Kultography

Megnyitott a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Megnyitott a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kultography írása itt: - 2012-04-19 19:08

A vasárnapig tartó seregszemlét a tárcavezető a magyar kultúra egyik legnagyobb léptékű fesztiváljának nevezte, amely idén a dán uniós elnökségre reflektálva az északi országokat, Svédországot, Dániát, Norvégiát, Finnországot és Izlandot látja vendégül. Réthelyi Miklós felidézte: a könyvfesztivál már számos kiváló írót látott vendégül, köztük Umberto Eco olasz írót is. "Több mint húsz neves skandináv és finn író érkezett Budapestre, akiknek legalább egy magyar nyelvű könyve is megjelent a fesztiválra" - méltatta az idei rendezvényt a tárcavezető.

Esterházy Péter, Konrád György és a fesztivál díszvendége, Claudio Magris jelenlétében nyílt meg a Német Könyvkereskedők Békedíjának hatvan évét bemutató, Ellenvetések című kiállítás. Az 1950 óta a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron évente átadott Békedíjat eddig 61 ország kiemelkedő alkotói kapták meg az irodalom, a tudomány vagy a művészet területén létrehozott életművükért. Magyarországról 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter vehette át a rangos elismerést. A könyvfesztivál alatt Ellenvetések címmel megtekinthető vándorkiállítás az irodalom területén megnyilatkozó politikai bátorság kiemelkedő példáit mutatja be a Millenáris B épületének galériáján. A német és angol nyelvű tárlat szövege magyarul külön füzetben olvasható.

Emellett díjazott magyar illusztrátorok alkotásait bemutató kiállítás is látható a fesztivál kísérőprogramjaként. A Magyar Illusztrátorok Társasága kiállításán 10 alkotó - Békés Rozi, Jankovics Marcell, Keresztes Dóra, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Sárkány Győző, Sárkány Roland, Szalma Edit, Takács Mari és Vida Győző - három-három munkája szerepel. A Magyar Illusztrátorok Társasága 1994 óta vesz részt a fesztiválon, és a kiállításhoz kapcsolódva minden évben katalógust is kiadnak. A válogatás szempontja mindig más: tavaly főleg fiatalok szerepeltek a katalógusban, idén a közelmúltban magas kitüntetésben részesült alkotókat mutatják be. A könyvfesztivál idején a Millenárison bemutatkoznak Izrael gyermekkönyv-illusztrátorai is. A kiállítás egy tucat neves izraeli illusztrátor legjobb műveiből válogat, ízelítőt adva az ország gyermekkönyveinek izgalmas és változatos képi világából.

A megnyitó alkalmával Claudio Magris olasz író vehette át idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat. "Nagyon meg vagyok hatva, hálás vagyok, hogy megkaphattam ezt az elismerést" - fogalmazott a díj átvételekor a Duna című esszéregényéről világszerte ismert trieszti író. A Budapest Nagydíjat átadó Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: az elismeréssel a magyar főváros fejezi ki tiszteletét Magris írói munkássága előtt a magyar polgárok nevében. Claudio Magris a díjat megköszönve hangsúlyozta: Magyarország különösen sokat jelent számára, hiszen A Habsburg-mítosz című könyvének részletei itt jelentek meg először külföldön. "Mintha kiléptem volna saját világomból, az otthonomból és beléptem volna az igazi világba" - jelentette ki. Az író köszönetet mondott a magyar kollégáknak, Konrád György írónak és Barna Imrének, az Európa Könyvkiadó igazgatójának. Mint fogalmazott, egy díjat csak úgy lehet átvenni jó lelkiismerettel, ha közben gondolunk arra is, hogy amit elértünk, az nemcsak a mi érdemünk. "Sosem csak saját magunk írjuk műveinket, hanem sok más társsal együtt" - mutatott rá.

"Magris érti a lelkünket, ismeri a mások elől elélt életek kegyetlen ritmusát, az egymás elől eldalolt hangot, ami elvileg lehetne, vagy talán lehetett volna egy közös én narratívája is, szerencsésebb társadalmakban ez a "mi" hangja" - fogalmazott Grecsó Krisztián köszöntőjében, amelyben méltatta az olasz író "kíméletlen, pontos" mondatait. Claudio Magris írásai a magyar próza "egy csöndes hagyományához", az intellektuális prózához tartoznak - vélekedett a magyar író, aki szerint Magris "egyszerre ismeri a plurális identitás ösztönös, romantika előtti eszméjét és a modern pluralitást, mely olyan, akár a folyó, mindenkié, mégis egészen saját".

Aki kíváncsi a könyvfesztivál programjaira, olvassa el korábbi írásunkat.

Kultography/MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása