Kultography

Föld Napja: ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Föld Napja: ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-04-20 08:01

A Föld Napjának története még 1970-ban kezdődött, amikor egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. 1990-re már világméretűvé vált a kezdeményezés. Az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét látva Hayes és barátai megalapították a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot és elkezdődött a nemzetközi összefogást elősegítő hatalmas munka.

1990 óta Magyarországon is megrendezik, és évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább megpróbálnak április 22-én tenni valamit a környezetvédelem-, Földünk érdekében. Egyre több helyi kezdeményezés szerveződik, idén több mint hetven előre bejelentett rendezvény lesz ország szerte. A faültetéstől kezdve, a rajpályázatokon át, a falutakarításig mindenféle zöld eseményen részt vehetünk, ezekből a programokból állítottunk össze egy kis kedvcsinálót.

Critical Mass

A Föld napján újra ellepik Budapestet a kerékpáros-barát városért demonstráló biciklisták. Több tízezres felvonulásuk főútvonalakon halad, majd a célban feledhetetlen bringaemeléssel zárul. Budapesten évente duplázódik a kerékpárral közlekedők száma. Emellett például Egerben, Veszprémben, Pécsett, Debrecenben, Baján és Székesfehérváron is tartanak Critical Mass-felvonulást a Föld Napján.

Fővárosi Állat és Növénykert

Az Állatkertben április 16-tól egészen vasárnapig tartanak a Föld Fesztivál programjai. Egész héten működik az Országos Erdészeti Egyesület standja, ahol az erdők világát ismerhetik meg az érdeklődők. Pénteken, szombaton és vasárnap a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület is felállít majd egy-egy állomást az Állatkertben, mi több, a közönség még az Ipolytarnócon fellelt őslények világával is megismerkedhet. Minden nap „kincskereső játékkal” várják a gyermekeket, hétvégén pedig az Ökocsiga Játszóház nyújt lehetőséget a játékra és az ismeretszerzésre.

Természettudományi Múzeum

Április 18-tól és 22. között, mindennap 10 órától a Föld Hete rendezvény várja a családokat a Természettudományi Múzeumba. Földi kutya? Locsolócső vastagságú giliszta? Ki hallott már ilyen fura dolgokról? A Föld hetén mindenféle furcsaságot ismerhetnek meg az érdeklődők, és a hétvégi kézműves foglalkozáson nem hervadó kavicsvirágot is készíthetnek.

Faültetés és Öko-Kupa a Bakonyban

Április 21-én Vinyén rendezik meg a VIII. "Ültess fát a jövőért!" környezetvédelmi rendezvényt a Bakonyban, az Ültess fát Alapítvány szervezésében. A faültetést gazdag családi program kíséri: színpadi bemutatók, iskolák részére természetismeret-vetélkedő, erőnléti próba (játékos akadálypálya leküzdése), ismerkedés a megújuló energiaforrásokkal, szelektív hulladékgyűjtés, öko-kondér (egy bográcsnyi hagyományos étel elkészítése).

Kockásliliom túra Nyíregyházán

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület idén is megszervezi tavaszváró túráját a Beregi-sík és Márokpapi környékére április 22-én, Nyíregyházáról indulva. A túra kiindulópontja a Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) megújulóenergia-hasznosítási rendszereinek bemutatása (napkollektor, napelem - használati meleg víz előállítása, fűtésrásegítés, elektromosáram-termelés), kockásliliom-mezők meglátogatása, Tarpán pedig a helyi termékek boltjában mindenki feltöltheti kiürülő aszaltgyümölcs-, lekvár- és "Bereg-vére"-készleteit.

Rekordkísérlet Soroksáron

Az Immochan Magyarország Kft. az április 22-én ünnepelt Föld Napja alkalmából figyelemfelkeltő rekordkísérlettel készül. A vállalat célul tűzte ki, hogy egyhelyben történő kerékpározással felállítja a 48 órás folyamatos áramtermelés rekordját. Az új rekord felállításának az igazi célja, hogy egy teljes hétvégén keresztül népszerűsítse az energiatakarékosságot és az alternatív energiaforrásokat. A 48 órás tekeréssel megtermelt zöldenergiáról a rekordkísérlet végén látványos lézershow-val mutatnak be műsort.

Országos szemétgyűjtő akció

Április 23-án, hétfőn a Föld napja alkalmából a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyolcadik alkalommal tartja meg hagyományos országos tavaszi szemétgyűjtő akcióját. A közútkezelő főszervezőként, az esemény gazdájaként minden csatlakozó számára térítés nélkül biztosít kesztyűt és láthatósági mellényt, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról is. Várják az egyénileg és csoportosan jelentkezőket, egyúttal számítanak az önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák és baráti társaságok csatlakozására is. Az eddigi akciók sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt hét alkalommal, mintegy 270 ezer önkéntes csaknem 40 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.

A Föld Napjára szervezett programokról bővebben a Föld Napja Alapítvány honlapján lehet tájékozódni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása