Kultography

Amikor a gonosz mostoha szebb Hófehérkénél

Amikor a gonosz mostoha szebb Hófehérkénél

Kultography írása itt: - 2012-05-31 09:10

Mondhatnánk, hogy Rupert Sanders rendező filmje, már akkor el lett rontva, amikor az Alkonyat-szériából ismert Kirsten Stewartot választották Hófehér szerepére, de ez nem lenne igaz. Számos olyan alkotóelem adott lett volna még a filmhez, amitől akár egy kitűnő mozi is születhetett volna. Lásd például a gonosz mostohát alakító Charlize Theront, vagy a Vadászt megszemélyesítő Chris Hemsworth-t, de ott vannak a törpéket életre keltő színészek is, sőt egy jó forgatókönyv is sokat dobott volna a dolgon, akárcsak a minőségi rendezés. De sajnos minden téren akadnak hiányosságok, aminek következménye, hogy egy szép látványvilágú, de nem túl izgalmas, sőt mondhatni, időnként unalmas alkotást került a mozikba.

A reklámfilm-rendezőből mozifilm-rendezővé avanzsált Sanders alkotása a trailer alapján egy izgalmas, vagány műnek tűnt, azonban a két óra hosszú film sokkal kevesebb, mint amit az előzetes alapján várni lehetett.

A hivatalos leírások alapján Hófehérke történetéből ezúttal akció-kalandfilm készült, ezt azonban, amikor megnéztük a filmet, nem igazán éreztük. Az igazi akció sok helyen elmaradt, az egész darabot áthatja az, hogy nem tudták pontosan eldönteni, kinek szól a mű. A Hófehér és a Vadász se nem tinifilm, se nem felnőtteket megcélzó mozi.

A történet valószínűleg mindenki számára ismert: a gonosz boszorkány meg akarja ölni a szépséges királylányt, hogy ne lehessen nála szebb a birodalomban, illetve, hogy senki ne veszélyeztesse az uralkodását. Az árva lány az erdőben, a törpéknél lel új otthonra, de a gonosz királynő ott is megtalálja. Egy mérgezett almával szeretné megölni őt, de végül a fehér lovon érkező herceg megmenti a biztos haláltól.

Ebben az adaptációban az alapokat megtartják, de nem teljesen követik a mesei történetét, amivel még nem is lenne baj. Viszont az már nagyobb probléma, hogy Kirsten Stewart nem igazán Hófehérnek való. A lány elvileg sokkal szebb mostohájánál, sugárzó szépség, elbűvölő, bájos, ártatlan személy. Nos, Stewart sok minden, csak nem ezek. Egyrészt a királynőt alakító Charlize Theron alapból gyönyörűbb és sugárzóbb, mint Stewart. Ezzel már 1:0 a javára. Mindemellett Kirsten nem az a bájos, ártatlan típusú lány, akit igazán el tudnánk képzelni Hófehér szerepére, még akkor sem, ha ez alkalommal nem egy naiv hősnőről van szó, hanem egy olyan királylányról, aki csatát indít a gonosz ellen. A fiatal színésznő alakítása nem hiteles, nem jön át, nem tudja igazán jól megformálni a karaktert. Ráadásul számos jelenetnél (például a csókolózós) képtelen kilépni az alkonyatos Bella figurájából, és ugyanazt a lányt láthatjuk viszont a vásznon, mint akit a vámpír mellett szoktunk.

A film több jelenete egyszerűen nevetségesre sikerült, amit semmi nem indokolt, mert nem egy komédiáról beszélünk. Ezeknél inkább kínjában nevet a néző (például, amikor Hófehér kiúszik a nagy vízből és a parton egy fehér paripa várja, hogy azzal vágtasson tova).

A Hófehér és a Vadászban igazán egyik színész sem hozza a tőle elvárható formát, sajnos senki játéka nem ragadott meg minket. Ami lenyűgöző az alkotásban az a látványvilág és a sminkmesterek munkája. De sajnos csupán ennyi. Kár érte.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása