Kultography

Varázslatos űrtúra a Bakonyban

Varázslatos űrtúra a Bakonyban

Kultography írása itt: - 2012-06-29 08:33

Bakonybélhez kapcsolódóan eddig talán a legismertebb dolog a monostor volt, amelyet István király alapított, illetve a bencések által 1754-ben felszentelt (az építését 1750-ben kezdték) templom. Május óta azonban nem csupán e nevezetesség, illetve a természeti látnivalók miatt zarándokolnak el ide a turisták, hanem a frissen átadott Pannon Csillagda miatt is.  A csillagászati centrum Közép-Európában is egyedülálló,  a helyszín pedig azért tökéletes, mert Bakonybél távol esik a nagyvárosoktól, így innen az égbolt sokkal tisztábban látható, mint máshonnan.

Lépj be a kapun és engedd, hogy egy ismeretlen világ magával ragadjon! Leginkább ezt mondhatnánk mindenkinek, aki ellátogat a a csillagdába. Az ott töltött idő alatt varázslatos utazást tehetünk az univerzumok, az űrkutatás, a csillagok világába. Utunk folyamán számos érdekes információval gazdagodhatunk. Tudták például, hogy a Marson „dolgozó” robotokat eredetileg csak 90 napos működésre tervezték? El tudja képzelni, hogy hogy néz ki egy ilyen robot? Nem? Nos, Bakonybélben ennek pontos, méretarányos másolatát is megtekintheti. De az intézményben az is kiderül, hogy mi közük a vadászpilótáknak az űrkutatáshoz.

A Pannon Csillagdában űrkutatási és csillagászattörténeti kiállítások, digitális planetárium, előadóterem és professzionális távcsövek kaptak helyet. A kiállított tárgyak között látható például a Gibeon meteorit darabja is, amelynek relatív kis mérete ellenére megdöbbentő súlya van: 21,46 kilogramm. Láthatunk a tárlatokon antik távcsöveket is, megismerhetjük az űrkutatás legnagyobb expedícióit is. A planetáriumban – ahol egy 8 méter átmérőjű, félkör alakú kupolára vetítenek – lenyűgőző, körülbelül 20 perc hosszú filmeket vetítenek. Az egyikből megtudhatjuk például, hogy mi borítja a Hold felszínét, hogy a Szaturnusz gyűrűi miből állnak és hogy is néznek ki, illetve milyen az űroázis.

A teleszkópok az éjszakai égbolt mellett a Nap megfigyelésére is alkalmasak, így bárki saját szemével megnézheti, hogy mutat közelről a Napunk.Az építmény tetején lévő, 5,5 méter átmérőjú távcsőkupola alatt egy négy teleszkópból álló távcsőcsokor kapott helyet, amelybe bárki belenézhet. A fő műszer csaknem 4500 szorosára erősíti fel a távoli csillagok fényét, ezáltal az emberi szám számára is jól láthatóvá válik.

A csillagda időjárástól függetlenül látogatható, napközben is biztos élményt nyújt mindenki számára. A belépőjegy felnőtteknek 1900 forintba kerül, a diák, nyugdíjas belépő 1500 forint, 4 éves koring ingyenes a belépés, családi jegyet 4600 forintért lehet váltani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása