Kultography

A Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget Fesztivál

A Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget Fesztivál

Kultography írása itt: - 2012-05-03 12:26

Csaknem teljes, jelenleg 95%-os az idei Sziget programja, amelynek egyrészt örülhetünk, másrészt akiknek még hiányérzete van a fellépők kapcsán, azok egyre kevésbé reménykedhetnek. Igaz, a tavalyi fesztivál egyik húzónevét, Prince-t is az utolsó pillanatban jelentették be a szervezők, bár a jelenlegi helyzetben, amikor is a fesztivál anyagi gondokkal küzd, nem túl valószínű, hogy valami hasonló meglepetésre idén is sor kerülne. A Prince-koncerttel kapcsolatban Gerendai Károly a Sziget Fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján megjegyezte: noha óriási koncert volt, mégis az esemény a fesztivál történetének legveszteségesebb napja lett.

Gerendai azt is elmondta: idén a programok összeállításakor szembe kellett nézniük a büdzséjük csökkenésével is, ennek figyelembevételével kellett kialakítani a programot, ezért óriási meglepetésekkel nem szolgálhatnak. A szervezők elmondása szerint ez évben 300 millió forinttal kevesebből gazdálkodhattak, mint tavaly.

[caption id="attachment_24363" align="alignright" width="240" caption="Szörényi Levente (Fotó: Zikkurat)"][/caption]

A Magyar Dal Napja augusztus 5-én, vasárnap egész napos zenei fiesztával várja az érdeklődőket. A különleges eseményen a hazai zenei élet színe-java megfordul majd, legendás előadók, korunk pop-rock ikonjai adják elő a legnagyobb slágereket. A teljes fellépői lista még nem ismert, a program alakulóban van, de e vasárnapon biztos, hogy ott lesz majd a Hajógyári-szigeten Fenyő Miklós, Nagy Feró, Czutor Zoltán, az Első Emelet és Bródy János is. Mindez 10 napja dőlt el, de a fellépők listája korántsem végleges. A Presser Gábor nevéhez kapcsolódó kezdeményezés 2008-ban debütált a Szigeten, idén pedig visszatér ugyanide. A koncert délben veszi kezdetét és 11 órán keresztül zajlik majd, körülbelül hetven fellépővel. A belépőjegy ára 4900 forint lesz erre a napra.

"Számos magyar zenésszel találkozhatnak ezen a napon az szigetre látogatók. Azt most még nem hoznánk nyilvánosságra, hogy ki milyen programmal, de hamarosan ez is kiderül. Lesznek olyanok, akik szóló előadóként, saját slágereikkel lépnek fel, mások pedig különleges, alkalmi produkcóval készülnek majd" – mondta el az esemény kapcsán Presser Gábor. A szigetes monstre koncert mellett a szeptemberi Magyar Dal Napja sem marad majd el: azt a rendezvényt várhatóan a szigetes koncert bevételéből tudják majd finanszírozni.

Augusztus 6-án a Csík Zenekar zenél majd egy csaknem három órás koncerten, amelyen olyan legendás előadókkal adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati. Természetesen a koncert részese lesz Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is. A jegy ára erre a napra 6900 forint, az ottalvós bérlettel is részt lehet venni rajta.

Ákos augusztus hetedikén csap a húrok közé: az egyfajta életmű konceten új albumának dalai mellett a legnagyobb Ákos- és Bonanza Banzai-slágerek is felcsendülnek majd. A jegyek ára 7900 forint. Ugyanezen a napon várja a metál zene szerelmeseit a Metál Nap is, amelynek a programja még szervezés alatt áll. Ami biztos: a buli délután kettőkor veszi kezdetét és este 11-ig tart majd.

Megújul a világzenei színpad, az új neve OTP World Mucis Party Színpad. Mostantól a helyszín az önfeledt tánc és mulatás helyszíne lesz a szervezők ígérete szerint. A fellépők között találunk friss, feltörekvőben lévő zenekarokat, de világzenei nagy sztárokat is. A helyszín fellépői között van többek között a The Pogues, Sergent Garcia, a Shantel & Bucovina Club Orkestar, a Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, illetve a Leningrad is.

Sokan hiányolták, ezért idén újra lesz Luminárium a Szigeten, újdonságként pedig feltűnik a Holland Meets Hungary, valamint a Puglia Sounds – Mambo Színpad. A helyszínen a tervek szerint közös holland-magyar produkciókat mutatnak be, a programban a koncertek mellett kora délutáni beszélgetések is szerepelnek. A Mambo Színpadon a megszokottól eltérő arcukat mutathatják be a fellépők. Napközben félakusztikus koncertek és DJ szettek kapnak itt helyet.

Idén is lesznek változások, több helyszínköltözik majd új helyre a szigeten. Máshol találjuk majd meg a Világzenei Nagyszínpadot, a OTP Bank World Music Party Színpadot, a Nagy Utcaszínházat, a Roma sátrat, illetve az összművészeti helyszínt is. A Magyar Nagyszínpad a korábbi világzenei helyszínre költözik, míg az A38 színpad, idén a Nagyszínpad mögötti réten lesz megtalálható. Az A38 korábbi helyét a sportprogramok veszik birtokukba, amelynek 2012-ben az olimpia lesz a tematikája. E helyszínen óriási kivetítőn követhetők lesznek az olimpia eseményei is.

Idén a napijegy 13 ezer forintba kerül majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása