Kultography

Egyelőre tovább működhet a Kino mozi

Egyelőre tovább működhet a Kino mozi

Kultography írása itt: - 2012-06-30 13:35

Garancsi Ágnes, a Kinót üzemeltető Szuez Film vezetője, a Budapesti Artmozi Egyesület titkára pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy előző nap járt le annak a nyolcnapos fizetési felszólításnak a határideje, amely a Kino mozi bezárását helyezte kilátásba a felhalmozódott bérletidíj-tartozások miatt.

"A helyzetet az oldotta fel, hogy csütörtökön (vagyis a nyolcadik napon) délután aláírásra került a Magyar Nemzeti Filmalap támogatási szerződése a mozi márciusban beadott 'gyorssegély' pályázatára vonatkozóan, amelynek köszönhetően a jövő hét elején a tartozás kiegyenlíthető lesz" - olvasható a közleményben.

Mint írja, a Kino mozi tehát egyelőre tovább üzemelhet, de továbbra is elvárja a rendszeres fizetést az ingatlan tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt.

"Ehhez feltétlenül szükséges lenne, hogy a mozi valamilyen forrásból rendszeresen kapjon - rezsire és bérekre is fordítható - működési támogatást. Ez korábban is járt, de 2010-2011 között minden ilyen támogatás elapadt, csak a filmalap gyorssegélye került kiírásra. Az artmozik Európában mindenhol állami támogatásban részesülnek, hiszen saját bevételeik sehol sem elegendőek a fenntartási költségekre" - írta Garancsi Ágnes.

Közleményében felidézi, hogy a tavaly decemberben módosított filmtörvény a mostani Emberi Erőforrások Minisztériumát jelölte ki az artmozik támogatási rendszerét kidolgozó rendelet megalkotására, de ezzel kapcsolatban a mai napig nincs fejlemény.

"A Kino vezetői sajátjuk mellett a többi mozi közönségére is gondolva azt remélik, hogy L. Simon László kulturális államtitkár korábbi ígéretének megfelelően erre hamarosan sor kerül, így a kultúrarajongóknak nem kellene lemondaniuk az artmozik nyújtotta film- és programkínálatról sem Budapesten, sem a vidéki városokban" - olvasható az összegzésben.

A Budapest Film Zrt. a múlt hét elején küldött fizetési felszólítást három mozinak: a Kino mellett Tabánnak és az Odeon-Lloydnak, amelyek több milliós bérletidíj-tartozást halmoztak fel az utóbbi hónapokban.

Az artmozik és művészfilm-forgalmazók "kritikus helyzetének" átmeneti rendezésére pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Filmalap, ennek eredményeként összesen 66 millió forint támogatásban részesülhet 21 moziüzemeltető. Az MTI által a múlt héten megkérdezett három budapesti artmozi üzemeltetője közül kettő akkor úgy nyilatkozott, hogy a Filmalap gyorssegélyéből rendezni tudnák tartozásukat.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása