Kultography

Székbe szegeznek és bosszút állnak

Székbe szegeznek és bosszút állnak

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2012-04-28 18:00

A Bosszúállók elvileg egy tipikus képregény alapra épült szuperhősös film lenne, azonban mégis jóval több ennél: tökéletesen sikerült szórakoztató alkotás, amelyben minden hibátlanul működik. Azt eddig is tudtuk, hogy Robert Downey Jr. kitűnő a Vasember szerepére, Mark Ruffalo is megmutatta már, hogy jó Hulk, mint ahogy Chris Hemsworth is belopta magát a szívünkbe a Thor című filmmel, a férfiak pedig Scarlett Johansson Fekete özvegyéért rajongtak, így igazából a szereplők nem okoztak meglepetést, mindenki tudta, hogy mire számítson. Azt viszont senki nem sejtette, hogy ezek a karakterek hogyan működnek majd együtt, milyen lesz köztük a kémia, mennyire lesz esetleg gagyi, ha ezeket a sztárokat összeengedjük. Nos, szerencsére semennyire nem lett az, sőt!

Persze magukban a színészek és a jó együttműködés nem jelentene még sikert. A Bosszúállókban azonban a színészi játékhoz társul még a varázslatos látványvilág, a profi rendezés (Rendező: Joss Whedon – a szerk.), a jó forgatókönyv és az eltalált humor, amely sok helyen áthatja a Bosszúállókat. A dolog fényét emeli, hogy szerencsére ez alkalommal a fordítók is jó formában voltak, a poénok magyarul ülnek, a szinkronhangokkal sem akadt problémánk. Az előbbiek olyannyira jól sikerültek, hogy még napokkal később is röhögünk rajta, amikor egy-egy jelenet és a hozzá kapcsolódó humoros szöveg eszünkbe jut (a kedvencünk Hulkhoz kapcsolódik). A forgatókönyv semmi kivetnivalót nem hagy maga után: mindegyik karakternek teret enged, egyiket sem érezzük feleslegesnek, „elnyomottnak” a filmben, a cselekményvezetés is hibátlan benne.

Az egyes karaktereket hiába láttuk már a korábbi filmekben, egyik sem unalmas, jórészt mindegyiknek új oldalát ismerhetjük meg a Bosszúállókból. Scarlett Johansson karaktere igazából ebben a filmben tud kiteljesedni, lényegesen többet tudhatunk meg róla, a hátteréről, mint amennyit a Vasember második részének történetéből kiderítettünk. Thor karaktere is újabb jellemvonással bővül, az érzékeny oldalát is megmutatja nekünk, Amerika Kapitány pedig ismerkedik az új világgal, hiszen évtizedeket aludt át jégbe fagyasztva.

A látvány normál mozivásznon is megfelelő, de akinek van rá lehetősége, annak ajánljuk, hogy IMAX-ben nézze meg az alkotást, mert ott valóban észbontó.

A történet:

A The Avengers – Bosszúállókban olyan szuperhős csapat áll össze, amelyet korábban soha nem láthattunk még együtt mozivásznon. Egy váratlan ellenfél tűnik fel a színen, aki minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent a Földre, ezért Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. névre hallgató nemzetközi békefenntartó ügynökség vezetője azon kapja magát, hogy sürgősen szüksége van egy csapatra, amely visszarántja a bolygót a katasztrófa széléről. Ezért kezdetét veszi a fold körüli toborzás – kizárólag szuperhősöket keresnek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása