és világzene, és váltják egymást a színpadon lelkes izgalommal az ország, és olykor a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett néptáncegyüttesek. Augusztus 17-én nyitja meg kapuit a rendezvény. A fesztivál csúcspontja augusztus 20-a, ezúttal az esemény zárónapja is, így aznap rekord-látogatószámra számítanak a szervezők.

Az idei program kiemelt témája: Régi, ritka mesterségek, mint a halászháló-kötők, pintérek, kötélverők vagy a szappanfőzők. Természetesen a közel 800 résztvevő mester által nem csak a kiemelt, de minden más szakma is képviselteti majd magát, így senki ne ijedjen meg, lesznek szemet gyönyörködtető hímzések, fonott kosarak, kerámiák, és ugyanúgy megcsodálhatjuk idén is a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is.

Az idei Mesterségek Ünnepe is számos újdonságot tartogat. Ahogy lenni szokott, idén is van vendég ország, ezúttal Szlovénia vendégeskedik négy napig Budapest fellegvárában. A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarországi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. A tavalyi fesztivál egyik óriási sikere volt a Tetőtől Talpig pályázat divatbemutatója, ahol a népművészeti elemeket a mai viseletbe legjobban integráló ruhákat csodálhatták meg az érdeklődők. Idén másképp lesz jelen a viselet a Mesterségek Ünnepén. A népviseletben érkező vendégeket a Fotóponton megörökítik, és a nap végén sorsolásra kerül sor, értékes nyereményekért. Megéri tehát egy picit készülni, kutakodni a családi ereklyék között, hiszen az „Gyere viseletben és nyerj!” – igazán csábító ajánlat.

A kedvencek mellett idén igazi zenei csemegék is várják a zenerajongókat,hiszen a „Hangold újra”  nagykoncertek alkalmával esténként különleges fellépők varázsolják el majd az arrajárókat. Az Újvilágkert gyermekjátszója pedig szokás szerint népi játékokkal várja a legkisebbeket, hogy ők is megtalálják a kedvükre való programot.

A részletes program megtalálható a rendezvény honlapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása